10 Δεκεμβρίου 2019

ΧΑΡΤΗΣ! Και αν αυτό που ζητάει η Τουρκία από την Ελλάδα, το ζητήσει η Ρωσία από τις ΗΠΑ στην Αλάσκα;

(Σύντομο, «οὐκ ἐν τῷ πολλῷ τὸ εὖ») Άρθρο/Ανάλυση του Δημήτρη Ζήνα για τις νέες απαιτήσεις τις Τουρκίας στο Αιγαίο.

Είναι αλήθεια ότι δεν θα καταλάβουν όλοι αυτό το άρθρο, ενώ κάποιοι άλλοι δεν θα θελήσουν να το καταλάβουν (ιδίως αυτοί που πιστεύουν ότι τα νησιά του Αιγαίου δεν έχουν σύνορα και ότι το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του…)

Είναι αλήθεια -ευτυχώς για να μην πλήττουμε κιόλας- ότι ο Τούρκος γείτονας βρίσκει συνεχώς νέους τρόπους να μας εκπλήσσει.

Τελευταία χρησιμοποιώντας και την μετέωρη κυβέρνηση/ «χρήσιμο ηλίθιο» της Λιβύης.

Οριοθέτησε (sic) λοιπόν, τα θαλάσσια σύνορα αποκλειστικής χρήσης αγνοώντας την Ελλάδα και τα Ελληνικά νησιά, τα οποία -λέει- δεν δικαιούνται ΑΟΖ….

Δεν έχω καμία όρεξη να απαντώ σε τέτοια ευφυολογήματα (sic) με επιστημονικά νομικά ή άλλα επιχειρήματα. Είναι χάσιμο χρόνου. Ξέρετε το να γράψεις κάτι τέτοιο θέλει και φαιά ουσία και χρόνο.

Πιο απλό ήταν λοιπόν, μαζί με τον φίλο μου Άλκη Μπέτση να κάνουμε έναν υποθετικό χάρτη* (case study).

Ο χάρτης (που τον κάναμε και στα Αγγλικά μπας και τον δει και κανένας Αμερικανός αξιωματούχος και καταλάβει το θέμα), δείχνει τι συμβαίνει όταν εφαρμόσεις την λογική Ερντογάν στα σύνορα Ρωσίας-ΗΠΑ στην Αλάσκα.

Πολύ απλά η Ρωσία εφαρμόζοντας την λογική αυτή δικαιούται από τις ΗΠΑ 10.9 εκατομμύρια (!!) τετραγωνικά χιλιόμετρα ήτοι το 43%(!!) της ΑΟΖ των ΗΠΑ!

Ακόμη πιο απλά. Αν σήμερα ο Αμερικανός σύμμαχος δεχθεί έστω και με την μορφή αστειότητας να κυκλοφορεί αυτή η αστεία απαίτηση της Τουρκίας από την Ελλάδα (τα νησιά να μην έχουν ΑΟΖ), τότε αύριο ο Ρώσος, όταν θα θελήσει να δημιουργήσει κρίση στην Αλάσκα, θα έχει κάθε δικαίωμα να επικαλεσθεί κάτι παρόμοιο.

Δημήτριος Ζήνας
Τοπογράφος Μηχανικός

Δείτε και τον χάρτη