15 Σεπτεμβρίου 2019

Θρασύς, αδιόρθωτος, ρίχνοντας τις ευθύνες στους άλλους και με αόριστες εξαγγελίες ο Τσίπρας στη ΔΕΘ

Μιλώντας ουσιαστικά σε μια καθαρά κομματική σύναξη, όπου μάλιστα ο Γιάννης Ραγκούσης σε ρόλο «συγκεντρωσιάρχη» παρότρυνε το πλήθος των πρώην υπουργών, βουλευτών, κομματικών στελεχών και φίλων να σηκωθούν όρθιοι για να χειροκροτήσουν τον κ. Τσίπρα και την αποστροφή του περί «πατριωτικής συμφωνίας» με τα Σκόπια, ο πρώην πρωθυπουργός από το βήμα της 84ης ΔΕΘ, προσπάθησε να αποδείξει εντός και εκτός την πολιτική του επικυριαρχία στο ίδιο του το κόμμα, βάζοντας ουσιαστικά στην άκρη τον θεσμικό του ρόλο.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιχείρησε, μέσω απολογισμού του δικού του κυβερνητικού έργου, να εμφανίσει την καλή πορεία της οικονομίας και των μέτρων που ελάφρυνσης που έλαβε η Κυβέρνηση, ως δικό του κληροδότημα προς την Ν.Δ, την οποία εγκάλεσε για επιστροφή σε κρατικοδίαιτο μοντέλο ανάπτυξης.

Ο πρώην πρωθυπουργός, παρουσίασε ένα σχέδιο εναλλακτικής διακυβέρνησης το οποίο ήταν πτωχό από συγκεκριμένες αντιπροτάσεις και περιορίστηκε σε περιγραφή στόχων ενώ προχώρησε και σε μια ελαφρά αυτοκριτική, επίσης αόριστη και επιδερμική, οπωσδήποτε χωρίς να βάζει το "μαχαίρι" στο κόκκαλο της ήττας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά υποβάθμισε μια ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς της χώρας σε μια κομματική συγκέντρωση μιλώντας για την θεαματική πολιτική ανατροπή που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 αλλά χωρίς να αρθρώσει την λέξη «χάσαμε» ή «ήττα» για το αποτέλεσμα της εκλογικής μάχης τον Ιούλιο που τον έστειλε ξανά στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Πανηγύρισε για το ότι δήθεν η κυβέρνηση του έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια, ξεχνώντας το εξάμηνο της περήφανης διαπραγμάτευσης με τον Γιάνη Βαρουφάκη και το οποίο δεσμεύει τη χώρα μέχρι το 2060!

Σε θεσμικό επίπεδο, άφησε την εντύπωση ότι είναι αμέτοχος και αθώος των παρανομιών που ενδεχομένως αποκαλυφθούν από την υπόθεση Novartis. Γι’ αυτό και στην «αυτοκριτική» της κυβερνητικής του θητείας έσπευσε να προκαταλάβει εντυπώσεις.

Μεταξύ άλλων είπε ότι δεν έσπασαν τα κέντρα εξουσίας και τα παραδικαστικά κυκλώματα. Οπότε, νίπτοντας χείρας δίκην Ποντίου Πιλάτου, τα παραδικαστικά κυκλώματα υπήρχαν, τα βρήκε, δεν τα δημιούργησε, ούτε τα επεξέτεινε ή τα εκμεταλλεύτηκε!

Απευθυνόμενος παράλληλα στο εσωκομματικό τοπίο, κατέστειλε κάθε απόπειρα κριτικής (αμφισβήτηση δεν υπάρχει γιατί δεν υπάρχει και άλλος), υπενθυμίζοντας ότι από την εκλογική μάχη βγήκαν ισχυρή αντιπολίτευση. Για μια ακόμη φορά (για να το εμπεδώσουν οι δικοί του), δεν προσδιόρισε το κόμμα του ως «ριζοσπαστική αριστερά» (ζωή σε λόγου της), αλλά ως «Μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη» (σήκω Αντρέα για να δεις το παιδί της Αλλαγής).

Ο πρώην Πρωθυπουργός ανάλωσε την ομιλία του προσπαθώντας να πείσει για πράγματα που και αλήθεια να ήταν, ήδη κρίθηκαν στις εκλογές, και ουδείς πλέον τα ακούει, γιατί δεν έχουν κανένα πρακτικό αντίκρισμα στη ζωή του. Όλα π.χ. όσα κάνει ο Μητσοτάκης τα είχε έτοιμα αλλά θα τα θέσπιζε από το 2020. Ε και;

Κατά τα άλλα ο κ. Τσίπρας ήταν εντελώς επίπεδος και άχρωμος. Έλαμπε σαν αστέρας τους καιρούς που υποσχόταν στο λαό και απειλούσε τους αντιπάλους. Τώρα δεν έχει τι να υποσχεθεί και σε τι να απειλήσει. Μάλλον ο ίδιος και το κόμμα του απειλούνται για κάποια από τα πεπραγμένα τους.

Ο Πρώην Πρωθυπουργός δεν εξέπεμψε κανένα όραμα, ώστε να συνεγείρει όπως παλιά. Τα περί «Δίκαιης ανάπτυξης» είναι ξαναζεσταμένο φαγητό που εν τη θητεία του μετατράπηκε σε «δίκαια» επιδόματα με την υπερβολική και παράλογη αφαίμαξη άλλων, και όχι με την ανάπτυξη που είχε υποσχεθεί (δίκαιη ή όχι), αφού καθ’ όλη τη θητεία του η ανάπτυξη ήταν πολύ κατώτερη των προβλέψεων που υπόσχονταν οι δικοί του Προϋπολογισμοί.

Τι έφταιξε λοιπόν σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Τσίπρα για την ήττα στις πρόσφατες εκλογές;

Τέσσερα πράγματα το εξής ένα: ότι ενώ είχαν την κυβέρνηση δεν είχαν πάρει την εξουσία. Με προσεκτικότερα λόγια διατύπωσε αυτό που ακούστει πολλές φορές από χειλη συντρόφων αλλά και τη σύντροφό του.

Δεν επιδείξαμε είπε ο πρώην πρωθυπουργός ,την τόλμη να σπάσουμε τα εξωθεσμικά παράκεντρα σε όλους τους αρμούς της εξουσίας μιλώντας για το κράτος, τις τράπεζες, τη δικαιοσύνη. Επικαλέστηκε «συστήματα εξουσίας» τα οποία του δημιούργησαν εμπόδια.

Προφανώς κάθε πρόσωπο και θεσμός που αντιτάχθηκε να υποταχθεί στην αντίληψη του ιδίου και του ΣΥΡΙΖΑ για την ταύτιση «κυβέρνησης και εξουσίας» βαφτίζεται και τώρα πονηρά από τον κ. Τσίπρα ως «παράκεντρο» και παράλληλο σύστημα εξουσίας.

"Κέντρισε" η… ομολογία του κ. Τσίπρα σε «παράκεντρα» στο σύστημα της δικαιοσύνης με δεδομένο ότι σύντομα ο ίδιος και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός δικαιοσύνης της κυβέρνησης του και κατανομαζόμενος επώνυμα πλέον στην δικαιοσύνης ως «Ρασπούτιν» θα κληθούν στη Βουλή να εξηγήσουν το σκάνδαλο της Novartis από την… ανάποδη.

Στον ρόλο του αριστερού προοδευτικού προστάτη του λαού, πολέμιο των συμφερόντων και των ισχυρών, απηνή εχθρό του νεοφιλελευθερισμού που φταίει για όλα εμφάνισε εαυτόν ως υπεύθυνο αρχηγό αντιπολίτευσης που ανησυχεί για τις προκλήσεις και τους κινδύνους που ελλοχεύουν πριν χαρακτηρίσει το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη χώρα ότι η κυβέρνηση είναι φανατική του νεοφιλελευθερισμού!

Τα υπόλοιπα επιχειρήματά του κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη μαρτυρούν την αδυναμία του να βρει νέα ιδεολογικά ή ακόμη και φραστικά εργαλεία αντιπολίτευσης αφού αναφέρθηκε ξανά στο «κράτος της δεξιάς» στους «χαφιέδες στο κράτος» κλπ στην δήθεν υπηρέτηση των ολιγαρχών και των μεγάλων συμφερόντων.

Τα «αποκαλυπτήρια» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που λειτουργούν και πάλι ως «διαπιστευτήρια» ήταν οι πολεμικές αναφορές σε συγκεκριμένες επενδύσεις και επιχειρηματίες.

Στο τέλος της ομιλίας του και στα λίγα λεπτά που αφιέρωσε να εξηγήσει «το εναλλακτικό και ολοκληρωμένο προοδευτικό σχέδιο» που χρειάζεται η χώρα είπε το απερίγραπτο « για μας η ανάπτυξη δεν είναι προϋπόθεση για την αύξηση των μισθών, η αύξηση των μισθών είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη».