21 Σεπτεμβρίου 2019

ΠΟΙΟΥΣ ΡΩΤΗΣΑΤΕ ΡΕ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΤΕ; Η ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα συμφωνεί με τη ΓΣΕΕ για απεργία στις 2 Οκτωβρίου

«Στις 2 Οκτωβρίου, πυκνώνουμε τις γραμμές του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος, συμμετέχουμε μαζικά, ειρηνικά και αποφασιστικά, στις κινητοποιήσεις των δημοκρατικών συνδικάτων, απεργούμε, διεκδικώντας κανονικότητα στην αγορά εργασίας και στους χώρους δουλειάς» αναφέρει η Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων (ΔΑΚΕ) Ιδιωτικού Τομέα.

Σημειώνεται ότι ηΓΣΕΕ κάλεσε τα μέλη της να οργανώσουν απεργιακή κινητοποίηση για τις 2 Οκτωβρίου, ενώ μεγάλος αριθμός συνδικαλιστικών οργανώσεων έχει ήδη ανακοινώσει απεργία για τις 24 Σεπτεμβρίου.

"Δυστυχώς με ευθύνη των συστηματικών και απολύτως συστημικών διασπαστικών δυνάμεων του ΚΚΕ-ΠΑΜΕ έχει προκληθεί μεγάλη σύγχυση στον κόσμο της μισθωτής εργασίας σχετικά με την ημερομηνία της απεργιακής κινητοποίησης για το «Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο», αναφέρει η ΔΑΚΕ Ι.Τ., προσθέτοντας:

"Είναι, πλέον, ξεκάθαρο πως η σύγχυση αυτή, με αφορμή την τυπική αδυναμία της ΓΣΕΕ να προκηρύξει Πανελλαδική Απεργία αφού το ΚΚΕ-ΠΑΜΕ διέλυσε τραμπουκικά και βίαια το Τακτικό Συνέδριό της, μεθοδεύτηκε από τις τάχα «ταξικές δυνάμεις» που δεν σταματούν να λειτουργούν «τοξικά» στην οργανωμένη Συλλογική Εκπροσώπηση και Δράση προσφέροντας διαχρονικά τις καλύτερες υπηρεσίες σε κυβερνήσεις, ανάλγητους εργοδότες, τρόικα-θεσμούς".

"Μετά τη δημοσιοποίησή του σχεδίου νόμου «Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο» η αντίδραση της ΓΣΕΕ υπήρξε ακαριαία, οργανωμένη και πολύπλευρη", αναφέρει ε ανακοίνωσή της.

Οι θέσεις της ΔΑΚΕ Ι.Τ. για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο

Η ΔΑΚΕ Ι.Τ. μετά από σοβαρή ανάγνωση και ενδελεχή ανάλυση του σχεδίου νόμου έχει καταγράψει αρνητικά σημεία, θετικά βήματα, απειλές και κινδύνους αποδυνάμωσης της εργατικής πλευράς.

Μακριά από λαϊκισμούς, διγλωσσία, μαξιμαλισμούς και «επαναστατική γυμναστική» οργανώνουμε με υπεύθυνο και δυναμικό τρόπο τη στάση μας μέσα από βελτιωτικές προτάσεις και αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Η επαναβεβαίωση και απρόσκοπτη κατίσχυση των θεμελιωδών αρχών της ευνοϊκής ρύθμισης, της συρροής και της επέκτασης είναι κομβική και αναγκαία συνθήκη για την επαναφορά της κανονικότητας στην αγορά εργασίας.

Οι Κλαδικές Συμβάσεις συνιστούν τη «ραχοκοκαλιά» του Συστήματος των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και απαραίτητη προϋπόθεση για τη διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού. Η όποια «ρήτρα απόκλισης» πρέπει να διέπεται από πολύ συγκεκριμένα, εξαιρετικά περιορισμένα –και όχι διάτρητα– κριτήρια συνοδευόμενα από διαδικασίες, δικαστικά έγγραφα που αποδεικνύουν την αδυναμία, δεσμεύεις περί μη απόλυσης κ.α.

Η πραγματική αδυναμία κάποιων επιχειρήσεων δεν μπορεί να αγνοείται, πρέπει όμως να προκύπτει και να πιστοποιείται. Επιχειρήσεις, άλλωστε, δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς εργαζόμενους και εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις. Επιβάλλεται αποσαφήνιση των γενικοτήτων με άξονα τους κανόνες μια και η πρακτική ερμηνευτικών εγκυκλίων και των υπουργικών αποφάσεων μόνο στρεβλώσεις δημιουργεί.

Σε κάθε περίπτωση, οι Ενώσεις Προσώπων, αυτά τα άτυπα ψευδομορφώματα, δεν δύνανται να εκπροσωπούν εργαζόμενους, και πολύ περισσότερο να υπογράψουν Επιχειρησιακές ΣΣΕ.

Ο ΟΜΕΔ αποτελεί αναντικατάστατο θεσμικό εργαλείο για την επίτευξη αμοιβαία επωφελών συλλογικών συμφωνιών και την εμπέδωση όρων εργασιακής δικαιοσύνης. Η θέσπιση εμποδίων και γραφειοκρατικών προσχωμάτων στη μονομερή προσφυγή θα οδηγήσει στην απονεύρωσή του.

Η αντιμετώπιση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας με γνώμονα τη στήριξη της πλήρους και σταθερής απασχόλησης, η στόχευση των ελέγχων, η θεσμοθέτηση του «λευκού» και «μαύρου» μητρώου επιχειρήσεων κινούνται στη σωστή κατεύθυνση με προστιθέμενη αξία στην ενίσχυση του ατομικού εργατικού δικαίου. Ο θετικός αντίκτυπος και η αποτελεσματικότητά τους θα πολλαπλασιαστεί με την καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργαζομένου, ένα μέτρο που εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό και πρέπει να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό μέσα και από την αξιοποίηση-άντληση πόρων από τα συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Το ηλεκτρονικό μητρώο είναι ένα βήμα για την επικράτηση της διαφάνειας και πρέπει να λειτουργήσει ως η θεσμική-ηλεκτρονική μετεξέλιξη του συνδικαλιστικού βιβλιαρίου. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία, με την έννοια της εθελοντικά υιοθετούμενης εναλλακτικής και επικουρική διαδικασίας, χωρίς να αμφισβητεί την προτεραιότητα των δια ζώσης Γενικών Συνελεύσεων, μπορεί να καταστεί σε χρήσιμο δευτερεύον εργαλείο των Συνδικάτων.

Οι ώρες είναι κρίσιμες και η στάση όλων μας διαμορφώνει συσχετισμούς και δυναμικές.

Η ΔΑΚΕ αγωνίζεται και θα συνεχίσει να αγωνίζεται με κάθε διαθέσιμο μέσο και τρόπο, αλλά και ρεαλισμό για την ανάκτηση του χαμένου εδάφους με τελικό σταθμό την πλήρη επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων όπως ίσχυαν πριν το «Καστελόριζο»…