04 Δεκεμβρίου 2019

Στο πλευρό της Ελλάδας και το Ισραήλ: Παρακολουθούμε με ανησυχία τα βήματα της Τουρκίας


Το «τερματίζει» Τουρκία: Σύντομα στη Βουλή μας η συμφωνία με τη Λιβύη-«Η αγνόηση του εθιμικού διεθνούς δικαίου της θάλασσας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών του Ισράηλ

Την πλήρη υποστήριξή του στην Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες της, καθώς και την αντίθεση του σε κάθε απόπειρα παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, εκφράζει το Ισραήλ, ύστερα από την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων και τα προειδοποιητικά μηνύματα Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Κρεμλίνου προς την Άγκυρα.

«Το Ισραήλ παρακολουθεί με ανησυχία τα πρόσφατα βήματα της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Η αγνόηση του εθιμικού διεθνούς δικαίου της θάλασσας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», τονίζει μέσω Twitter το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ.


Israel follows with concern recent steps taken by Turkey in the Mediterranean.

 Ignoring customary international laws of the sea can jeopardize peace and stability in the area. pic.twitter.com/EMz1AIgaGa
— Israel Foreign Ministry (@IsraelMFA) December 4, 2019


Σε ένα ακόμη tweet του το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει τα εξής: «Το Ισραήλ επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξή του και την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες της και την αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων. Το Ισραήλ αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνεργασία του με την Ελλάδα».


Israel reiterates its full support and solidarity with Greece in its maritime zones and its opposition to any attempt to violate these rights. Israel attaches great importance to its partnership with Greece.

— Israel Foreign Ministry (@IsraelMFA) December 4, 2019


Το «τερματίζει» Τουρκία: Σύντομα στη Βουλή μας η συμφωνία με τη Λιβύη

Ακάθεκτη η Τουρκία κάνει όλο και περισσότερα βήματα προς την κατεύθυνση εφαρμογής του μνημονίου συνεργασίας με τη Λιβύη, για την οποία υποστηρίζει ότι θα κινηθεί στη βάση της αρχής της ίσης κατανομής. Ανησυχητικό είναι, πάντως, το γεγονός ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διεμήνυσε πως με βάση την αρχή αυτή, στα ελληνικά νησιά δεν θα πρέπει να δοθεί ΑΟΖ.

Πολύ σύντομα θα κατατεθεί στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της τουρκικής εθνοσυνέλευσης το «μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.