02 Δεκεμβρίου 2019

Novartis: Προς ορισμό εφέτη-ανακριτή - Ποιες δικογραφίες αναμένεται να αναλάβει

Στις 12 Δεκεμβρίου η Ολομέλεια Εφετών θα κρίνει εάν εφέτης-ανακριτής θα αναλάβει όλες τις δικογραφίες για την φαρμακοβιομηχανία

Επί του αιτήματος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασιλείου Πλιώτα, για ορισμό εφέτη ανακριτή και επικούρων του, που θα αναλάβουν να χειριστούν όλες τις δικογραφίες που βρίσκονται ανοιχτές για την υπόθεση της Novartis σε εισαγγελικό και ανακριτικό στάδιο, αναμένεται να αποφανθεί την ερχόμενη Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, η Ολομέλεια του Εφετείου της Αθήνας.

Την σύγκληση της Ολομέλειας έχει ζητήσει, με γραπτό αίτημά του προς τον προϊστάμενο του Εφετείου της Αθήνας, Κων. Σταμαδιάνο, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με στόχο, σύμφωνα με το σκεπτικό του, οι έρευνες για την πολύκροτη αυτή υπόθεση, που απασχολεί επί μακρόν την κοινή γνώμη, αλλά και την πολιτική σκηνή, να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν.

Αν τελικά την ερχόμενη Πέμπτη η Ολομέλεια αποφασίσει να αναθέσει όλες τις δικογραφίες για Novartis σε εφέτη ανακριτή, τότε αυτο θα σημαίνει ότι η Εισαγγελία Διαφθορας και ανακριτές Διαφθοράς, που τις έχουν τώρα στα χέρια τους, θα πρέπει να τις διαβιβάσουν στον εισαγγελέα Εφετών, ώστε εκείνος με την σειρά του να τις αναθέσει στον εφέτη ανακριτή που θα οριστεί.

Ποιες δικογραφίες θα πάνε σε εφέτη - ανακριτή

Συγκεκριμένα, σε εφέτη - ανακριτή και σε βοηθούς του (εφόσον οριστούν από την Ολομέλεια) θα διαβιβαστούν υποχρεωτικά οι δικογραφίες που βρίσκονται σήμερα στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι οποίες αφορούν στους Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο. Πρόκειται για τα δυο τελευταία πολιτικά πρόσωπα, για τα οποία η Εισαγγελία Διαφθοράς δεν έχει ακόμη αποφανθεί αν θα αρχειοθετήσει ή όχι τη δικογραφία, κατά το μέρος που σχετίζεται με αυτά.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι πρόσφατα η Εισαγγελία Διαφθοράς είχε παραγγείλει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου.

Ακόμη, σε περίπτωση ορισμού εφέτη ανακριτή, από την Εισαγγελία Διαφθοράς θα διαβιβαστούν οι δικογραφίες που αφορούν σε πρώην μέλη επιτροπών του υπουργείου Υγείας και γιατρούς που φέρονται να είχαν δωροδοκηθεί από τη Novartis.

Ακόμη, σε εφέτη ανακριτή, σε περίπτωση που αυτός οριστεί την ερχόμενη Πέμπτη, θα διαβιβαστούν και δικογραφίες που σήμερα βρίσκονται σε ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς με κατηγορούμενο τον πρώην αντιπρόεδρο της Novartis, Κωνσταντίνο Φρουζή, τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα και νυν κατηγορούμενο Νίκο Μανιαδάκη, καθώς και διαφημιστές.

Βασιλική Κόκκαλη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ