07 Οκτωβρίου 2019

Προσχέδιο Προϋπολογισμού: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% το 2020 με αναπτυξιακά και κοινωνικά μέτρα €1,2 δισ

Το προσχέδιο περιλαμβάνει ολόκληρο το πακέτο με τα αναπτυξιακά και κοινωνικά μέτρα €1,2 δισ., που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ - Οι φοροελαφρύνσεις και τα υπόλοιπα μέτρα της Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι θα έχουν θετική επίδραση στην ανάπτυξη

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,56% του ΑΕΠ (7,026 δισ. ευρώ) την προσεχή χρονιά, συμπεριλαμβάνοντας ολόκληρο το πακέτο αναπτυξιακών και κοινωνικών μέτρων ύψους 1,2 δισ. ευρώ το οποίο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 που κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή. Το δημοσιονομικό κόστος των φοροελαφρύνσεων και των λοιπών κοινωνικών μέτρων καλύπτεται, σύμφωνα με τις προβλέψεις του προσχεδίου, με την επιστράτευση δημοσιονομικών ισοδύναμων μέτρων, ύψους 1,231 δισ. ευρώ. Για φέτος εκτιμάται ότι η χρονιά θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,68% του ΑΕΠ (6,996 δισ. ευρώ).

Διαβάστε το προσχέδιο, όπως κατατέθηκε στη Βουλή

Οι φοροελαφρύνσεις και τα υπόλοιπα μέτρα της Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι θα έχουν θετική επίδραση στην ανάπτυξη. Το προσχέδιο προβλέπει επίσης παρεμβάσεις βελτίωσης του δημοσιονομικού αποτελέσματος, οι οποίες θα αποφέρουν συνολικά 1,231 δισ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με το σενάριο βάσης του προϋπολογισμού, υπερκαλύπτοντας έτσι το δημοσιονομικό κόστος από το πακέτο μέτρων της Θεσσαλονίκης και οδηγώντας σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ την προσεχή χρονιά. Οι παρεμβάσεις αυτές είναι:

- Η αναπροσαρμογή των οροφών δαπανών στον τακτικό προϋπολογισμό, που οδηγεί σε εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ.

- Η αναδιάρθρωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με ενίσχυση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους, από την οποία προκύπτουν 170 εκατ. ευρώ.

- Η επισκόπηση δαπανών και εσόδων φορέων Γενικής Κυβέρνησης, που αποφέρει συνολικά 214 εκατ. ευρώ.

- Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, από την οποία εξοικονομούνται 123 εκατ. ευρώ.

- Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης με μέτρα προώθησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, τα οποία θα έχουν δημοσιονομικό όφελος ύψους 642 εκατ. ευρώ.

- Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η αύξηση της εισπραξιμότητας των εσόδων από την ακίνητη περιουσία με αύξηση εσόδων και νέες μορφές ελέγχου Airbnb (όφελος 60 εκατ. ευρώ) και με εξορθολογισμό του συστήματος προσδιορισμού αξιών ακινήτων (όφελος 142 εκατ. ευρώ).

- Η επιτάχυνση επίλυσης φορολογικών διαφορών που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια, με όφελος 50 εκατ. ευρώ).

Με τις παραπάνω πρωτοβουλίες η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2020. Χωρίς τις προτιθέμενες παρεμβάσεις θα προέκυπτε, σύμφωνα με το προσχέδιο, πρωτογενές πλεόνασμα 3,35% του ΑΕΠ την προσεχή χρονιά, δηλαδή θα υπήρχε δημοσιονομικό κενό 0,15% του ΑΕΠ.

Στις αναπτυξιακές και κοινωνικές παρεμβάσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται:

- Το επίδομα 2.000 ευρώ στις νέες οικογένειες για κάθε παιδί που γεννιέται

- Η μετάβαση των ειδών βρεφικής ηλικίας και στα κράνη στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13%

- Η αναμόρφωση της φορολογίας φυσικών προσώπων με εισαγωγικό συντελεστή 9% από 22% σήμερα και η αύξηση του αφορολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί (μέχρι τα 4)

- Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για απασχολούμενους πλήρους απασχόλησης από τα μέσα του 2020

- Η μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από το 28% στο 24%

- Η μείωση της φορολογίας διανεμόμενων κερδών από το 10% στο 5%

- Η αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για 3 χρόνια

- Η αναστολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων για 3 χρόνια.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το προσχέδιο:

- Για το έτος 2019, το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης σε όρους Ενισχυμένης Εποπτείας, μετά τις προτιθέμενες παρεμβάσεις, προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 6.996 εκατ. ευρώ ή 3,68% του ΑΕΠ, αυξημένο έναντι του στόχου της Ενισχυμένης Εποπτείας κατά 346 εκατ. ευρώ και αυξημένο κατά 51 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο του Προϋπολογισμού 2019. Το διαρθρωτικό ισοζύγιο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε πλεόνασμα της τάξης του 2,7% του ΑΕΠ.

- Για το έτος 2020, το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης σε όρους Ενισχυμένης Εποπτείας, μετά τις προτιθέμενες παρεμβάσεις, προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 7.026 εκατ. ευρώ ή 3,56% του ΑΕΠ, αυξημένο έναντι του στόχου της Ενισχυμένης Εποπτείας κατά 120 εκατ. ευρώ.

Το προσχέδιο στηρίζεται σε πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,8% το 2020 και 2% φέτος και ισχυρή άνοδο των επενδύσεων κατά 13,4% την προσεχή χρονιά, έναντι 8,8% φέτος.

Απευθυνόμενοι στα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης τονίζουν ότι «ο προϋπολογισμός του 2020 λαμβάνει μέτρα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης (ηλεκτρονικές συναλλαγές, φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας με βάση τις πραγματικές αξίες ακινήτων κ.α.) και του εξορθολογισμού των δαπανών και των εσόδων της Γενικής Κυβέρνησης. Επίσης προβλέπει την αναδιάρθρωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με την ενίσχυση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του και την αποκάλυψη της πραγματικής του έκτασης, με τον τερματισμό της πλασματικής εικόνας που χαρακτήριζε την παρουσίαση της εκτέλεσής του τα τελευταία χρόνια». Όπως συμπληρώνουν, «με τις δράσεις αυτές ο Προϋπολογισμός του 2020 όχι μόνο καλύπτει το δημοσιονομικό κενό που κληρονόμησε η νέα κυβέρνηση για το τρέχον και το επόμενο έτος, αλλά δημιουργεί ταυτόχρονα τον δημοσιονομικό χώρο για τη σημαντική μείωση των φορολογικών συντελεστών, την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και την πυροδότηση ενός ενάρετου κύκλου οικονομικής προόδου για τα επόμενα χρόνια».