07 Νοεμβρίου 2019

ΤΟ ΣΚ@ΤΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΤΣΑ! Δικηγόρος Τουλουπάκη: Ακόμη κι αν οι προστατευόμενοι μάρτυρες χάσουν την ιδιότητα ειδικού καθεστώτος, παραμένει ισχυρή η κατάθεσή τους

“Η κ. Τουλουπάκη δεν έχει ανάγκη υπεράσπισης, δεν είναι κατηγορούμενη. Αυτή τη στιγμή ελέγχει μία διαδικασία λεπτή και κρίσιμη. Δεν έχω κάποια υπερασπιστική γραμμή γιατί δεν έχω το παραμικρό για το οποίο πρέπει να απολογηθώ ή να υπερασπιστώ”, είπε μεταξύ άλλων ο δικηγόρος της κ. Ελένης Τουλουπάκη, Αλέξανδρος Παπαστεριόπουλος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Γιώργο Χουδαλάκη και Νίκο Ρογκάκο.

“Μου κάνει εντύπωση γιατί θα πρέπει να συσταθεί μία προανακριτική τώρα, τη στιγμή που είναι η όλη διαδικασία είναι σε εξέλιξη, βλέπω κάποια πολιτική σκοπιμότητα πίσω από αυτή την ιστορία και δεν αντιλαμβάνομαι καμία δικαστική αναγκαιότητα. Πολιτική σκοπιμότητα, από τα δύο κόμματα τα στελέχη των οποίων ελέγχονται στην κύρια διαδικασία της Novartis”, ανέφερε ο κ. Παπαστεριόπουλος.

“Ακόμα και αν είχαν υποτεθεί ότι υπάρχει νομικό ασυμβίβαστο το να αποδοθεί η ιδιότητα ειδικού καθεστώτος μάρτυρα τα πρόσωπα τα οποία έχουν καταθέσει, αυτό δεν καθιστά τις καταθέσεις τους αυτοδικαίως άκυρες και δικονομικά μη αξιοποιήσιμες. Εάν υποθέσουμε ότι έχει παραβιαστεί κάποιος κανόνας της ελληνικής ποινικής δικονομίας, αυτοί απλά οι μάρτυρες χάνουν την ιδιότητά τους ως μάρτυρες ειδικοί, προστατευόμενοι μάρτυρες, το περιεχόμενο της καταθέσεως τους όμως παραμένει να είναι ισχυρό ως μαρτύρων που έχουν πλέον όνομα και επώνυμο”, σημείωσε.

Στο ερώτημα τι γίνεται εάν οι καταθέσεις που υπάρχουν από προστατευόμενους μάρτυρες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού είναι αντικρουόμενες ο κ. Παπαστεριόπουλος απάντησε: “Εάν οι καταθέσεις που έχουν δοθεί σε μία αλλοδαπή Πολιτεία έχουν περιέλθει και συνιστούν στοιχείο της ημεδαπής δικογραφίας εκτιμώνται ελευθέρως και είναι θέμα της κρίσης του δικαστή που τελικά θα κρίνει την υπόθεση”.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ταυτοποίηση σε ένα πρόσωπο ο δικηγόρος της κ. Ελένης Τουλουπάκη σημείωσε: “Δεν υπάρχει ταυτότητα προσώπων, δεν μπορώ να το καταστήσω πιο σαφές αυτό. Είναι δύο ανεξάρτητες διαδικασίες αυτές, οι οποίες δεν έχουν το ταυτόσημο επιδιώξιμο αντικείμενο. Επομένως, δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για την εφαρμογή της ελληνικής διάταξης που λέει ότι οφείλει το δικαστικό όργανο που θα δώσει την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα να δει εάν συντρέχει στην περίπτωση αυτή ίδιον όφελος, διότι από την ελληνική διαδικασία δεν έλκει κάποιο όφελος κανένας μάρτυρας από αυτούς οι οποίοι έχουν λάβει την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Είναι τελείως αυθαίρετη η εκτίμηση αυτή”.