16 Οκτωβρίου 2019

Ενας «τυφώνας» καθαρίζει τις θάλασσες της Κρήτης -Το νορβηγικό πλοίο των 72 μέτρων [βίντεο]Tο πλοίο «Typhoon», βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες μέρες στην περιοχή των Χανίων , και σαρώνει στο πέρασμα του τα σκουπίδια που βρίσκονται στη θάλασσα.

Μετά τις δοκιμαστικές δράσεις καθαρισμού των θαλάσσιων περιοχών σε Λαύριο, Κέα και κάποιων νησιών στον Αργοσαρωνικό, το πλοίο καθαρίζει τα νερά στην Κρητη.

Το πλοίο που ερεύνησε το ναυάγιο των Αντικυθήρων

Το νορβηγικής ναυπήγησης Typhoon μήκους 72 μέτρων και πλάτους 16 μέτρων που συμμετείχε και στην έρευνα στο περίφημο Ναυάγιο των Αντικυθήρων, είναι να σκάφος ιδανικό για να καθαρίσει τις απρόσιτες ακτές, όχι μόνο της Κρήτης, αλλά ολόκληρης της χώρας και ιδιαίτερα αυτές που δεν προσεγγίζονται από συμβατικά μέσα και προσπάθειες μικρής κλίμακας. Δείτε στο παρακάτω βίντεο το πλοίο στα νερά της Κρητης.

Πλοίο με 5 φουσκωτά και σύστημα ανακύκλωσης

Το πλοίο διαθέτει σύγχρονα συστήματα ναυτικής πλοήγησης και βασικό εξοπλισμό καταπολέμησης πετρελαϊκών ρυπάνσεων καθώς και πυροσβεστικά μέσα. Στη μεγάλη επιχειρησιακή πλατφόρμα του φιλοξενούνται 5 μεγάλα, κατάλληλα επανδρωμένα φουσκωτά που πραγματοποιούν «επιθετικές αποβάσεις» και καθαρίζουν ακτές οι οποίες είναι απροσπέλαστες με άλλο μέσο. Πάνω στο «Typhoon» υπάρχουν ακόμη 6 κάδοι απορριμμάτων μεγάλης χωρητικότητας, στους οποίους γίνεται η διαλογή των ανακυκλώσιμων ειδών.

Οπως αναφέρει το zarpanews στόχος του πλοίου, που αγοράστηκε από το το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, είναι να καθαρίσει από τα θαλάσσια απορρίμματα και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη θαλάσσια ρύπανση στις διασημότερες παραλίες των Χανίων, όπως το Ελαφονήσι, ο Μπάλος και τα Φαλάσαρνα.