12 Φεβρουαρίου 2020

Βενεζουέλα: Επέστρεψε στο Καράκας ο Γκουαϊδό - Υποδοχή ήρωα και ξύλο στο αεροδρόμιο-BINTEO

Συγκρούσεις με τους οπαδούς του Μαδούρο - Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης απουσίασε σε διεθνή περιοδεία για 23 ημέρες

Ο Χουάν Γκουαϊδό επέστρεψε μετά από αρκετό καιρό στη Βενεζουέλα, αναγγέλοντας νέες κινητοποιήσεις εναντίον του Νικολάς Μαδούρο, μετά και την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ουάσιγκτον.

Τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης περίμεναν χιλιάδες κόσμου στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Καράκας, ωστόσο δεν έλειψαν και τα επεισόδια, καθώς σημειώθηκαν συγκρούσεις και άγριοι ξυλοδαρμοί με οπαδούς του Νικολάς Μαδούρο.

guaido2

Ο Γκουαϊδό, με αφορμή την «εξορία» του από τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, πραγματοποίησε 23ήμερη περιοδεία σε διάφορες χώρες, στις οποίες είχε συναντήσεις με τις πολιτικές ηγεσίες και τους αρχηγούς των κρατών.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα είχε ανακοινώσει μέσω Twitter την άφιξή του στο Καράκας, γεγονός που συγκέντρωσε μεγάλο πλήθος υποδοχής στο αεροδρόμιο. Πολύ γρήγορα, όμως, η συγκέντρωση διασπάστηκε και ο χώρος έξω από το αεροδρόμιο μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, ανάμεσα στους οπαδούς του Γκουαϊδό και σε εκείνους του Μαδούρο.

Στο μήνυμά του, ο Γκουαϊδό τόνισε ότι «έφτασε η ώρα» και πρόσθεσε ότι αυτή είναι η στιγμή που απαιτείται πιο πολύ από ποτέ «ενότητα, αυτοπεποίθηση και πολιτική πειθαρχία».

«Είμαστε στο Καράκας. Μεταφέρω τη δέσμευση του ελεύθερου κόσμου, που είναι έτοιμος να μας βοηθήσει να ανακτήσουμε τη δημοκρατία και την ελευθερία (…) Η στιγμή έφτασε», τόνισε με tweet του ο αναγνωρισμένος ως μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας από 50 χώρες της Δύσης.

Ο Γκουαϊδό είχε αναχωρήσει από τη Βενεζουέλα στις 19 Ιανουαρίου. Στο διάστημα που μεσολάβησε επισκέφθηκε την Κολομβία, αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες, τον Καναδά και τις ΗΠΑ, όπου είχε συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Δείτε τη στιγμή της άφιξης του Γκουαϊδο στο αεροδρόμιο του Καράκας: