26 Σεπτεμβρίου 2019

Politico για Βελόπουλο:«Ο πωλητής telemarketing έγινε το κακό παιδί της Ακροδεξιάς»

Το προφίλ του Κυριάκου Βελόπουλου σκιαγραφεί ο αμερικανικός ιστότοπος Politico σε δημοσίευμά του που έχει τον τίτλο: «Ο Ανορθόδοξος Έλληνας».

Το «Politico» κάνει λόγο για έναν πολιτικό με κλίση στον εθνικισμό που πουλάει γιατροσόφια μέσω της ΤV.

«Διαφημίζει θαυματουργικές θεραπείες για την φαλάκρα και "χειρόγραφες επιστολές" του Ιησού μέσω της τηλεόρασης… Από πωλητής telemarketing έγινε βουλευτής, αλλά δεν μπορεί να τον απορρίψει κανείς ως πωλητή γιατροσοφιών με δευτερεύουσα εργασία τον εθνικισμό», αφού «με τις δέκα έδρες στη Βουλή το κόμμα του, η «Ελληνική Λύση» αντικατέστησε γρήγορα τη «Χρυσή Αυγή» ως το κακό παιδί της Ακροδεξιάς στην ελληνική πολιτική σκηνή».

Το Politico αναφέρεται σε κάποιες από τις προτάσεις του Κυριάκου Βελόπουλου όπως εκείνη για την ανέγερση ηλεκτροφόρων συρματοπλεγμάτων κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου και την επιβολή θανατικής ποινής για τους διακινητές για να κρατήσει τους μετανάστες εκτός Ελλάδας.

«Ορισμένες απόψεις του αρχίζουν να βρίσκουν απήχηση στο κυρίαρχο ρεύμα, όπως η ιδέα να στέλνονται οι παράτυποι μετανάστες σε ακατοίκητα νησιά εν αναμονή της απέλασής τους», προσθέτει το Politico.

Τη θέση του στο μεταναστευτικό δεν επηρεάζει το γεγονός ότι οι γονείς του ήταν αγρότες που μετανάστευσαν για μία καλύτερη ζωή στη Γερμανία, τονίζει το Politico, παραθέτοντας σχετικές δηλώσεις του . Βελόπουλου: «Οι γονείς μου δεν εμφανίστηκαν έτσι απλά στα γερμανικά σύνορα. Πέρασαν από ελέγχους υγείας, τους έλεγξαν ακόμη και τα δόντια τους, η μητέρα μου υποβλήθηκε σε τεστ εγκυμοσύνης και μετά τους έδωσαν την άδεια να πάνε και να εργαστούν στη Γερμανία. Αυτοί που έρχονται στην Ελλάδα δεν είναι μετανάστες, αλλά παράνομοι εισβολείς, έτσι τους αποκαλώ εγώ», υποστήριξε ο Κυριάκος Βελόπουλος στο Politico.

Ακόμα, ενστερνίζεται το όραμα του Ούγγρου πρωθυπουργού για μια «χριστιανική Ευρώπη» χωρίς ισλαμική επιρροή.

«Μου αρέσει ο Βίκτορ Όρμπαν. Ανέλαβε μια χώρα που ακολουθούσε τις επιταγές του ΔΝΤ και κατάφερε να κάνει την οικονομία της να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Και ναι, μου αρέσει η πολιτική του στο μεταναστευτικό. Βάζει πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας του», λέει στο Politico. Στη συνέντευξη που παραχώρησε από το νέο του γραφείο στη Βουλή, δείχνει στην ανταποκρίτρια έναν πίνακα πίσω που απεικονίζει την άλωση της Κωνσταντινούπολης: «Ξέρω ότι μάλλον δεν είναι του στυλ σας, αλλά αυτός ο πίνακας απεικονίζει τη σύγκρουση δύο πολιτισμών: του Χριστιανισμού και του Ισλάμ», αναφέρει ο Κυριάκος Βελόπουλος.

«Ο Βελόπουλος, o oποίος θέλει να μεταφέρει το επιχειρηματικό του μοντέλο από το telemarketing στην ελληνική οικονομία, πουλά τα πάντα μέσω του τηλεοπτικού του σόου, από οδοντόπαστες και καλλυντικά μέχρι συμπληρώματα διατροφής και θαυματουργικά γιατροσόφια για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, το Αλτσχάιμερ, την κατάθλιψη και την φαλάκρα.

Υπάρχουν και κάποια «αποκλειστικά αντίγραφα των χειρόγραφων επιστολών του Ιησού Χριστού» και βιβλία που περιλαμβάνουν έργα του, όπως το «Η Ελλάδα αιμορραγεί». Από τις πωλήσεις περνά γρήγορα σε πολιτικές αναλύσεις με θεωρίες συνωμοσίας: πώς οι Έλληνες και οι Ρώσοι επικράτησαν στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, πως οι Έλληνες μετανάστες δημιούργησαν τη δεκαετία του 1960 το γερμανικό οικονομικό θαύμα, για το μίσος των Γερμανών κατά των Ελλήνων, τον υβριδικό πόλεμο της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, τη συνωμοσία Ελλάδας -Βόρειας Μακεδονίας για την απομόνωση της Ρωσίας.

Αλλά οι πολιτικές του απόψεις, όπως και οι θεραπείες για την αρθρίτιδα βρίσκουν αγοραστές: Στις εκλογές του Ιουλίου, όταν η Χρυσή Αυγή από τρίτο κόμμα στη Βουλή έπεσε κάτω απ’ το όριο εισόδου του 3% στο ελληνικό κοινοβούλιο, η «Ελληνική Λύση» ανέλαβε την υπερεθνικιστική υπόθεση», σχολιάζει το Politico.

Eπιχειρώντας να εξηγήσει την απήχηση του κόμματός του στους εθνικιστές ψηφοφόρους, το Politico αναφέρει ότι ένας από τους λόγους ήταν η έντονη αντίθεσή του καταγόμενου από τη Μακεδονία Βελόπουλου στη Συμφωνία των Πρεσπών.