14 Ιανουαρίου 2020

«Χτύπησε κόκκινο» η τουρκική προκλητικότητα: 91 παραβιάσεις του εναέριου χώρου

Έξι εμπλοκές και υπερπτήσεις σε νήσο Παναγιά, Οινούσσες, Αγαθονήσι, Λειψούς, Αρκιούς, Λέρο και Καλόλιμνο

Ξεπέρασε κάθε όριο η τουρκική προκλητικότητα πάνω από το Αιγαίο καθώς σήμερα Τρίτη σημειώθηκαν 91 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου!

Λίγες ώρες μετά τα ξεκάθαρα μηνύματα από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποία η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί την κλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι τουρκικές προκλήσεις συνοδεύτηκαν και από ένα νέο μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά.

Πιο συγκεκριμένα, οι είκοσι επτά εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά F-16 σε νήσο Παναγιά, Οινούσσες, Αγαθονήσι, Λειψούς, Αρκιούς, Λέρο και Καλόλιμνο.

Συνολικά, πάνω από το Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, πέταξαν σήμερα 20 τουρκικά αεροσκάφη (15 F-16, 1 κατασκοπευτικό CN-235 και 4 ελικόπτερα).

Οι 86 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου έγιναν από τα μαχητικά, 3 από τα CN-235 και 2 από τα ελικόπτερα. Δέκα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα ενώ σημειώθηκαν και έξι εμπλοκές με τα ελληνικά αεροσκάφη που σηκώθηκαν να τα αναχαιτίσουν. Τα τουρκικά αεροσκάφη προέβησαν επίσης και σε 16 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.