18 Οκτωβρίου 2019

Μητσοτάκης με… απρόοπτα: Τι είπε για το βέτο σε Σκόπια, Αλβανία

"Έπεσε" το... σήμα την ώρα της συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες! Καμία επικοινωνία με το Ζόραν Ζάεφ είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το μπλόκο της Γαλλίας. Δεν θα θέσω τη συμφωνία των Πρεσπών στην ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας, είπε. Μετά από ελληνική πίεση η αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων ότι η ΕΕ θα πρέπει να στηρίζει την Ελλάδα στο μεταναστευτικό. "Να στείλουμε μήνυμα στους οικονομικούς μετανάστες ότι δεν αξίζει να πληρώσουν τους διακινητές γιατί θα χάσουν".

Μετά την… πρεμιέρα του σε Σύνοδο Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε και την πρώτη του συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες, ως πρωθυπουργός. Μια συνέντευξη Τύπου που είχε και τα… απρόοπτα της, καθώς η σύνδεση με το Βέλγιο «έπεσε» σε κάποια στιγμή και ένα κομμάτι των όσων είπε ο πρωθυπουργός στην Ελλάδα δεν το… ακούσαμε ποτέ.

Σε αυτή, το πρώτο ερώτημα που του τέθηκε ήταν για το βέτο στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας των Σκοπίων και της Αλβανίας. Ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς αν μίλησε με τον Ζόραν Ζάεφ μετά τις εξελίξεις και το μπλόκο της Γαλλίας, τόνισε πως δεν του έχει μιλήσει ούτε τον συνάντησε κατά την παραμονή και των δυο στις Βρυξέλλες, αλλά και στο Συμβούλιο είπε ό,τι είχε πει και στην πρώτη του συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας των Σκοπίων: ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι προβληματική.

Σημείωσε επίσης πως (όπως επίσης είχε πει στον Ζ. Ζάεφ) δεν θα θέσει – έστω και εάν είναι προβληματική- τη συμφωνία των Πρεσπών στην ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας αλλά θα πρέπει να τηρηθεί στο ακέραιο και λυθούν εκκρεμότητες όπως τα εμπορικά σήματα. Απέφυγε να σχολιάσει τις εσωτερικές εξελίξεις στην γειτονική χώρα.