19 Αυγούστου 2019

Κυβέρνηση για Σαμοθράκη: Άμεσα λύνεται το ακτοπλοϊκό πρόβλημα - Προχωρούν τα έργα υποδομών

Τα πέντε μέτρα που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου

Πολιτική κόντρα ξέσπασε την Δευτέρα μετά την κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η προβληματική ακτοπλοϊκή σύνδεση στη Σαμοθράκη τις ημέρες πριν τον Δεκαπενταύγουστο.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των πέντε συγκεκριμένων μέτρων από την κυβέρνηση για το νησί που δοκιμάστηκε σκληρά το τελευταίο διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κάνει λόγο για τραγική ολιγωρία, προχειρότητα και ανικανότητα του επιτελικού κράτους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην ευρεία σύσκεψη με φορείς της Σαμοθράκης εκφράστηκε με σαφή τρόπο η βούληση της κυβέρνησης να αντιμετωπιστούν όχι μόνο τα προβλήματα που προέκυψαν στην ακτοπλοϊκή σύνδεση, αλλά και να προχωρήσουν άμεσα τα έργα υποδομών και τουριστικής ανάπτυξης, που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών και των επισκεπτών της. «Ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι φυσικό να μην θέλει να ακούει για την κατάσταση του λιμανιού της Σαμοθράκης και αραδιάζει τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του. Οι κάτοικοι του νησιού γνωρίζουν πολύ καλά ότι όλα όσα τους έταξε ο κ. Τσίπρας έμειναν λόγια του αέρα» πρόσθεταν οι ίδιες πηγές.

Τα πέντε μέτρα που αποφασίστηκαν

Στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη αποφασίστηκαν:

- Η εξασφάλιση της απρόσκοπτης τακτικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με την Αλεξανδρούπολη, μέχρι 31/10/2019, οπότε και λήγει η παρούσα σύμβαση.

- Η βελτιστοποίηση του πλαισίου προκήρυξης για τις συμβάσεις που αφορούν στις άγονες γραμμές με καλύτερα πλοία, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας πλοίου αντικατάστασης.

έναρξη των εργασιών καθαρισμού των λιμένων Καμαριώτισσας και Θερμών, η προσθήκη κονδυλιών για τα αντιπλημμυρικά έργα και ειδκή καμπάνια για την προσέλκυση τουριστών από τη Ρουμανία

- Η άμεση έναρξη, ύστερα από πολλά χρόνια, των εργασιών καθαρισμού και αποκατάστασης των λιμένων Καμαριώτισσας και Θερμών. Ήδη από σήμερα διατέθηκαν για το σκοπό αυτό, τα πρώτα κονδύλια από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προς τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Επιπλέον επιταχύνονται τα έργα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των λιμένων του νησιού.

- Η προσθήκη κονδυλίων ύψους 4,5 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα που είχαν εξαγγελθεί μετά τις καταστροφές του Σεπτεμβρίου του 2017, αλλά δεν υλοποιήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, στα έργα συντήρησης οδικού δικτύου, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ που ήδη υλοποιούνται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

- Η ενίσχυση της τουριστικής κίνησης στο νησί με άμεση ενέργεια, την προσέλκυση Ρουμάνων τουριστών από τη Ρουμανία (που αποτελούν περίπου το 1/3 των επισκεπτών), κατόπιν συνεννόησης του Υπουργείου Τουρισμού με το γραφείο του ΕΟΤ στη Ρουμανία και μεσοπρόθεσμα, με τη δρομολόγηση νέας ακτοπλοϊκής γραμμής, Σαμοθράκης – Αλεξανδρούπολης - Λήμνου.

Αναφορικά με τη διερεύνηση των αιτιών της διακοπής των δρομολογίων, που δημιούργησαν το πρόβλημα, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κάλεσε την Κυριακή σε απολογία τον ανάδοχο, ενώ η Λιμενική Αρχή Αλεξανδρούπολης διαβίβασε σήμερα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης το σχετικό φάκελο με υλικό για την μη εκτέλεση των δρομολογίων των επιβατηγών - οχηματαγωγών πλοίων «ΣΑΟΣ ΙΙ» και «ΣΑΟΝΗΣΟΣ» από την οποία ξεκίνησε το χάος στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια που προκάλεσε μεγάλη ζημιά στο νησί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακητορείου Ειδήσεων η εισαγγελική αρχή δεν αποκλείεται να διεξάγει προανάκριση μετά την εξέλιξη αυτή.

Τι υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Για τραγική ολιγωρία, προχειρότητα και ανικανότητα του επιτελικού κράτους εγκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ το Μαξίμου κάνοντας λόγο για «φιάσκο» στο θέμα της Σαμοθράκης, το οποίο προσπαθεί να καλύψει με «επικοινωνιακούς χειρισμούς» η κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει, μάλιστα, την δική του επενδυτική πολιτική, ως πρώην κυβέρνησης, όσον αφορά σε έργα σε Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη.

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο Οργανισμός Λιμένα Αλεξανδρούπολης, επιχείρησαν συστηματικά την αναβάθμιση του λιμένα της Καμαριώτισσας, μέσα και από τη χρηματοδότηση της μελέτης του Πλαισίου Έργων Ανάπτυξης Λιμένα (ΠΕΑΛ) και της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» δηλώνει συγκεκριμένα.

«Όλοι γνώριζαν εκ των προτέρων ότι δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετήσει τη γραμμή Σαμοθράκη- Αλεξανδρούπολη, εξαιτίας των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του Λιμανιού», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία αναφέρεται, ακόμη, ότι 15 ημέρες «μετά την εμφάνιση του προβλήματος, αποφάσισαν να κάνουν σύσκεψη για να αντιμετωπίσουν την κρίση που οι ίδιοι μεγέθυναν».

«Απουσιάζει παντελώς η τουριστική προβολή της Σαμοθράκης, ώστε να ανατραπεί η κακή εικόνα του νησιού. Παράλληλα, καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για τους πληττόμενους επαγγελματίες και κατοίκους, οι οποίοι καταστράφηκαν οικονομικά. Οι καταστροφικές συνέπειες για την τοπική οικονομία, η ταλαιπωρία των κατοίκων και των τουριστών και η μεγάλη ζημιά στην εικόνα του νησιού και της χώρας, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, δεν αποκαθιστώνται με επικοινωνιακές φιέστες, συσκέψεις και χωρίς περιεχόμενο ανακοινώσεις» επισημαίνεται από την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Στην ανακοίνωση του Μαξίμου δεν διευκρινίζεται πώς θα εξασφαλιστεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού. Με ποιο πλοίο, τι εισιτήριο και ποια δρομολόγια. Γιατί καθυστερεί η προκήρυξη διαγωνισμού για νέα σύμβαση με πλοιοκτήτρια εταιρία, η οποία ήταν ήδη έτοιμη από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ποια μέτρα θα λάβουν για να επιταχυνθεί η υλοποίηση έργων υποδομής που βρίσκονται στην ευθύνη της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και παρουσιάζουν τραγικές καθυστερήσεις. Ποια μέτρα πρόνοιας και στήριξης θα ληφθούν για τους επαγγελματίες και τους κατοίκους προκειμένου να ορθοποδήσει το νησί» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.