24 Ιανουαρίου 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Μια διαρροή και ένα κείμενο των 53 βάζουν «φωτιά» στην Κουμουνδούρου

Ένα κείμενο, μία διαρροή από ηλεκτρονική λίστα και μία απάντηση των 53+ βάζουν εκ νέου «φωτιά» στο εσωκομματικό σκηνικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Έχει επισημανθεί αρκετές φορές, άλλωστε, ότι όσο πλησιάζει το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τόσο οι εσωκομματικές συγκρούσεις θα αυξάνονται, με κίνδυνο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βυθιστεί στην εσωστρέφεια.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή:

Σε χθεσινό του άρθρο στην ιστοσελίδα anoixtoparathyro.gr, υπό τον τίτλο «Ο Τσακαλώτος και οι «53+» τραβάνε το χαλί κάτω από τα πόδια του Τσίπρα. Ζητούν συνέδριο χωρίς την Προοδευτική Συμμαχία», ο δημοσιογράφος Γιώργος Λακόπουλος αναφέρεται σε κείμενο που διακινεί η τάση των 53+ με το οποίο γίνεται συλλογή υπογραφών προκειμένου το επικείμενο συνέδριο να είναι του ΣΥΡΙΖΑ και όχι του «ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία» και να διεξαχθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις του καταστατικού. Ο κ. Λακόπουλος σημειώνει ότι οι 53+ «πρακτικά ζητούν να αποκλειστούν από την προσυνεδριακή διαδικασία -και να μετέχουν ως… παρατηρητές στο συνέδριο -όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα από το 2018 για διεύρυνση». Ο δημοσιογράφος, πάει ένα βήμα παραπέρα, μάλιστα, υποστηρίζοντας ότι «αν αυτό δεν συνιστά απόπειρα διάσπασης, είναι σίγουρα οργανωμένη επιχείρηση να υπονομευθεί το συνέδριο...»

ΣΥΡΙΖΑ: Η απάντηση των 53+

Μία μέρα μετά, οι 53+ με κείμενο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα communality.gr, η οποία απηχεί τις απόψεις της τάσης, διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχει κείμενο απόφαση των 53+ και δεν συλλέγουν υπογραφές για ένα θέμα που, όπως σημειώνουν «έχει λήξει στο κόμμα μας ομόφωνα». Προσθέτουν, δε, με δηκτικό τρόπο:«Το συνέδριο πράγματι, αγαπητέ μας αρθρογράφε (ξέρουμε στεναχωριέσαι) θα είναι το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Και θα είναι ένα ανοιχτό συνέδριο με τα χιλιάδες νέα μέλη, που έρχονται ως νυν και όχι ως πρώην, να συμμετέχουν ουσιαστικά και ισότιμα.

Παράλληλα, οι 53+ σημειώνουν: «Θα μπορούσαμε να μην δίναμε καμία απάντηση. Αλλά μας ενοχλεί η στοχοποίηση μιας άποψης, όποιας άποψης. Το κείμενο που επικαλείται ο αρθρογράφος είναι υπαρκτό. Πρόκειται για πρόταση (ο αρθρογράφος αποφεύγει να τη δημοσιεύσει στο σύνολό της -και όχι τυχαία καθώς στην παράγραφο που λείπει,η πρόταση μιλάει για τη διεύρυνση και μαζικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ στη βάση που είναι απολύτως επιθυμητή και απαραίτητη ) ενός αξιοσέβαστου, αγαπημένου συντρόφου, που δικαιούται ασφαλώς, όπως όλοι και όλες μας, να συζητά, να σκέφτεται, να προτείνει». Σημειώνεται, ότι, όπως εξηγούν πηγές της τάσης στο iefimerida.gr το συγκεκριμένο κείμενο αποτέλεσε πρόταση σε διάλογο που έγινε σε κλειστή ηλεκτρονική λίστα και δημοσιεύεται αποσπασματικά, υπογραμμίζοντας ότι τέτοια απόφαση ούτε λήφθηκε ούτε συζητήθηκε.