12 Νοεμβρίου 2019

Μετ’ εμποδίων η αξιολόγηση στην ΑΑΔΕ: Προσφυγή ΛΑΜΟΓΙΩΝ εφοριακών- τελωνειακών στο ΣτΕ

Σε τέλμα κινδυνεύει να πέσει η αξιολόγηση των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ, καθώς από τη μια η σχεδόν ομαδική αποχή εφοριακών- τελωνειακών κι από την άλλη η απουσία διοικητικών κυρώσεων για όσους δεν συμμετάσχουν, έχουν «φρενάρει» τη διαδικασία.

«Δεν είμαστε αντίθετοι στο να αξιολογηθούμε, θεωρούμε αυτονόητο ότι όλοι πρέπει να αξιολογούνται», σημείωσαν σε συνέντευξη Τύπου οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εφοριακών, επισημαίνοντας ότι και γι΄αυτούς θα πρέπει να ισχύσει η διαδικασία αξιολόγησης που εφαρμόζεται στο Δημόσιο και όχι η ειδική διαδικασία, που προβλέπεται στο σχετικό νόμο αλλά και στην Απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, εναντίον της οποίας έχουν ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Κατά τους εφοριακούς, το 92% των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ απέχει από τη διαδικασία κι από τη στιγμή που δεν προβλέπονται κυρώσεις για τους Προϊσταμένους, που πρέπει να κάνουν την αξιολόγηση, είναι προφανές ότι υπάρχει πρόβλημα. Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι περίπου 2.000 υπάλληλοι έχουν μπει στην ειδική πλατφόρμα, προκειμένου να διορθώσουν σφάλματα κι αυτό εκλαμβάνεται ως εκδήλωση ενδιαφέροντος. Αντιστοίχως, το ποσοστό εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους Διευθυντές διαμορφώνεται πάνω από το 90% κι αυτό ερμηνεύεται ότι η αξιολόγηση “από πάνω προς τα κάτω”, θα γίνει.

Η βασική ένσταση των εφοριακών είναι ότι η διαδικασία της αξιολόγησης στηρίζεται σε ατομική στοχοθεσία, με κίνδυνο να μετατραπούν σε… κυνηγούς κεφαλών ήτοι να εξαπολύουν σαφάρι ελέγχων, απλώς και μόνο προκειμένου να βεβαιώνουν πρόσθετους φόρους και πρόστιμα, χωρίς να εξετάζεται το εισπρακτικό αποτέλεσμα. «Όταν κατά τη διάρκεια των προληπτικών ελέγχων, οι ελεγκτές που συμμετέχουν σε συνεργεία για την έκδοση των αποδείξεων έχουν ατομικούς στόχους, με εντολές να φέρουν συγκεκριμένο αριθμό παραβάσεων, θα εξωθούνται σε υπερβολές και ακρότητες, με απρόβλεπτες και ολέθριες συνέπειες για την κοινωνία», παρατήρησε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Ρ. Υφαντή.

Στο επίκεντρο της κριτικής των εφοριακών βρίσκεται, επίσης, η αυθαίρετη- όπως τη χαρακτηρίζουν- αύξηση των στόχων βεβαίωσης πρόσθετων φόρων κατά 20% ετησίως, χωρίς να συνοδεύεται από ενίσχυση του ελεγκτικού προσωπικού και βελτίωση των υποδομών, όπως επίσης η «θολή» ανάθεση ποιοτικών στόχων. Ενστάσεις εγείρουν ακόμα για την επιλογή των Προϊσταμένων, οι οποίοι θα πρέπει να «τρέξουν» την αξιολόγηση, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι δεν δημοσιοποιούνται τα μόρια των υποψηφίων, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια.

Γιώργος Παππούς
iefimerida.gr