12 Φεβρουαρίου 2020

Εθελοντές δισεκατομμυρίων - Ζαλίζουν τα ποσά που απορροφούν οι ΜΚΟ από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις

Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 2,34 δισεκατομμύρια ευρώ έχει εισρεύσει στην Ελλάδα από το 2015, με σκοπό την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που δημιουργεί η προσφυγική κρίση.

Οπως δείχνουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Κομισιόν (στοιχεία Ιανουαρίου 2020), από τα χρήματα αυτά, περισσότερα από 1,285 δισ. ευρώ έχουν κατευθυνθεί σε διεθνείς οργανισμούς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ). Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, τα μεγαλύτερα ποσά έχουν διατεθεί στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), η οποία έχει λάβει συνολική χρηματοδότηση ύψους 723 εκατ. ευρώ έως σήμερα, καθώς και στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (International Organization for MigrationIOM), ο οποίος έχει λάβει 336,3 εκατ. ευρώ. Αυτοί οι δύο διεθνείς οργανισμοί, μάλιστα, είναι και οι μοναδικοί που έχουν αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα projects σε εξέλιξη, τα οποία χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το «ESTIA»

Για παράδειγμα, η UNHCR «τρέχει» το πρόγραμμα «ESTIA», το οποίο παρέχει σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στέγαση σε διαμερίσματα, καθώς και οικονομική στήριξη μέσω προπληρωμένων καρτών (για την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών). Τον Δεκέμβριο του 2018 εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση η χρηματοδότηση του προγράμματος «ESTIA» (2019) με 194,64 εκατ. ευρώ. Και ενώ αποδέκτης της χρηματοδότησης αυτής είναι η Υπατη Αρμοστεία, η ιστοσελίδα του οργανισμού αναγράφει ως συνεργάτες του στο συγκεκριμένο πρόγραμμα μια σειρά από μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως, για παράδειγμα, οι Praksis, Arsis, Solidarity Now, METAdrasi, Catholic Relief Services, Ηλιακτίδα, Νόστος, Faros, Save the Children, INTERSOS, Medecins du Monde, Greek Council for Refugees, Samaritan’s Purse και Terre des Hommes.

Από την πλευρά του, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) έχει χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση για projects που «τρέχουν» σήμερα, όπως το «Helios», ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην ενσωμάτωση προσφύγων, που ζουν σε προσωρινές δομές, στην ελληνική κοινωνία. Το πρόγραμμα αυτό, που τον Ιούνιο του 2019 χρηματοδοτήθηκε με 47,17 εκατ. ευρώ, υλοποιείται από τον IOM σε συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως οι Catholic Relief Services, Danish Refugee Council, Greek Council for Refugees, Solidarity Now, INTERSOS, METAdrasi και Ploigos.

Την ίδια στιγμή, ο IOM έχει σε εξέλιξη στην Ελλάδα προγράμματα όπως το «Filoxenia» (που παρέχει προσωρινή στέγαση και προστασία για τους πιο ευάλωτους μετανάστες και χρηματοδοτήθηκε τον Οκτώβριο του 2018 με 75,6 εκατ. ευρώ) και το «Pedia» (που παρέχει εκπαίδευση και στέγαση σε παιδιά μετανάστες και έλαβε τον Οκτώβριο του 2018 χρηματοδότηση 35,3 εκατ. ευρώ). Επιπλέον, ο IOM εκτελεί, σε συνεργασία με τη UNICEF, ένα πρόγραμμα για τη βελτίωση του ελληνικού συστήματος υποδοχής προσφύγων, για το οποίο εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 χρηματοδότηση ύψους 63,76 εκατ. ευρώ.

Προγράμματα

Για προγράμματα που «έτρεξαν» τα προηγούμενα χρόνια και πλέον έχουν ολοκληρωθεί έλαβαν χρηματοδότηση μια σειρά από διεθνείς οργανισμοί και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Ανάμεσά τους το Χαμόγελο του Παιδιού, η METAdrasi, το Δανικό Συμβούλιο Προσφύγων, ο Ισπανικός Ερυθρός Σταυρός, οι Γιατροί του Κόσμου, η γερμανική ανθρωπιστική οργάνωση Arbeiter-SamariterBund, η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης, η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC), η Terre des Hommes, οι οργανισμοί Mercy Corps και CARE, το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων και η οργάνωση Save the Children. Χρηματοδότηση για δράσεις στην Ελλάδα αναφέρεται ότι έλαβε, μεταξύ άλλων, το 2016 και η βρετανική ανθρωπιστική οργάνωση OXFAM, η φήμη της οποίας αμαυρώθηκε όταν αποκαλύφθηκαν τα σεξουαλικά όργια των εργαζομένων της στην Αϊτή.

Από τα κονδύλια που έχει διαθέσει έως τώρα η Ευρωπαϊκή Ενωση για την αντιμετώπιση των αναγκών που δημιουργεί το προσφυγικό ρεύμα στην Ελλάδα, περίπου 945.000.000 ευρώ έχουν χορηγηθεί σε κρατικούς φορείς.

Η πιο πρόσφατη απόφαση αφορά τα 10,21 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκαν για την Υπηρεσία Ασύλου, με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης σε μια δίκαιη και αποτελεσματική διαδικασία ασύλου στην Ελλάδα. Κατά τα άλλα, 25,69 εκατ. ευρώ έχουν εγκριθεί για δράσεις του υπουργείου Αμυνας, που αφορούν τη στέγαση, τη σίτιση, την περίθαλψη προσφύγων, καθώς και τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική χώρα. Αλλα 22,85 εκατ. ευρώ έχουν εγκριθεί για την Ακτοφυλακή, ενώ με μικρότερα ποσά χρηματοδοτούνται τα υπουργεία Μετανάστευσης και Εσωτερικών.

Κορίνα Σαμάρκου
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ