06 Δεκεμβρίου 2019

ΕΝΕΙΚΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ! Οι διάλογοι Μητσοτάκη - Ερντογάν για συμφωνία με Λιβύη και Μεταναστευτικό


[Ειναι δυνατόν να ζητάς τη συμφωνία και να δίνεις την ευκαιρία στον Σουλτάνο να σε ειρωνευτεί, όταν ξέρεις ότι την επόμενη μέρα θα κατατεθεί στην τουρκικη Βουλή και θα δημοσιευθεί; Τελείως προχειράντζα η συνάντηση...]

Διάλογοι από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο δείχνουν τη διάθεση των δύο πλευρών να παραμείνουν στις θέσεις τους, καταγράφοντας τις διαφωνίες τους, στη «σκιά» του Μνημονίου που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύης για τον καθορισμό ΑΟΖ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τους διαλόγους από τη συνάντηση που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ στο βραδινό του δελτίο, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Τούρκο Πρόεδρο να λάβει γνώση της συμφωνίας με τη Λιβύη, με τον Τ. Ερντογάν να... παραπέμπει στον Λίβυο πρέσβη στην Αθήνα για το κείμενο του Μνημονίου.

Κυρ. Μητσοτάκης: Θα θέλαμε να λάβουμε γνώση της συμφωνίας που υποστηρίζετε ότι υπογράψατε με την Λιβύη.

Τ. Ερντογάν: Θα μπορούσατε να την λάβετε από τον Λίβυο πρέσβη, αλλά τον απομακρύνατε…

Κυρ. Μητσοτάκης: Αφού βρισκόμαστε εδώ, γιατί να την ζητάμε από αλλού και δεν μας την δίνετε εσείς;

Τ. Ερντογάν: Δεν μπορώ να τη δώσω. Θα κατατεθεί στο τουρκικό Κοινοβούλιο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ευθέως στον πρόεδρο της Τουρκίας και την μη τήρηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό από την πλευρά της Άγκυρας.

Κυρ. Μητσοτάκης: Το τελευταίο διάστημα οι τουρκικές λιμενικές αρχές δεν συνεργάζονται, σαν να αδιαφορούν για την αύξηση των ροών ή να κλείνουν τα μάτια σαν να τις ενθαρρύνουν κιόλας. Χωρίς αυτή τη συνεργασία δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα. 

Τ. Ερντογάν: Εσύ μου λες πως έχεις πρόβλημα με το προσφυγικό και μου λες τι να κάνω εγώ. Σε πρώτη φάση να πω πως είσαι μέλος της Ε.Ε. Πρώτα στρίμωξε την Ε.Ε., κάνε μια μεγάλη προσπάθεια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές στον Ταγίπ Ερντογάν ότι αν η αλλαγή στάσης της Άγκυρας στο μεταναστευτικό οφείλεται στην ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης, η Ελλάδα θα μπορούσε να στηρίξει ένα τέτοιο αίτημα.

Κυρ. Μητσοτάκης: Θα μπορούσε να βοηθήσει η Ελλάδα ώστε να γίνουν δομές στην Τουρκία ή να χρηματοδοτηθεί η γειτονική χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά αν η Τουρκία δεν συνεργάζεται, αν η Τουρκία δεν κάνει κάτι για να ελέγξει από το δικό της έδαφος, τις ροές, τότε αυτό δεν μπορεί να γίνει.

Σύμφωνα με Τούρκους δημοσιογράφους ο Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε στην άσκηση επιπλέον πίεσης προς την ΕΕ για το Μεταναστευτικό.