23 Σεπτεμβρίου 2019

«Παράθυρο» για περαιτέρω φοροελαφρύνσεις από τον Σταϊκούρα

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε περαιτέρω φοροελαφρύνσεις η κυβέρνηση ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής», ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι «το 2019 πιάνουμε με ασφάλεια τον στόχο για 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα. Αν υπάρξει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, προτεραιότητά μας είναι, ανάλογα και με τις εξελίξεις, να ενισχύσουμε το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης».

Ο υπουργός Οικονομικών προσέθεσε ότι «το 2020 οι μειώσεις των φόρων στα χαμηλά εισοδήματα, στα κέρδη των επιχειρήσεων και στα μερίσματα, μαζί με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που σχεδιάζουμε, θα ανέλθουν σε 1,2 δισ. ευρώ».

Σταϊκούρας: Βήμα – βήμα η μείωση των φορολογικών βαρών

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο «Βήμα», στη συνέχεια τόνισε ότι «η μείωση των φορολογικών βαρών στα εισοδήματα θα γίνει βήμα-βήμα, με ταυτόχρονη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και μέτρα για βελτίωση της φορολογικής συνείδησης».

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στον ανοιχτό διάλογο που έχει αναπτύξει με τους θεσμούς, οι οποίοι, όπως είπε, έχουν ήδη ξεκινήσει τον τέταρτο μεταμνημονιακό έλεγχο της οικονομίας. Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα βρεθεί τρόπος προκειμένου να αυξηθεί ο δημοσιονομικός χώρος», ώστε να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη της οικονομίας».

«Κλειδί» η επιστροφή των τραπεζών στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας
Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε ως κομβικό σημείο την επιστροφή των τραπεζών στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. «Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση προχωρεί άμεσα στην υλοποίηση του μοντέλου εγγύησης του Δημοσίου σε τιτλοποιημένα περιουσιακά στοιχεία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Ερωτηθείς για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε:

«Ο στόχος μας σε ό,τι αφορά την αναγκαία δημιουργία δημοσιονομικού χώρου δεν αλλάζει. Η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής μας. Το ζήτημα είναι πώς αυτός προσεγγίζεται. Εμείς έχουμε σχεδιάσει συγκεκριμένο οδικό χάρτη. Τα πρώτα βήματα εξελίσσονται ομαλά. Το οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση ευρύτερα, διαμορφώνουν, μεθοδικά και τεκμηριωμένα, τις αναγκαίες και ικανές συνθήκες για την οριστική αντιμετώπιση τόσο της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος όσο και του ζητήματος των ANFAs και SMPs, προκειμένου αυτά τα έσοδα να διατεθούν σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Η διαπραγμάτευση εξελίσσεται σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ώστε να έχουμε θετικές εξελίξεις στο πεδίο του δημοσιονομικού χώρου το 2020».

Σταϊκούρας: Αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και μειώσεις φόρων

Ακολούθως, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι «με την πολιτική μας επιδιώκουμε να διαμορφώσουμε τους παράγοντες που, ως ανεξάρτητες μεταβλητές, επιδρούν στη βελτίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. Εμείς προτάσσουμε ως βασική ερμηνευτική μεταβλητή τον ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας, η οποία βεβαίως γνωρίζουμε ότι δεν διατάσσεται. Προκύπτει ως αποτέλεσμα βελτίωσης σειράς παραγόντων, μεταξύ των οποίων είναι η αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση σταδιακών μειώσεων φορολογικών συντελεστών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών που βελτιώνουν τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα, και η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία» ανέφερε.

Κατά τον κ. Σταϊκούρα, «βασικός παράγοντας είναι το ύψος των επιτοκίων. Εργαζόμαστε για τη δημιουργία συνθηκών οι οποίες θα συμβάλλουν στη μείωσή τους. Ήδη, η τάση τους είναι πτωτική και διατηρήσιμη. Μάλιστα από τις ευρωεκλογές μέχρι σήμερα η διαφορά της απόδοσης μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού 10ετούς ομολόγου έχει μειωθεί περίπου κατά 45%. Ο υψηλότερος ρυθμός μεγέθυνσης και τα χαμηλότερα επιτόκια συμβάλλουν από μόνα τους και συνδυαστικά στη βελτίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους», συνεχίζει.

Ο κ. Σταϊκούρας, καταλήγοντας υπογράμμισε πως «ο ρυθμός μεγέθυνσης κατά το 2020 θα είναι υψηλότερος από τον αντίστοιχο του 2019. Και σε αυτό καταλυτικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και οι μειώσεις φόρων που ήδη υλοποιούνται και προβλέπονται για το 2020».