13 Αυγούστου 2019

Συναγερμός σε ΚΕΕΛΠΝΟ για τον καπνό που «πνίγει» την Αθήνα-Οδηγίες προστασίας από την εισπνοή καπνού σε περίπτωση πυρκαγιάς

Στο «κόκκινο» οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα - Διαβάστε αναλυτικά τις οδηγίες προστασίας για τους πολίτες

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές υπηρεσίες και το υπουργείο Υγείας από τους πυκνούς καπνούς που έχουν φτάσει μέχρι την Αττική από τη μεγάλη φωτιά που καίει το πευκοδάσος Natura στην Εύβοια. Για την ώρα πάντως, όπως φαίνεται, δεν υπάρχουν αυξημένες κλήσεις στο ΕΚΑΒ, ούτε αυξημένη ροή περιστατικών στα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή.

Την ίδια ώρα στο «κόκκινο» βρίσκονται και οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα στην πρωτεύουσα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της διαδικτυακής πλατφόρμα της PANACEA, που διαθέτει δίκτυο παρακολούθησης των σωματιδιακών συγκεντρώσεων PM2.5 (αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο 2,5 εκατομμυριοστά του μέτρου) με τοποθέτηση μετρητών καταγραφής στα μεγάλα ελληνικά αστικά κέντρα.

Στα ακόλουθα γραφήματα απεικονίζεται η διακύμανση των συγκεντρώσεων, με βήμα 15 λεπτών και σε βάθος 7 ημερών (με τελευταία καταγραφή στις 13:30).

Όπως προκύπτει, η ποιότητα του αέρα είναι πολύ κακή τόσο στο κέντρο όσο και στον Πειραιά, τα Βόρεια ή τα Νότια Προάστια, ενώ σε ορισμένες περιοχές οι τιμές υπερβαίνουν κατά πολύ τα 50 PM2.5, όριο που θεωρείται επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

(Σε πραγματικό χρόνο οι μετρήσεις είναι διαθέσιμες εδώ)





Από την πλευρά του ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (το πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία συστήνει την λήψη των παρακάτω μέτρων για την αποφυγή εισπνοής καπνού:

- Στη περίπτωση συνθηκών που ευνοούν την έντονη έκθεση σε καπνό, συστήνεται, η απομάκρυνση από τη περιοχή, εφόσον είναι εφικτό, για όσο διάστημα το φαινόμενο παραμένει έντονο.

- Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση από τη περιοχή, παραμείνετε όσο το δυνατόν περισσότερο σε κλειστούς χώρους, με σωστές συνθήκες κλιματισμού και διατηρείστε τον εσωτερικό αέρα όσο το δυνατόν περισσότερο καθαρό, με την αποφυγή του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους και την χρήση σκούπας τόσο ηλεκτρικής όσο και συμβατικής.
- Σε περίπτωση απουσίας καπνού εξωτερικά αερίζουμε τους εσωτερικούς χώρους για ανανέωση του αέρα ανοίγοντας τα
παράθυρα.

Οδηγίες προστασίας από την εισπνοή καπνού σε περίπτωση πυρκαγιάς

- Αποφύγετε τις εξωτερικές δραστηριότητες για όσο διάστημα υπάρχει καπνός.
- Αποφύγετε την σωματική καταπόνηση.
- Καταναλώστε άφθονες ποσότητες πόσιμου νερού και υγρών, ειδικά κατά τα διαστήματα έντονης παρουσίας καπνού.
- Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από το αναπνευστικό ή καρδιαγγειακό σύστημα που μπορεί να σχετίζονται με υπερβολική έκθεση σε καπνό, όπως επίμονος βήχας, δυσκολία ή/και συριγμός στην αναπνοή, σφίξιμο ή πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, ναυτία, ασυνήθιστη κόπωση ή ζάλη, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Σε γενικές γραμμές, η έκθεση στον καπνό ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και επιδείνωση τυχόν αναπνευστικών και καρδιολογικών νοσημάτων.

Άτομα με χρόνια αναπνευστικά, καρδιολογικά ή άλλα νοσήματα, έγκυες, ηλικιωμένοι και παιδιά βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο από τις επιπτώσεις του καπνού.

Διαβάστε ΕΔΩ τις οδηγίες προστασίας της Δημόσιας Υγείας σε περίπτωση πυρκαγιάς που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας

Η Αθήνα «πνίγηκε» στον καπνό της φωτιάς από την Εύβοια