17 Οκτωβρίου 2019

ΓΑΤΑΚΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ! Συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για κατάπαυση πυρός στη Συρία -Εκεχειρία για 120 ώρεςΣε συμφωνία κατέληξαν ΗΠΑ και Τουρκία για κατάπαυση πυρός στη Συρία για 120 ώρες.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς ανακοίνωσε πως επιτεύχθηκε μια συμφωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μια εκεχειρία διάρκειας 5 ημερών στη βορειοανατολική Συρία. Όπως εξήγησε, η Τουρκία θα παύσει για 120 ώρες τη στρατιωτική της επιχείρηση ώστε να επιτρέψει την απόσυρση των δυνάμεων της συροκουρδικής πολιτοφυλακής YPG.

Όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις αναστέλλονται, τόνισε, διευκρινίζοντας πως η στρατιωτική επιχείρηση θα τερματιστεί όταν η απόσυρση ολοκληρωθεί.

Με tweet του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για "σπουδαία νέα που προκύπτουν από την Τουρκία", έπειτα από τις συνομιλίες Τούρκων και Αμερικανών αξιωματούχων για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία.

Μάλιστα, ο Τραμπ ευχαρίστησε τον Ερντογάν, λέγοντας πως «εκατομμύρια ζωές θα σωθούν».

Ένας Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως η Τουρκία «πήρε ακριβώς αυτό που ήθελε από τη συνάντηση» που είχε ο Πενς με τον Ερντογάν.

Μετά τη συμφωνία ο Μαικ Πενς παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, ενώ νωρίτερα είχε συνάντηση δύο περίπου ωρών με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.Ο Αμερικανός πρόεδρος λόγο για «σπουδαία νέα» που έρχονται από την Τουρκία και υποστήριξε ότι εκατομμύρια ζωές θα σωθούν και ευχαριστεί τον Τ. Ρ. Ερντογάν.Σε νέα του ανάρτηση ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι αυτή η συμφωνία δεν θα μπορούσε ΠΟΤΕ να επιτευχθεί τρεις ημέρες νωρίτερα. «Υπήρχε ανάγκη να δείξουμε λίγη ‘σκληρή αγάπη’ προκειμένου να επιτευχθεί (η συμφωνία). Σπουδαία για όλους. Είμαι υπερήφανους για όλους».Με άλλα λόγια, ο Τραμπ υποστηρίζει ότι ο Ερντογάν υποχώρησε κατόπιν των δικών του απειλών ότι θα γονατίσει την τουρκική οικονομία. Οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ προ τριών ημερών επικρίθηκαν πάντως ότι «έγιναν για τα μάτια του κόσμου» αν και ο Ερντογάν πριν από 3 ημέρες δήλωνε στον Αμερικανό πρόεδρο, ότι δεν θα κηρύξει ποτέ εκεχειρία στη Βόρεια Συρία.