17 Ιανουαρίου 2020

Χαλίφα Χαφτάρ: Ποιος είναι ο στρατηγός της Λιβύης που εξοργίζει τον Ερντογάν

Η επίσκεψη του αρχηγού του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα βρίσκεται στο επίκεντρο του διπλωματικού ενδιαφέροντος και των διεθνών ΜΜΕ.

Ποιος είναι, όμως, ο Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος παίζει κομβικό ρόλο στις εξελίξεις στη Λιβύη και εξοργίζει τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, που απείλησε να του δώσει ένα μάθημα. O διεθνής Τύπος τον παρουσιάζει ως τον στρατηγό με τις μεγάλες φιλοδοξίες που πρωταγωνιστεί στην πολιτική σκηνή της Λιβύης πάνω από τέσσερις δεκαετίες.

Ο Χαφτάρ γεννήθηκε στην Ατζνταμπίγια της Λιβύης περίπου το 1943 και είναι μέλος της φυλής αλ Φαρζανί. Το 1966 αποφοίτησε από την Στρατιωτική Σχολή της Βεγγάζης και στα τέλη της δεκαετίας του 1970 εκπαιδεύτηκε στρατιωτικά στην Σοβιετική Ένωση και αργότερα στην Αίγυπτο. 

Ήταν στην ομάδα των στρατιωτικών που βοήθησαν τον Μουαμάρ Καντάφι να εκδιώξει τον βασιλιά της Λιβύης, Ιντρίς και να πάρει την εξουσία το 1969.



Η κόντρα με τον Καντάφι

Το 1986 ο Χαλίφα Χαφτάρ είχε προαχθεί σε συνταγματάρχη και ήταν επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων της Λιβύης στον πόλεμο με το Τσαντ. Αυτή ήταν η αρχή του τέλους για την στενή σχέση του με τον Καντάφι, καθώς ο Χαφτάρ και περίπου 300 μέλη της ομάδας του αιχμαλωτίστηκαν από τις δυνάμεις του Τσαντ, οι οποίες στηρίζονταν από την Γαλλία. Τότε Μουαμάρ Καντάφι υποχρεώθηκε να  τους αποκήρυξε, καθώς μέχρι τότε δήλωνε ότι δεν γνώριζε τίποτα για την παρουσία λιβυκών δυνάμεων στο Τσαντ.

Αυτή η εξέλιξη έφερε τη ρήξη στις σχέσεις τους και τις επόμενες δύο δεκαετίες ο Χαλίφα Χαφτάρ εργάστηκε για την εκδίωξη του Καντάφι από την Λιβύη. Από το σπίτι του στην Βιρτζίνια των ΗΠΑ ο στρατηγός Χαφτάρ συνέχιζε να ενεργεί κατά του Καντάφι, καθώς τα διεθνή ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι βρισκόταν πολύ κοντά τότε με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και τη CIA που έδωσαν το πράσινο φως σε αρκετές απόπειρες δολοφονίας του Καντάφι.



Επιστροφή στη Λιβύη

Μετά την αναταραχή και τις διαδηλώσεις εναντίον του Καντάφι το 2011 ο Χαφτάρ επέστρεψε στην Λιβύη, όπου έγινε ένας από τους διοικητές-κλειδιά για τις δυνάμεις των ανταρτών. Μετά την πτώση Καντάφι ο Χαφτάρ αποσύρθηκε από την δημόσια ζωή μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014, όταν σε τηλεοπτική εμφάνιση του ζήτησε από τους Λίβυους να ξεσηκωθούν εναντίον του εκλεγμένου κοινοβουλίου, του Γενικού Εθνικού Κογκρέσου (GNC) και μίλησε για το σχέδιο του να σώσει τον λαό της χώρας του.

Η ανακοίνωση του έγινε σε μία κρίσιμη στιγμή για την Λιβύη, όταν η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, η Βεγγάζη είχε καταληφθεί από την οργάνωση Ανσάρ αλ Σαρία, παρακλάδι της τρομοκρατικής οργάνωσης αλ Κάιντα και άλλες ομάδες ισλαμιστών.

Τον Μάιο του 2014 ο στρατηγός Χαφτάρ ξεκίνησε την «Επιχείρηση Αξιοπρέπεια» εναντίον των ένοπλων ομάδων ισλαμιστών στην Βεγγάζη και τα ανατολικά της Λιβύης. Τον Μάρτιο του 2015 την εκλεγμένη Βουλή των Αντιπροσώπων, (HoR), η οποία είχε αντικαταστήσει το Εθνικό Κογκρέσο τον διόρισε επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA).

Επιμέλεια: Εύη Απολλωνάτου
skai.gr