Η αυλαία της προανακριτικής επιτροπής που θα ερευνήσει τον παραδικαστικό μηχανισμό του Ρασπούτιν και την εμπλοκή του στην σκευωρία της Novartis άνοιξε ήδη στην Βουλή.
Ήδη η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο εξέλεξε το προεδρείο της.
Πρόεδρος εξελέγη ο βουλευτής Ιωάννης Μπούγας, αντιπρόεδρος ο Βασίλης Υψηλάντης και γραμματέας η Ζωή Ράπτη, και οι τρεις βουλευτές της ΝΔ.
Συνολικά στην επιτροπή μετέχουν 25 βουλευτές:
Οι 14 από την ΝΔ: Παναγής Καππάτος, Κώστας Καραγκούνης, Σταύρος Κελέτσης, Κώστας Κυρανάκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, Γιώργος Κώτσηρας, Αννα – Μάνη Παπαδημητρίου, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Γιάννης Μπούγας, Ανδρέας Νικολακόπουλος, Κατερίνα Παπακώστα – Πάλιουρα, Θανάσης Πλεύρης, Ζωή Ράπτη, Νίκος Βασίλειος Υψηλάντης.
Οι 7 από τον ΣΥΡΙΖΑ: Δωρα Αυγέρη, Γιάννης Γκιόλας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Σπύρος Λάππας, Παύλος Πολάκης, Γιάννης Ραγκούσης και Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Το Κίνημα Αλλαγής θα εκπροσωπηθεί από τον κ. Βασίλη Κεγκέρογλου και την Ευαγγελία Λιακούλη.
Από το ΚΚΕ θα μετέχει ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος, και από την Ελληνική Λύση ο κ. Βασίλης Βιλιάρδος.
«Κουκουλοφόροι» μάρτυρες, πρώην υπουργοί και εν ενεργεία εισαγγελικοί λειτουργοί αναμένεται να παρελάσουν από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής προκειμένου να μιλήσουν για γνωστές και άγνωστες πτυχές της παραδικαστικής δράσης του «Ρασπούτιν» και για το στήσιμο της «σκευωρίας Novartis».
Την ίδια ώρα και άλλα δικαστικά στελέχη εμφανίζονται έτοιμα να περάσουν από την πόρτα των ανακριτών που διεξάγουν παράλληλη έρευνα ώστε να καταθέσουν για απειλές και πιέσεις που δέχονταν από τον τέως αναπληρωτή Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου προκειμένου να τρέξουν συγκεκριμένες δικαστικές υποθέσεις και να «αρχειοθετήσουν άλλες».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο προσχέδιο της λίστας μαρτύρων που καταρτίζουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και αρκετά κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ήδη συμπεριληφθεί η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου και ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής.
Να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα έχουν ήδη περιγράψει με λεπτομέρειες στους αρμόδιους ανακριτές την παραθεσμική δράση του μηχανισμού Ρασπούτιν.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από τις καταθέσεις των Αγγελή - Ράικου προκύπτει και η ανάγκη κλήτευσης του τέως υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αγγελής είχε υποστηρίξει ότι ο πρώην υπουργός εξέφραζε τη δυσφορία του για τις ενέργειες της κυρίας Ελένης Τουλουπάκη, ωστόσο είχε παραδεχθεί ότι μόνο οι ανώτεροι στην κυβερνητική ιεραρχία μπορούν να αποφασίσουν την αποπομπή της.
Επιπροσθέτως, σίγουρη θεωρείται η κλήση της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, της τέως προϊσταμένης της Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου αλλά και της συντονίστριας ομάδας ελέγχου του ΣΟΕΕ, που σε επίσημη επιστολή-αναφορά, την οποία αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ», καταγγέλλει «συγκεκαλυμμένες και ευθέως εκπεφρασμένες απειλές» προκειμένου να συντάξει άρον άρον το πόρισμα για τη Novartis.
Επίσης, όλα τα κόμματα, πλην ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνουν την ανάγκη κλήτευσης των περίφημων «κουκουλοφόρων» μαρτύρων των οποίων οι καταθέσεις αποτέλεσαν τα θεμέλια για το στήσιμο της σκευωρίας. Πάντως, από το στρατόπεδο της πλειοψηφίας επισημαίνεται ότι αναζητείται η καλύτερη νομική φόρμουλα ώστε οι συγκεκριμένοι μάρτυρες να εμφανιστούν αυτοπροσώπως στην επιτροπή χωρίς τη δυνατότητα επίκλησης δικονομικών μέσων προστασίας.
Ψηλά στον κατάλογο υποψήφιων μαρτύρων βρίσκεται και το όνομα του πρώην CEO της Novartis Hellas Κωνσταντίνου Φρουζή, ο οποίος αν και καταγγέλλεται από τους προστατευόμενους μάρτυρες πως χρημάτιζε Ελληνες πολιτικούς, η αρμόδια εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη δεν τον έχει καλέσει για εξηγήσεις.
Παράλληλα, ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου απο την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής θα ζητήσει τη διεύρυνση της λίστας με την κλήση του κ. Παναγιώτη Νικολούδη, υπουργού κατά της Διαφθοράς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος «καρατομήθηκε» αιφνιδίως για να πάρει τη θέση του ο κ. Παπαγγελόπουλος.
Πέραν αυτών, η επιτροπή αναμένεται να ζητήσει και τη διαβίβαση όλου του σχετικού υλικού που υπάρχει στην Εισαγγελία Διαφθοράς, όπως για παράδειγμα τα αιτήματα δικαστικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και το FBI.
Πάντως, μέλη της επιτροπής επισημαίνουν ότι ο κατάλογος των μαρτύρων θα παραμένει ανοικτός ως την ολοκλήρωση των ερευνών και θα συμπληρώνεται όχι μόνο με πρόσωπα που θα εισφέρουν στοιχεία για τη μεθόδευση της Novartis, αλλά και για πιθανές παρεμβάσεις του κ. Παπαγγελόπουλου σε άλλες κρίσιμες δικαστικές υποθέσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο θεωρείται σίγουρη η κλήση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΑΔ Γιώργου Τερζάκη ο οποίος, όπως αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ» της περασμένης Κυριακής, είχε καταγγείλει εγγράφως πως ασκήθηκαν πιέσεις από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου η εταιρεία του Δημοσίου να αποζημιώσει εθελοντικά τον ξενοδοχειακό όμιλο Μαντωνανάκη για την επένδυση στο Λαγονήσι.
Επίσης, αναμένεται να κληθεί και η εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη, η οποία τον Ιούλιο του 2016 είχε καταγγείλει στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής πως «ο κύριος αναπληρωτής (σ.σ.: Δ. Παπαγγελόπουλος) μού είπε ότι θα ακολουθήσει εις βάρος μου άγριος πόλεμος και μου συνέστησε να επιστρέψω άμεσα τη δικογραφία (σ.σ.: για την υπόθεση Βγενόπουλου) και ότι έχω εις χείρας μου ένα απόστημα που θα σκάσει και θα με καταστρέψει».
Σε κάθε περίπτωση, οι βασικοί πρωταγωνιστές της υπόθεσης, δηλαδή ο κ. Παπαγγελόπουλος και η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, θα εμφανιστούν πιθανότατα στις τελευταίες συνεδριάσεις της Προανακριτικής.
Την ίδια ώρα συνεχίζεται η έρευνα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και μάλιστα μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ενταθούν οι ρυθμοί των δύο αντεισαγγελέων του Ανώτατου Δικαστηρίου Ευάγγελου Ζαχαρή και Λάμπρου Σοφουλάκη.
Πρώτος μάρτυρας που θα καταθέσει θα είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος και θα ακολουθήσει κλήση για μαρτυρική κατάθεση και στον πρώην υπουργό Μάριο Σαλμά.
Στη συνέχεια την πόρτα του Αρείου Πάγου θα κληθεί να περάσει η πρώην εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατσάνη.