25 Ιανουαρίου 2020

«Πρωτοβουλία 1821-2021»: Πάνω από 100 δράσεις για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης

Η παρουσίασή τους θα γίνει την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, όπου θα παρευρεθεί η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, πρέσβεις και εκπρόσωποι της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας

Το αναλυτικό πρόγραμμα επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης παρουσιάζει η «Πρωτοβουλία 1821-2021» την ερχόμενη εβδομάδα.

Η παρουσίαση θα γίνει την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, όπου θα παρευρεθεί η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, πρέσβεις και εκπρόσωποι της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας.

Πρόκειται για περισσότερες από 100 δράσεις, αποτέλεσμα συστηματικής προετοιμασίας και συνεργασίας μεταξύ επιστημονικών, ερευνητικών, πανεπιστημιακών και πολιτιστικών φορέων. Επί δύο και πλέον χρόνια οι συντελεστές της «Πρωτοβουλίας» σχεδίασαν και προετοίμασαν συνέδρια, εκθέσεις, μουσικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά - ερευνητικά προγράμματα και υποτροφίες, στο πλαίσιο του εορτασμού για την επέτειο της Επανάστασης.

Όλες οι δράσεις διαπνέονται από την ιδέα ότι η επέτειος θα πρέπει να επιδράσει ως αφορμή εθνικού αναστοχασμού, με βάση το αξίωμα ότι η Ιστορία αποτελεί πηγή έμπνευσης για το μέλλον.

Περισσότερες από 100 δράσεις στα πεδία των επιστημών, του πολιτισμού, της μουσικής, των εικαστικών και της έρευνας, ενταγμένες σε ένα έτοιμο πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί στην περίοδο 2020-2021 στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση της 31ης Ιανουαρίου.

Η παρουσίαση θα γίνει από τον κ. Ιωάννη Μάνο, σύμβουλο στην Εθνική Τράπεζα και συντονιστή της «Πρωτοβουλίας», η οποία συγκροτήθηκε εν όψει της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και είναι το αποτέλεσμα της πρωτοφανούς συστηματικής συνεργασίας 14 κοινωφελών, πολιτιστικών και επιστημονικών φορέων και οργανισμών.

Κάθε Ίδρυμα και η Εθνική Τράπεζα διατηρούν τη φυσιογνωμία, την αυτονομία και τους στόχους τους και στηρίζουν δράσεις στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας», οι οποίες συνδέονται με αυτούς. Όμως, όλοι θεωρούν ότι είναι αναγκαίο να αναδειχθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ένα παράδειγμα συνεργασίας, διαλόγου και ενότητας.

«Πρωτοβουλία 1821-2021»: Η Ιστορία έμπνευση για το μέλλον

Η Πρωτοβουλία 1821-2021 συγκροτήθηκε εν όψει της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής συνεργασίας κοινωφελών, πολιτιστικών και επιστημονικών ιδρυμάτων της χώρας και της Εθνικής Τράπεζας.  Στόχος της Πρωτοβουλίας είναι να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο η επέτειος της Επανάστασης θα πρέπει να αποτελέσει μία αφορμή εθνικού αναστοχασμού, με βάση το αξίωμα ότι η Ιστορία αποτελεί πηγή έμπνευσης για το μέλλον. Με αυτό το πνεύμα σχεδιάστηκαν και προετοιμάστηκαν τα προηγούμενα δύο χρόνια μία σειρά δράσεις και εκδηλώσεις για την τριετία 2020-2022.

Στο εσωτερικό, σε συνεργασία με επιστημονικούς, ερευνητικούς, πανεπιστημιακούς και πολιτιστικούς φορείς, διοργανώνονται συνέδρια, εκθέσεις και μουσικές εκδηλώσεις, ενώ θα υποστηριχθούν εκπαιδευτικά - ερευνητικά προγράμματα και υποτροφίες.

Στο εξωτερικό, σε χώρες που συνέδραμαν την Ελληνική Επανάσταση (Γαλλία, Ελβετία, Μ. Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία), επιστημονικοί, πανεπιστημιακοί και πολιτιστικοί φορείς προγραμματίζουν διάφορες δράσεις (συναυλίες, συνέδρια, εκθέσεις, κ.α.), σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία.

Κάθε Ίδρυμα και η Τράπεζα διατηρούν τη φυσιογνωμία, την αυτονομία και τους στόχους τους και στηρίζουν δράσεις οι οποίες συνδέονται με αυτούς. Όμως, όλοι θεωρούν ότι χρειάζεται να αναδειχθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ένα παράδειγμα συνεργασίας, διαλόγου και ενότητας.

Η προετοιμασία του εγχειρήματος, τον συντονισμό του οποίου έχει ο κ. Ιωάννης Μάνος, Σύμβουλος στην Εθνική Τράπεζα, εξελίχθηκε τους προηγούμενους 23 μήνες από μια ομάδα εργασίας, αποτελούμενη από εκπροσώπους των φορέων και με τη συνεργασία ενός σημαντικότατου αριθμού επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.