11 Νοεμβρίου 2019

Εικόνες-σοκ στο Χονγκ Κονγκ: Eβαλαν φωτιά σε άνδρα που διαπληκτίστηκε με διαδηλωτές [βίντεο]

Σοκ προκαλούν οι εικόνες από το Χονγκ Κονγκ που κάνουν το γύρο του Διαδικτύου μέσω των social media και καταγράφουν τη στιγμή που διαδηλωτές περιλούζουν με εύφλεκτο υγρό έναν άνδρα και του βάζουν φωτιά.

Το βίντεο-σοκ με τον εμπρησμό του άνδρα στο Χονγκ Κονγκ – Προσοχή: Σκληρές εικόνες

Στο αποτρόπαιο βίντεο ο άνδρας διακρίνεται να διαπληκτίζεται με διαδηλωτές στο σταθμό Μa On Shan MTR του Χονγκ Κονγκ και να τους φωνάζει «δεν είστε Κινέζοι» προτού εκείνοι του ρίξουν καύσιμα και τυλιχθεί στις φλόγες.



Ο άνδρας κατάφερε να βγάλει τη μπλούζα του και να σβήσει τη φωτιά, αλλά μεταφέρθηκε με σοβαρά εγκαύματα σε νοσοκομείο.

Χονγκ Κονγκ: Το βίντεο με τον πυροβολισμό του διαδηλωτή - Σκληρές εικόνες

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται κι ένας 21χρονος διαδηλωτής, τον οποίο είχε πυροβολήσει ένας αστυνομικός νωρίτερα -γύρω στις επτά το πρωί τοπική ώρα – εξ’ επαφής ρίχνοντας συνολικά τρεις σφαίρες εναντίον του, όπως επιβεβαίωσε η αστυνομία.



Η κατάσταση είναι χαοτική στο Χονγκ Κονγκ. Διαδηλωτές μπλόκαραν χθες δρόμους και έκαναν βανδαλισμούς σε εμπορικά κέντρα στη διάρκεια ενός ακόμη σαββατοκύριακου αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Συνελήφθησαν βουλευτές υπέρ της δημοκρατίας

Το φιτίλι της οργής των διαδηλωτών άναψε η σύλληψη το Σάββατο τριών βουλευτών υπέρ της δημοκρατίας εν μέσω αναφορών ότι οι Αρχές προειδοποίησαν ότι θα συλλάβουν κι άλλους κι ενώ το Χονγκ οδεύει αυτό το μήνα σε τοπικές εκλογές. Μεταξύ των αιτημάτων των διαδηλωτών είναι να εφαρμοστεί ένα νέο, αντιπροσωπευτικότερο σύστημα για την επιλογή του τοπικού κυβερνήτη, τον οποίο μέχρι τώρα εκλέγει μια μικρή ομάδα ελίτ, που ακολουθεί ως επί το πλείστον τη γραμμή της Κίνας.

Το Χονγκ Κονγκ λειτουργεί βάσει της αρχής «μία χώρα, δύο συστήματα», που προβλέπει την αναγνώριση από το Πεκίνο σε πολίτες του Χονγκ Κονγκ ορισμένων νομικών και οικονομικών ελευθεριών που δεν απολαμβάνουν οι πολίτες στην ηπειρωτική Κίνα. Την Παρασκευή ένας 22χρονος διαδηλωτές κατέληξε στο νοσοκομείο, μετά την πτώση του από υψηλό σημείο όπου γίνονταν συμπλοκές με αστυνομικούς. Ο θάνατός του πυροδότησε νέες διαδηλώσεις.

Στο κόκκινο το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ

Οι ταραχές επηρέασαν και τις αγορές με τον δείκτη Hang Seng του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ να κάνει βουτιά άνω του 2%. Εταιρείες από την Κίνα αποτελούν το ήμισυ και πλέον των εισηγμένων στο εν λόγω χρηματιστήριο, σύμφωνα με στοιχεία του CIA World Factbook.