18 Σεπτεμβρίου 2019

ΘΑ ΚΛΑΨΕΤΕ με τον τίτλο της ταινίας που θα στείλει η Ελλάδα στα Οσκαρ-ΒΙΝΤΕΟΣε μια απρόβλεπτη, αλλά πολλά υποσχόμενη επιλογή κατέληξε η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού για την ταινία που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη διεκδίκηση του Βραβείου Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους στα Οσκαρ.

«Οταν ο Βάγκνερ συνάντησε την ντομάτες». Αυτό το ιδιοφυές και πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ της Μαριάνας Οικονόμου που σε όποιο διεθνές φεστιβάλ έχει προβληθεί έχει κλέψει τις εντυπώσεις, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Οσκαρ. Συγκεκριμένα είναι η ταινία που επέλεξε αρμόδια επιτροπή που έχει συγκροτήσει το υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να σταλεί στην 92η Διοργάνωση των βραβείων Οσκαρ με την ελπίδα ότι θα επιλεγεί στην τελική ομάδα των υποψηφίων. Η απόφαση για την εκπροσώπηση αναρτήθηκε σήμερα στη Διαύγεια.Σύμφωνα με την υπόθεση, σε ένα χωριό κάπου στον θεσσαλικό κάμπο, το οποίο μαραζώνει λόγω και της κρίσης, δύο ξαδέλφια και πέντε γυναίκες, αποφασίζουν να κάνουν μια νέα αρχή. Με λίγη βοήθεια από τη μουσική του Βάγκνερ που παίζουν στα χωράφια και τις ιστορίες που διηγούνται για να πάρουν κουράγιο, επιχειρούν να διεισδύσουν στην παγκόσμια αγορά με τη βιολογική καλλιέργεια ενός παλιού σπόρου ντομάτας.Συγκίνηση, χιούμορ, δυνατές ανθρώπινες σχέσεις, ατόφιες εικόνες από την ελληνική επαρχία και τον ελληνικό τρόπο να συνδεόμαστε, να επιβιώνουμε, να ονειρευόμαστε διαπερνούν το ντοκιμαντέρ της Οικονόμου. Η απόφαση της επιτροπής να στείλει ένα ντοκιμαντέρ μπορεί να μοιάζει τολμηρή όταν άλλοι επιστρατεύουν μυθοπλασία και υψηλών προδιαγραφών παραγωγές, όμως εδώ η ευφυής κινηματογράφηση και η αληθινή ιστορία πάνω στο χώμα, πάνω στο πρόσωπο των Ελλήνων, πάνω στο σώμα της ιστορίας που είναι η ανθρώπινη επιβίωση και συνύπαρξη, μπορεί όντως να κάνει την έκπληξη.

To ντοκιμαντέρ είναι μια παραγωγή της STEFI&Lynx (Σπύρος Μαυρογένης) και της ΑΝΕΜΟΝ Productions (Ρέα Αποστολίδη και Γιούρι Αβέρωφ), σε συμπαραγωγή με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την Cosmote TV, και με την υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe – Media της ΕΕ, της 2|35 και της ΕΡΤ. Η ανάπτυξη της ταινίας έγινε στο Docs in Progress.Κατερίνα Ι. Ανέστη
iefimerida.gr