17 Οκτωβρίου 2019

ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΠΥΡΔΑ ΤΩΡΑ ΤΙ ΤΗΝ ΠΕΤΑΣ; Παναγιωτόπουλος: Θέλουμε τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη στις ασκήσεις και όχι στις παρελάσεις

Τα ελληνικά F-16 πέταξαν σήμερα πάνω από την Κύπρο συμμετέχοντας ουσιαστικά στη διακλαδική Τακτική 'Ασκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) "Ατσάλινο Βέλος", μαζί με τα κυπριακά στρατεύματα, με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο να εκφράζει την ικανοποίησή του για την άσκηση.

«Όπως είχα πει, τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη τα θέλουμε στις ασκήσεις και όχι στις παρελάσεις». Με αυτόν τον τρόπο σχολίασε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, την ελληνική συμμετοχή στην εν λόγω άσκηση της εθνικής φρουράς, η τελική φάση της οποίας διεξήχθη σήμερα στο πεδίο βολής Καλού Χωριού, της Μεγαλονήσου, όπως έγινε γνωστό από το ΚΥΠΕ.



«Ατσάλινο Βέλος»: Εντυπωσιακή άσκηση στην Κύπρο με τη συμμετοχή ελληνικών F-16
Μαχητικά αεροσκάφη F-16 πέταξαν πάνω από τους ουρανούς της Κύπρου το πρωί της Πέμπτης, στο πλαίσιο της διακλαδικής άσκησης της Εθνικής Φρουράς σε συνεργασία με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο της τελικής φάσης στην Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) υπό την επωνυμία «Ατσάλινο Βέλος».



Κατά τη διάρκεια της άσκησης έγιναν εικονικές προσβολές στόχων και, σύμφωνα με το ΡΙΚ, τα F16 πέρασαν τρεις φορές πάνω από τον χώρο διεξαγωγής της άσκησης. Στην άσκηση ρίχθηκαν επίσης ρουκέτες από Mi35, χρησιμοποιήθηκαν αντιαρματικά όπλα, τεθωρακισμένα και πολυβόλα. Για λόγους ασφαλείας τα F16 δεν έκαναν χρήση πυρών.

Σύμφωνα με το κυπριακό υπουργείο Άμυνας η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων «Ατσάλινο Βέλος» σχεδιάστηκε στη βάση ενός επίκαιρου και ρεαλιστικού πληροφοριακού πλαισίου και κατά τη διάρκεια της, από το δυτικότερο έως το ανατολικότερο άκρο της Κύπρου εκτελέστηκαν ασκήσεις διπλής ενεργείας, επιθετικές και αμυντικές επιχειρήσεις και εφαρμογή διαφόρων τακτικών, με εμπλοκή όλων των μονάδων της Εθνικής Φρουράς σε ξηρά, θάλασσα και αέρα.