19 Ιανουαρίου 2020

ΝΑ 'ΧΑΜΕ ΝΑ ΛΕΓΑΜΕ!Διάσκεψη στη Λιβύη: Συμφώνησαν να επιβληθεί εκεχειρία και να τερματιστεί η ξένη στρατιωτική παρέμβαση

Μετά από τέσσερις ώρες ολοκληρώθηκε η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. Όπως φαίνεται οι ηγέτες κατάφεραν και έφτασαν σε κάποιου είδους συμφωνία.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως στο πλαίσιο της επιτήρησης της συμφωνίας θα δημιουργηθεί μια επιτροπή με εκπροσώπους όλων όσοι συμμετείχαν στη διάσκεψη του Βερολίνου -άρα και η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ανέφερε πως «Υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών θα διεξαχθεί διάλογος για λύση στο θέμα της Λιβύης. Αποφασίστηκε μια εκεχειρία, ώστε να υπάρξει παύση στρατιωτικών επιχειρήσεων. Θα οργανώσουμε στη Γενεύη μια συνάντηση της στρατιωτικής επιτροπής [της Λιβύης] τις επόμενες μέρες. : Τα μέρη δεσμεύτηκαν για την προστασία των αμάχων»

Από την άλλη μεριά ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μας ανέφερε πως «το θέμα δεν λήγει σήμερα, γι’ αυτό δημιουργήσαμε και επιτροπές». Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι θα κληθούν να συμμετάσχουν στις επιτροπές και κράτη που δεν εκπροσωπήθηκαν στη διάσκεψη του Βερολίνου.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ οι ηγέτες δεσμεύτηκαν να συμμορφωθούν με το εμπάργκο όπλων και δεσμεύτηκαν να τερματίσουν τη στρατιωτική στήριξη στις πλευρές εμφύλιου πολέμου. Ακόμα τονίστηκε ότι οι διεθνείς προσπάθειες για την παρακολούθηση του εμπάργκο στη χώρα πρέπει επίσης να ενισχυθούν