Πληθαίνουν οι κυβερνητικές αστοχίες στην οικονομία. Πολλές δηλώσεις αλλά καμία απόφαση για το μέρισμα. Τον Νοέμβριο οι αποφάσεις για το που θα δοθεί. «Φωνές» για μέρισμα αλά… ΣΥΡΙΖΑ και αντιδράσεις. Προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου για τις δηλώσεις υπουργών επί… παντός επιστητού. Εντολή να μιλούν μόνο για θέματα της αρμοδιότητάς τους.
Η υπέρ απόδοση στην είσπραξη των φόρων φέρνει και προβλήματα στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Και αυτό διότι ακούγονται υπερβολικά πολλές φωνές για τον τρόπο διανομής του όποιου υπέρ πλεονάσματος προκύψει, αλλά και αυτούς που θα πρέπει να το λάβουν. Αυτό φαίνεται να έχει ενοχλήσει το Μέγαρο Μαξίμου που έδωσε εντολή για να πέσουν οι τόνοι και οι υπουργοί να μιλούν μόνο για θέματα της αρμοδιότητάς τους και όχι επί παντός επιστητού.
Χθες έγινε μία προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι αλλά και η μεγάλη αισιοδοξία για το που τελικά θα κάτσει η μπίλια των εσόδων, δεδομένου ότι φορολογικά απομένουν τρεις μήνες και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί.
Σε κορυφαίο επίπεδο στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει στάση αναμονής και το μόνο που λένε είναι ότι «όλα πάνε καλά, αλλά δεν είναι η ώρα που θα ληφθούν αποφάσεις. Αυτό θα συμβεί την κατάλληλη στιγμή». Αν και δεν αναφέρουν ποια είναι αυτή η κατάλληλη στιγμή, είναι σίγουρο ότι αυτή μάλλον τοποθετείται κάπου στα μέσα Νοεμβρίου ή στο τέλος του ίδιου μήνα.
Όπως και να έχει το πράγμα, στην κυβέρνηση φαίνεται να υπάρχουν διάφορες στρατηγικές οι οποίες δημοσιοποιούνται. Η μία θέλει το υπέρ πλεόνασμα να μοιράζεται στην «λογική ΣΥΡΙΖΑ». Δηλαδή να δίνεται έκτακτο μέρισμα σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες με χαμηλό φορολογητέο εισόδημα.
Η άποψη αυτή έχει συναντήσει σφοδρές αντιδράσεις από κάποιους που λένε ότι «δεν είναι δυνατόν να κάνουμε και εμείς αυτό που κατηγορούσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ», ότι δηλαδή έδινε ψιχία και έστηνε βιομηχανία επιδομάτων, με ένα και μοναδικό στόχο στην υφαρπαγή ψήφων.
Επίσης αναφέρουν ότι η οικονομία χρειάζεται παρεμβάσεις που θα φέρουν ανάπτυξη ή θα βελτιώσουν την ζωή των πιο αδύναμων στρωμάτων, όπως για παράδειγμα η υγεία και η παιδεία.
Προσωπικές στρατηγικές
Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει «πολυφωνία» στη μικρή χρονικά κυβερνητική θητεία, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα οικονομικά ζητήματα.
Μερικές εξ αυτών είναι:
Η απόσυρση των αυτοκινήτων. Χωρίς να έχει ληφθεί καμία απόφαση, υπουργοί της κυβέρνησης μίλησαν για το σχέδιο και έδωσαν και λεπτομέρειες, φέρνοντας αναστάτωση στην αγορά. Το πήραν πίσω άρον άρον, υπό τον φόβο να παγώσει, η αγορά.
Η έκπτωση από τον φόρο της ανακαίνισης των σπιτιών. Εμφανίστηκε ως ειλημμένη απόφαση, αλλά αποδείχθηκε τελικά fake news. Στον προϋπολογισμό εμφανίστηκε μία πρόβλεψη γενική και αόριστη.