14 Φεβρουαρίου 2020

Καβγάς Μητσοτάκη-Τσίπρα: «Κάνετε αντιπολίτευση με τα μαγκάλια» - «Είστε ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας»

Άναψαν τα αίματα στη Βουλή ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τα εργασιακά.

Μάλιστα η συζήτηση εξελίχθηκε σε καβγά «για τα μαγκάλια, αντιπολίτευση που έχει μείνει στο 2014», αλλά και εκφράσεις περί «μεγαλύτερου πολιτικού απατεώνα». Στον καβγά που στήθηκε στη Βουλή, οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας ενέπλεξαν και τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Καβγάς και βαριές εκφράσεις για τα μαγκάλια

Στις πρωτολογίες τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας δεν ανέβασαν τους τόνους, ωστόσο οι δευτερολογίες εξελίχθηκαν σε καβγά.



Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «έφυγε η κρίση από τη χώρα αλλά μείνατε εσείς με τη δική σας εσωτερική κρίση». Χαρακτηριστικά είπε ακόμα ότι «δεν είστε στο εδώ και τώρα, είστε στο εκεί και τότε, στο 2014» αναφορικά με τις αναρτήσεις του Αλέξη Τσίπρα για λιποθυμίες παιδιών.



Σε αυτό το σχόλιο ο Αλέξης Τσίπρας όταν ανέβηκε στο βήμα για τη δευτερολογία του απάντησε με βαρύτατους χαρακτηρισμούς, λέγοντας πως αυτά που ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ύβρις για τους νεκρούς, ενώ στη συνέχεια χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ως τον μεγαλύτερο πολιτικό απατεώνα.

Μητσοτάκης: Γιατί φεύγετε, κ. Τσίπρα, όταν μιλάει ο κ. Βαρουφάκης;

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα τον ρώτησε «γιατί δεν είστε στην αίθουσα όταν μιλά ο Βαρουφάκης; Είπε διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα. Μας είπε ο κ. Βαρουφάκης ότι συμφωνήσατε να βγάλετε μεγάλα πλεονάσματα για να πάρετε τα εργασιακά. Αλήθεια; Ετσι προέκυψαν τα μεγάλα πλεονάσματα; Ισως τελικά αυτή η συζήτηση για το αμαρτωλό εξάμηνο του 2015 να πρέπει να γίνει για να σας έχουμε και τους δύο στην αίθουσα και να μάθουμε τι έγινε τότε. Μιας και αύριο ετοιμάζετε κείμενο απολογισμού για το τι δεν κάνατε καλά τα 4 χρόνια, προτείνω κατ' αντιπαράσταση εξέταση Τσίπρα - Βαρουφάκη για να μάθουμε τι έγινε το εξάμηνο του 2015», είπε ολοκληρώνοντας τη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης.

Τσίπρας: Αγαπήσατε τον Βαρουφάκη γιατί σας είναι σημαντικός

Απάντηση στον πρωθυπουργό σε πολύ υψηλούς τόνους έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του: «Λέγατε για τον κ. Βαρουφάκη ότι είναι ο άνθρωπος που έχει καταστρέψει τη χώρα. Τώρα τον αγαπήσατε γιατί σας είναι εξαιρετικά σημαντικός. Καταλαβαίνουμε τους λόγους. Θα απαντήσω σε όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης: Μάλλον έχετε ξεχάσει τον τρόπο που κάνατε εσείς αντιπολίτευση. Μόλις αναλάβατε την ηγεσία της ΝΔ αρχίσατε να ζητάτε εκλογές. Επί τριάμισι χρόνια ζητούσατε εκλογές. Και προβλέψατε καταστροφές και τέταρτο μνημόνιο.

Ξεχνάτε ότι εκεί που εσείς αποτύχατε εμείς τα καταφέραμε. Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και για αυτά που εσείς σήμερα κοκορεύεστε οφείλονται στο ότι εμείς τα καταφέραμε. Με κατηγορούσατε ότι αντάλλαξα τις συντάξεις με το Μακεδονικό. Και δεν ζητήσατε ούτε συγγνώμη όταν ο ίδιος ο κ. Γιούνκερ είπε ότι είναι αθλιότητα. Το Μακεδονικό λέγατε είναι μια προδοτική συμφωνία και σήμερα την εφαρμόζετε και την τιμάτε. Είστε ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας».

Μητσοτάκης (πρωτολογία): Θα εφαρμοστεί ο νόμος για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Οι συνεπείς εργοδότες θα επιβραβεύονται με ασφαλιστικά και φορολογικά κίνητρα - Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, μειώνουμε τον ΦΠΑ σε προϊόντα ξεκινώντας από τα φάρμακα - Είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τολμηρές μεταρρυθμίσεις - Η Ελλάδα θα επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα το α΄ εξάμηνο του 2021 - Τα έξι ψέματα και οι ανακρίβειες στην ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα

Με το μήνυμα ότι «η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι οι νέες θέσεις εργασίας» ξεκίνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ομιλία του στη Βουλή για τα εργασιακά μετά τις ερωτήσεις που δέχθηκε από Αλέξη Τσίπρα και Δημήτρη Κουτσούμπα.

«Εμείς πιστεύουμε στην παραγωγή πλούτου που θα έχουν μερίδιο όλοι. Δεν πιστεύουμε ότι τα προσωινά επιδόματα ανακούφισης αποτελούν λύση στα προβλήματα της κοινωνικής ανισότητας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης «δεν μπορεί να υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές ιδιωτικές επιχειρήσεις» επαναλαμβάνοντας τη συμφωνία αλήθειας της κυβέρνησης με τους επιχειρηματίες ότι αφενός θα υπάρξει μείωση φόρων και απλοποίηση διαδικασίας έκδοσης αδειών και αφετέρου οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να επενδύουν στη χώρα αλλά και να φροντίζουν τους εργαζομένους τους. Παρουσιάστηκε, δε, σίγουρος ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα το α΄ εξάμηνο του 2021.

Παράλληλα επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας «λυπάμαι που για ένα τόσο σημαντικό θέμα ο κ. Τσίπρας μπόρεσε να χωρέσει σε δύο σελίδες τριπλάσια ψέμετα και ανακρίβειες».

Αναπτύσσοντας τις ανακρίβειες του Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:

- «Τι είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει αύξηση ανεργίας. Σύμφωνα με ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία υποχώρησε.

Δεύτερη ανακρίβεια: υποκριτικά η αξιωματική αντιπολίτευση λέει ότι υπάρχει ρεκόρ απολύσεων. Η αλήθεια είναι ότι αντί για απολύσεις οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 65.000. Όπως περισσότερες είναι και οι επιχειρήσεις: 257.000 ήταν το 2018, 265.000το 2019

- Τρίτο ψέμα. Διατείνεται η αξιωματική αντιπολίτευση ότι τάχα υποβαθμίστηκε η επιθεώρηση εργασίας και ανθεί η παραβατικότητα. Αλήθεια είναι ότι το 2ο εξάμηνο 2019 έγιναν 1000 περισσότεροι έλεγχοι ενώ ελέγχθηκαν συνολικά 26.000 επιχιερήσεις έναντι 11.000 επι ΣΥΡΙΖΑ στο αντίστοχο εξάμηνο της κυβέρνησηςΤσίπρα.

- Εχουμε φέτος περισσότερους μόνιμους εργαζόμενους. Για πρώτη φορά υπάρχει αύξηση μεριδίου της πλήρους απασχόλησης στην συνολική απασχόλησης

- Ψέμα πέμπτο: Επιμένει η αξιωματική αντιπολίτευση ότι δήθεν επί δικής μας θητείας καταστρατηγούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η αλήθεια είναι ότι εξαίρεση προβλέπεται μόνο αν οι ίδιοι οι κοινωνικοί εταίροι αποφασίσουν να σώσουν μια επιχείρηση. Με τη σύμφωνη γνώμη εργαζομένων και εργοδοσίας για την σωτηρία μιας εταιρείας μπορεί να ζητηθεί εξαίρεση απο την Συλλογική Σύμβαση. Ο κανόνας όμως των Συλλογικών Συμβάσεων ισχύει, όπως αποδεικνύεται και από τη σύμβαση που υπογράφηκε τον περασμένο Δεκμέβριο για τουριστικά
5033201

- Έκτο ψέμα είναι η υποτιθέμενη μη επέκταση των συλλογικών συμβάσεων. Λέει ο κ. Τσίπρας τι κάνουμε με τους νέους πτυχιούχους ανέργους που είναι στο πρόγραμμα ΟΑΕΔ. Δεν γνωρίζετε κ. Τσίπρα ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι υπέγραψαν σύμβαση ορισμένου χρόνου. Στην ίδια σύμβαση που βγάλατε εσείς γράφει παράταση ή σύναψη νέας συμβαση κατά το ίδιο ημερολογιακό έτος είναι παράνομη ή άκυρη; Εξακολουθείτε να κοροϊδεύετε τους νέους συμπολίτες μας κλείνοντας το μάτι σε συμφέροντα.

Ο πρωθυπουργός αρχικά εξήγησε ότι «προκαλεσα την συζήτηση γιατί πιστεύω ότι τα ζητήματα που αφορούν τον κόσμο εργασίας αποτυπώνουν την διαφορετική μας αντίληψη. Εμείς πιστεύουμε στην παραγωγή νεόυ πλούτου στην οποιά θα έχουν μερίδιο όλοι. Δεν πιστεύουμε ότι τα προσωρινά επιδόματα ανακούφισης αποτελούν λύση στην κοινωνική ανιστότητας. Η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι η δημιουργία πολλών καλών νέων θέσεων εργασίας».

«Εγώ κλείνω την πόρτα στους διορισμούς από το παράθυρο» είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.

«Το κράτος έχει ουσιαστικό ρόλο να παίξει μέσα απο πολιτικές. Ο ιδιωτικός τομέας όμως θα δώσει την απάντηση στο ζήτημα ανεργίας. Οι επιχειρήσεις πρέπει να διευκολύνονται για να προσλαμβάνονται εργαζόμενοι. Κοινωνία και οικονομία ευημερούν όταν επιχειρήσεις ιδρύονται αναπτύσσονται και έχουν την δυνατότητα εύκολων προσλήψεων. Η δική μας πολιτική θέλει η Ελλάδα να συγκλίνει με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα. Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα. Το κόστος δημόσιου δανεισμού η πιο αντικειμενική ένδειξη του πώς αντιλαμβάνονται οι αγορές την οικονομία χώρας που βελτιώνεται. Σε λίγο καιρό θα δανειζόμαστε με αρνητικό επιτόκιο. Η χώρα εξέδωσε 15ετες ομόλογο. Μόλις προχθές η απόδοση του 10ετους ομολόγου έπεσε κάτω απο 1%» συνέχισε την κριτική του προς τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μητσοτάκης.

«Ακούω συχνά την αντιπολίτεςυση να ισχυρίζεται ότι όσα λέμε στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα επικοινωνιακής καταιγίδας μιας στήριξης που απολαμβάνει η κυβέρνηση με εγχώρια ΜΜΕ. Ότι τα έχουμε βρει με την εγχώρια διαπλοκή και παρουσιάζεται πλασματική εικόνα. Έχω εδώ ένα πακέτο με θετικά δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ. Δεν φαντάζομαι να πιστεύετε ότι έχουμε δυνατότητα να ασκούμε επιρροή και στα ξένα ΜΜΕ. Απο εσάς ούτε ένα θετικό σχόλιο δεν ακούσαμε» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης, ο πρωθυπουργός είπε «η οικονομία βαθμολογείται όλο και πιο θετικά από τους οίκους αξιολόγησης και απέχει μόλις δύο θέσεις απο καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας. Είχα θέσει φιλόδοξο στόχο πριν έξι μήνες ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα το πρώτο εξάμηνο 2021. Ο στόχος αυτό θα υλοποιηθεί απο αυτή την κυβέρνηση».
5033195

Συνεχίζοντας για τα θετικά μηνύματα στην οικονομία, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η άνοδος των ιδιωτικών καταθέσεων δεν καταδεικνύει μόνο την εμπιστοσύνη των πολιτών αλλά ενισχύει τις τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν πραγματική οικονομία. Η κτηματαγορά επιστρέφει στην άνθηση. Αυξήθηκαν 25% οι οικοδομικές άδειες το τελευταίο εξάμηνο».

«Έχουμε έρθει ως κυβέρνηση αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τολμηρές μεταρρυθμίσεις και να βάλουμε τέρμα στην καθήλωση και μπροστά σε αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ που βαρύνεται πια με κυβερνητική πορεία 4,5 ετών καλλιεργεί το φόβο. Μόνο η καθυστέρηση και η αδράνεια βλάπτουν την οικονομία. Ο στόχος μας ήταν να ξεκολλήσουμε απο την αναιμική ανάπτυξη που στηριζόταν στην υπερφορολόγηση και ο μόνος τρόπος είναι η αύξηση παραγωγής, αύξηση απασχόλησης και μείωσης φόρων. Η προηγούμενη κυβέρνηση μας κληρονόμησε υπερφορολόγηση εργασίας. Εμείς την μειώνουμε αρχίζοντας απο τους χαμηλόμισθους. Την ενισχύουμε και στους εργαζόμενους πολήρους απασχόλησης. Η πολιτική μας έχει έντονο κοινωνικό περιεχόμενο και πρέπει να αντανακλάται στο εισόδημα των εργαζομένων» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η επιλογή μας στα πεδία παραγωγικότητας και εργασίας είναι αλληλένδετες. Όσες φορές κράτος επιχείρησε να ασκήσει καθήκοντα επιχειρήματα όπως στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ χαμένοι βγήκαν ο υγιής ανταγωνισμός η οικονομία και οι ίδιοι εργαζόμενοι. Όσες φορές κυβέρνήσεις ποδηγέτησαν την επιχειρηματικότητα με υπερρυθμίσεις χάθηκαν δουλειές και πλούτος» συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, αν και, όπως είπε, «αποφεύγω να μιλώ με αριθμούς», παρέθεσε στοιχεία «για να αποδείξω ότι αποτυπώνουν συγκεκριμένες πολιτικές σε δύο κατευθύνσης: τη θωράκιση εργαζομένων και την προστασία εργασίας. Ο εργαζόμενος ήδη ανακουφίζεται απο βάρη φόρων και εισφορών. Το αφορολόγητο παρέμεινε εκεί που ήταν και διατηρήθηκαν σταθερά επιδόματα. Ο φόρος όμως από αυτή την κυβέρνηση μειώθηκε για χαμηλόμισθους. Αυτή η κυβέρνηση μείωσε τον ΕΝΦΙΑ και έχει αρχίσει να μειώνει τον ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα ξεκινώντας απο τα φάρμακα. Στα ακριβά φάρμακα για τον καρκίνο. Ενώ ταυτόχρονα ψηφίσαμε τροπολογία ώστε να μην επιβαρύνονται με ΦΠΑ ιδρύματα που κάνουν προσφορές προς Δημόσιο για κοινοφελές έργο».
5033234

Παράλληλα τόνισε ότι «από την αρχή του έτους αρχίζει να υλοποιείται η δέσμευση για επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παίδί που γεννιέται στην πατρίδα μας. Απέναντι στην προπαγάνδα ότι δήθεν το έκτακτο επίδομα αντισταθμίζεται απο κατάργηση μείωσης εισφορών σας ξεκαθαρίζουμε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Οι χαμηλότερες εισφορές πλαισιώνουν τις ρυθμίσεις ενίσχυσης του εισοδήματος. Αποτέλεσμα: 4.000 περισσότερρες επιχειρήσεις ιδρύθηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Έχουμε εγκρίνει πολλές στρατηγικές επενδύσεις που θα προσθέσουν δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Οι θετικές συνέπειες θα εκδηλωθούν εντός των επόμενων ετών. Σε βάθος 4ετίας τα αποτελέσματα θα είναι απολύτως ορατά. Αυτές οι επενδύσεις δρούν πολλαπλασιαστικά και βελτιώνουν τη συνολική εικόνα της χώρας».

Αναπτύσσοντας ακόμα περισσότερο τις ενέργειες της κυβέρνησής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «για την προστασία εργασίας εέγιναν πολλά. Θεσπίστηκε μητρώο παραβατικότητας. Ολοι οι εργοδότες γνωρίζουν το βάρος του αδικήματος και την ποινή που τους αναλογεί. Με το παλιό σύστημα ένας κακός εργοδότης θα πλήρωνε το ίδιο σύστημα ανεξάρτητα αν η πράξη του αφορούσε το σύνολο εργαζομένων ή μόνο έναν. Τώρα θα γίνεται αναλογικά. Από την άλλη πλευρά οι συνεπείς εργοδότες θα επιβραβεύονται με ασφαλιστικά και φορολογικά κίνητρα. Στόχος μας η ενίσχυση της μόνιμης απασχόλησης και όχι το θολό στρεβλό κυνηγητό μιας αφηρημένης κακής επιχείρησης».

«Το πρόστιμο 10.500 ευρώ για την αδήλωτη εργασία που επιβλήθηκε απο την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να μειωθεί εαν ο συγκεκριμένος εργαζόμενος προσελήφθη αμέσως με σύμβαση πλήρους απασχόλησης τουλάχιστον για ένα χρόνο. Η αμοιβή για κάθε υπέρβαση ωραρίου ημιαπασχόλησης αυξήθηκε απο την δική μας κυβέρνηση κατά 12%. Το κάναμε για να ενισχυθεί η πλήρης απασχόληση. Η επόμενη τομή αφορά το ΕΡΓΑΝΗ 2 που θα ακολουθήσει τον επόμενο μήνα. Ηλεκτρονική καταγραφή παντού. Το φως θα βάλει στο περιθώριο σκοτεινές στρεβλώσεις του παρελθόντος» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε «οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, οι δράσεις δεν πρέπει να αφορούν βολέματα κομματικών φίλων αλλά να στρέφονται στην απόκτηση νέων δεξιοτήτων πρωτίστως ψηφιακών. Εκείνοι που παρακολουθούν προγράμματα να αποκτούν δεξιότητες. Έτσι 111.000 άνεργοι συμπολίτες ξεκινούν εκπαίδευση και εξειδίκευση για να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα, 52.000 νέοι εως 22 ετών εισέρχονται σε προγράμματα κατάρτισης για αγροδιατροφή, πράσινη ανάπτυξη. 36.000 θα απασχοληθούν σε κοινωφελείς υπηρεσίες δήμων και περιφέρειων. 3.000 άτομα με ειδικές ανάγκες θα απασχοληθούν. 22.000 μακροχρόνια άνεργοι θα απορροφηθούνν σε συγκεριμένες δράσεις. 5.000 γυναίκες θα εκπαιδευτούν σε νέες τεχνολογίες, 2.5000 πρώην κρατούμενοι σε συγεκριμένες μορφές απασχόλησης».
5033244

«Οι πολιτικές απασχόλησης δεν μπορούν να είναι προχειρο βάλσαμο σε ανοικτή πληγή» συμπλήρωσε.

«Για επίλογο διάλεξα μια μεγάλη αλήθεια απέναντι σε μια ιστορία που έχει τύχει αντικείμενο συστηματικής διαστρέβλωσης απο τον ΣΥΡΙΖΑ: Κατώτατος μισθός αλα ΣΥΡΙΖΑ. Το 2013 θεσμοθετήθηκε στην Ελλάδα το κατώτατο όριο αμοιβής ενός εργαζομένου. Μαζί το ψηφίσαμε, κυρία Γεννηματά. Ως αντιπολίτευση κ. Τσίπρα μιλούσατε για εργασιακή γαλέρα και μεσαίωνα. Ως κυβέρνηση ούτε την καταργήσατε ούτε την σκίσατε ούτε την εφαρμόσατε. Την ξεχάσατε. Θα μπορούσατε να αυξήσατε το κατώτατο μισθό. Το θυμηθήκατε προεκλογικά και σήμερα μας ρωτάτε αν θα εφαρμόσουμε έναν νόμο που εμείς ψηφίσαμε. Ο 4172 θα εφαρμοστεί. Προβλέπει μια συγκεκριμένη διαδικασία ανάλογα με την πορεία της οικονομίας και η κυβέρνηση συζητά με όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Με βάση τη διαβούλευση ο υπουργός Εργασίας εισηγείται στο υπουργικό συμβουλιο και το δεύτερο 15ημερο του Ιουνίου λαμβάνεται η απόφαση. Η δέσμευσή μου για αύξηση ΑΕΠ και αύξηση μισθών ισχύει. Υπομονή μέχρι τέλους Ιουνίου»,.

«Βοηθήστε να τονωθεί η ανάπτυξη της οικονομίας για να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός. Θα σας συμβούλευα να ξεφύγετε απο το παρελθόν σας. Θα χρειαστουύν πολλές σελίδες αυτοκριτικής στο κείμενο που θα συζητήσετε. Καλό κουράγιο, κ. Τσίπρα, για το Σαββατοκύριακο που έρχεται» έκλεισε την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο.


Μητσοτάκης (δευτερολογία): Ο ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε στην αντιπολίτευση με τα μαγκάλια

Δεν είστε στο εδώ και τώρα, είστε στο 2014 - Έφυγε η κρίση της χώρας και μείνατε με τη δική σας εσωτερική κρίση -  Προτείνω κατ' αντιπαράσταση εξέταση Τσίπρα-Βαρουφάκη για να μάθουμε τι έγινε το α΄εξάμηνο του 2015 - Θα εφαρμοστεί ο νόμος για την αύξηση του κατώτατου μισθού
Με δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για όσα είπε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη δευτερολογία του στη Βουλή για τη συζήτηση που αφορά τα εργασιακά.

«Όσα ακούστηκαν νωρίτερα μας δείχνουν ποιος είναι το παρόν και ποιος θέλει το παρελθόν. Δεν είστε στο εδώ και τώρα, είστε στο εκεί και τότε. Για την ακρίβεια είστε στο 2014» ξεκίνησε ο κ. Μητσοτάκης.

«Όταν ακούω να λέει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι μειώθηκε ο τζίρος στην αγορά τα χριστουγεννιάτικα κατά 30%. Όταν παραπέμπω σε αναρτήσεις που κάνει για παιδιά που λιποθυμούν στα σχολεία γιατί το κοριτσάκι δεν ανήκε στα παιδιά που καλύπτον τα σχολικά γεύματα, επιστρέφετε στην αντιπολίτευση που κάνατε με τα μαγκάλια και οι πολίτες σας έχουν χρεώσει με τις συνέπειες της πολιτικής σας» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Δεν έχετε μάθει και αναγκάζεστε να υιοθετείτε ένα λόγο που είναι ξεπερασμένος από τα γεγονότα. Αναρωτιέμαι αν κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ μπορείτε να υπάρξετε χωρίς κάποια κρίση. Αν έχετε λόγο ύπαρξης σε μια Ελλάδα που επιστρέφει στην κανονικότητα. Δεν έχει επιστρέψει αλλά η πορεία τους τελευταίους μήνες είναι σε θετική κατεύθυνση. Έφυγε η κρίση της χώρας και μείνατε εσείς με τη δική σας κρίση, την εσωτερική σας, και προσπαθείτε να την εξάγετε αλλά με το ζόρι εισπράττει χειροκροτήματα απο την κοινοβουλευτική σας ομάδας. Αν συνεχίσετε σε αυτή την γραμμή, την κυβέρνηση μπορεί να την διευκολύνετε, αλλά δεν κάνετε καλό στην χώρα. Κάτι παραπάνω περιμένουν οι πολίτες από αυτό που βλέπουμε σήμερα» συνέχισε σε υψηλούς τόνους ο κ. Μητσοτάκης.

Απαντώντας στα συγκεκριμένα ζητήματα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του, ο πρωθυπουργος είπε αρχικά: «Κύριε Τσίπρα μιλάτε εσείς για τράπεζες; Ενδιαφέρεστε εσείς γαι τις τραπεζες που τις διαλύσατε. Που τις χρεώσατε με 40 δισ. ευρώ και τις κλείσατε. Η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση ήταν αποκλειστικό δικό σας έργο και εκπλήσσομαι πραγματικά με το θράσος σας. Εδώ το κόστος που προκαλέσατες στον Έλληνα φορολογούμενο είναι μετρήσιμο και το χρεώνεστε εσείς και οι υπουργοί σας προσωπικά, και είναι κόστος πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων. Να είστε προσεκτικός.

Στο ζήτημα επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «υπάρχει μια διαδικασία που έχει καθοριστεί με νόμο. Πιστεύω ότι μπορεί να ακολουθηθεί για να μην έχουμε προηγούμενο που επεκτάθηκαν κλαδικές αποφάσεις με υπουργικές αποφάσεις και κινδυνέυουν να κριθούν άκυρες απο το Συμβούλιο της Επικρατείας»

Συνεχίζοντας την επίθεση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε «όταν έρχεστε και λέτε ενώπιον εθνικού κοινοβουλίου ότι πρόκειται να γίνει έλεγχος στην Τράπεζα Πειραιώς, αλλά κάποιος σφύριξε ότι έρχονται ελεγκτές, τι εννοείτε; Δεν προσβάλλετε τους ελεγκτές; Έρχεστε με αυτό το ανεύθυνο τρόπο να κάνετε μια τέτοια αναφορά; Σας κατέθεσα μια σειρά απο στοιχεία. Τα νούμερα δεν επιδέχονται αμφιοσβήτησης. Αυξήθηκαν οι έλεγχοι ΣΕΠΕ. Αυξήθηκαν τα ποσά των βεβαιωμένων προστίμων. Αυξήθηκαν σημαντικά οι έλεγχοι που έκανε ο ΕΦΚΑ. Μου κάνει εντύπωση γιατι απο τα στοιχεία φαίνεται το πόσο μειωμένοι ήταν οι έλεγχοι τον Μάρτιο – Απρίλιο – Μάιο. Γιατί άραγε; Πάντως μετά τις εκλογές διπλασιάστηκαν. Μάλλον σύμπτωση θα είναι, κ. Τσίπρα».

Όσον αφορά το ζήτημα του βάσιμου λόγου απόλυσης ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «δεν είχαμε καμία αντίδραση απο τον κόσμο της εργασίας για την κατάργηση της διάταξης καθώς ένας απο τους λόγους ήταν ότι οι ίδιοι εργαζόμενοι δεν ήθελαν να εμφανίζεται στο ηλεκτρονικό σύστημα ο λόγος απόλυσής τους».

Για τα προγράμματα επιμόρφωσης ο κ. Μητσοτάκης είπε «αν υποθέτουμε ότι έχουμε κονδύλια επιμόρφωσης 5.500 επιστημόνων και έχουμε δύο επιλογές: η πρώτη αφορά την ανανέωση υπαρχόντων ή να ξεκινήσουμε νέο για άλλους 5.500. Τι προτιμάτε 11.000 εργαζόμενους με ένα έτος εμπειρία ή 5.500 εργαομενους με 2 έτη εμπειρίας; Εσείς τι κάνατε, προχωρήσατε σε προσλήψεις 5.500 για ένα έτος και τους κλεισατε το μάτι λέγοντας τους ότι αν ξαναβγείτε θα τους ανανεώσετε τη σύμβαση».

Για την απορροφητικότητα των κονδυλίων για την καταπολέμηση της ανεργίας τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν απορροφήσατε τα κονδύλια ΟΑΕΔ είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Όσον αφορά τον κατώτατο μισθό ο πρωθυπουργός αρχικά υπενθύμισε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στις 8 Φεβρουαρίου 2015 στην οποία είχε πει ότι «το ίδιο πιστοί θα μείνουμε στην δέσμευσή μας για αύξηση κατώτατου μισθού 751 ευρώ». «Σας αδίκησα, λέγατε ότι η αύξηση θα γίνει σταδιακά μέχρι το 2016. Εχει ενδιαφέρον να συγκρίνουμε τι είπαμε προεκλογικά και τι κάνουμε μετεκλογικά. Μας καταγγείλατε ότι τάζουμε λαγούς με πετραχήλια. Εμείς κάνουμε απολογισμό του έργου μας συνεχώς γιατί υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας. Σας φαίνεται περίεργο, αλλά έχετε 3,5 χρόνια να το συνηθίσετε. Εσείς λέγατε 751 ευρώ μέχρι το 2016. Είδαμε πού καταλήξατε. Εγώ το 2018 έλεγα να πάει ο κατώτατος μισθός στα 703 ευρώ έως το 2022. Θα ήταν εύκολο να έρθω εδώ και να κάνω πλειοδοσία. Να πάρω το σφυρί του κ. Τασούλα και να λέω "πόσο λέει η κυρία Γεννηματά; 7%; Ο Τσίπρας 7,5% και ο Κουτζούμπας 15%. Κατοχυρώνεται"».

Απευθυνόμενος, δε, στον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός τον ρώτησε «γιατί δεν είστε στην αίθουσα όταν μιλά ο Βαρουφάκης; Είπε διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα. Μας είπε ο κ. Βαρουφάκης ότι συμφωνήσατε να βγάλετε μεγάλα πλεονάσματα για να πάρετε τα εργασιακά. Αλήθεια; Έτσι προέκυψαν τα μεγάλα πλεονάσματα; Ίσως τελικά αυτή η συζήτηση για το αμαρτωλό εξάμηνο του 2015 να πρέπει να γίνει για να σας έχουμε και τους δύο στην αίθουσα και να μάθουμε τι έγινε τότε».

«Μιας και αύριο ετοιμάζετε κείμενο απολογισμού για το τι δεν κάνατε καλά τα 4 χρόνια προτείνω κατ' αντιπαράσταση εξέταση Τσίπρα-Βαρουφάκη για να μάθουμε τι έγινε το εξάμηνο του 2015» ολοκλήρωσε την δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης.

Στην πρωτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα ότι «η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι οι νέες θέσεις εργασίας», τόνισε ότι οι συνεπείς εργοδότες θα επιβραβεύονται με ασφαλιστικά και φορολογικά κίνητρα, διεμήνυσε ότι θα εφαρμοστεί η αύξηση του κατώτατου μισθού, υπενθύμισε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα -ξεκινώντας από τα φάρμακα- ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα το α΄ εξάμηνο του 2021.

Αλέξης Τσίπρας (πρωτολογία): Εκτός τόπου και χρόνου ο Μητσοτάκης

«Δεν μπορούμε να έχουμε διατηρήσιμη ανάπτυξη αν δεν έχουμε δίκαιη ανάπτυξη και αν δεν τηρούνται τα δικαιώματα των εργαζόμενων», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
«Η σημερινή συζήτηση, έστω και με αυτή τη σύντομη διαδικασία, είναι κρίσιμη και σημαντική γιατί συζητάμε το κρίσιμο ζήτημα που αφορά τις εργασιακές σχέσεις και αφορά την ανάπτυξη οικονομίας. Δεν μπορούμε να έχουμε διατηρήσιμη ανάπτυξη αν δεν έχουμε δίκαιη ανάπτυξη και αν δεν τηρούνται τα δικαίωματα των εργαζόμενων», ανέφερε στην αρχή της τοποθέτησής του στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε μια ομιλία που κατά την άποψή μου είναι πραγματικά εκτός τόπου και χρόνου. Εκανε μια προσπάθεια να ωραιοποιήσει. Ξεκίνησε με λαθροχειρία. Ανέγνωσε υποτίθεται ερωτήματα που εμείς θέσαμε με δικό του τρόπο. Κατέγραψα στοιχεία ΕΡΓΑΝΗ, αλλά δεν μίλησα για συνολική άυξηση ανεργίας γιατί είναι προφανές ότι η οικονομία βρίσκεται σε θετική τροχιά, όχι αυτή που θα μπορούσαμε να έχουμε. Τα στοιχεία της Κομισίον σας καθηλώνουν στο 2,4%. Το αφήγημά σας είναι ότι η ανάπτυξη θα έρθει μέσα απο τη συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων και μείωσης μισθών. Δεν είδαμε ούτε τις μπουλντόζες ούτε την ανάπτυξη 4% ούτε πολλές και καλές δουλειές», σημείωσε.



Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε λέγοντας ότι: «Τον Ιούνιο 2019 η ανεργία ήταν 17% όταν επί ημερών σας έφτασε στο 28%.

Αφήστε την καραμέλα περί δήθεν ψεμάτων. Εσείς είπατε ψέματα στον ελληνικό λαό προεκλογικά τάζοντάς του λαγούς και πετραχήλια. Πού είναι οι πολλές και καλές δουλειές;

Κάντε μια βόλτα. Κάνετε πολλές εκδρομές στο τέλος θα μαθαίνουμε τα νέα σας από το τριπ αντβάιζορ.

Αυτές ήταν οι χειρότερες γιορτές.

Αυτό συνέβη γιατί, όσο και αν μειώσεις την φορολογία στα κέρδη, αν δεν τονώσεις την κατανάλωση με αύξηση του κατώτατου μισθού. Εμείς τα χρήματα τα δίναμε όχι στους έχοντες και κατέχοντες αλλά σε εκείνους που και ένα ευρώ να έχουν στην τσέπη τους το καταναλώνουν.

Οι διαφορές μας είναι ουσιαστικές ιδεολογικές.

Τονίζαμε τότε ότι είναι στον πυρήνα της αντίληψης της Νέας Δημοκρατίας ότι απαραίτητες προϋπόθεσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας αλλά και την επιτάχυνση των αναπτυξιακών ρυθμών είναι:

- η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας
- η άρση προστατευτικών διατάξεων για τους εργαζόμενους
- και τελικά η μείωση του μέσου μισθού

Διότι, μας λέει η ΝΔ, με αυτόν τον τρόπο δίδονται υποτίθεται κίνητρα για νέες επενδύσεις, καθώς εξασφαλίζεται μεγαλύτερη κερδοφορία για τις επιχειρήσεις και ενισχύονται οι δυνατότητες για την εντατικότερη εκμετάλλευση της παραγωγικής δύναμης της εργασίας.

Όλα αυτά δεν είναι καινούριες ιδέες. Αποτελούν το ιδεολογικό και πολιτικό αλφαβητάρι κάθε νεοφιλελεύθερου στην Ευρώπη και την Αμερική εδώ και δεκαετίες.

Είναι η κλασική συνταγή που έγινε κυρίαρχη ήδη από τη δεκαετία του 1970 και αποτέλεσε τον πολιτικό οδηγό για τον Ρίγκαν και τη Θάτσερ, και στη συνέχεια για το σύνολο σχεδόν των κυβερνήσεων στον αναπτυγμένο κόσμο τη δεκατία του 90 και του 2000.

Και δεν μιλώ μόνο για κυβερνήσεις της δεξιάς αλλά και για κυβερνήσεις της σοσιαλδημοκρατίας.

Η οποία επέλεξε να παίξει το ρόλο του εταίρου, του συνομιλητή και πολλές φορές ακόμα και του πρωταγωνιστή στο θεατρικό έργο της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης.

Της συναίνεσης που οδήγησε στην χρηματοπιστωτική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.

Είναι η κλασική συνταγή που εισηγήθηκε και εφάρμοσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε όλες τις χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα».

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας «μόλις έφυγαν τα μνημόνια, φέραμε την αύξηση του κατώτατου μισθού και κάναμε πράξη ό,τι ρωγμές βρήκαμε για την ενίσχυση των εργαζομένων. Εντατικοποιήσαμε και αυστηροποιήσαμε τους ελέγχους, επιβάλαμε πρόστιμα σε μεγάλους παραβάτες που παραβίαζαν συστηματικά τον νόμο χωρίς έλεγχο. Σε αντίθεση με τις επιταγές των δανειστών ανατρέψαμε πολιτικες απορρύθμισης. Πήραμε μέτρα για την προστασία των εργολαβικών εργαζομένων, κάναμε στοχευμένες παραβάσεις σε ειδικούς κλάδους όπως οι εργαζόμενοι στα ντιλίβερι, πήραμε μέτρα για την πληρωμή των υπερωριών και γι' αυτό είχαμε τη δυνατότητα για ραγδαία μείωση της ανεργίας. Μετά από 10 χρόνια, και αυτό είναι πιο σημαντικό, ξεκίνησε η αύξηση του μέσου μισθού, Το 2019 είχαμε αύξηση 4,5%».

Επιτιθέμενος στη συνέχεια στην κυβέρνηση, έκανε λόγο για οχτώ χειρουργικά χτυπήματα στον χώρο της εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα:

Χτύπημα 1ο ήταν η υποβάθμιση του σώματος επιθεώρησης εργασίας.

- Τα άλλα δύο χτυπήματα ήρθαν μαζί. Με τροπολογία άσχετη τον Αύγουστο κατά παραγγελία του ΣΕΒ εξ όσων όλοι γνωρίζουμε. Δεν ξέρω αν ήρθαν απευθείας ή μέσω του υπουργού Σκέρτσου. Αυτά τα αιτήματα είχαμε έναν χρόνο που μας πίεζαν και τους λέγαμε ότι αυτό δεν γίνεται. Το πρώτο ήταν η κατάργηση της βάσιμης απόλυσης του εργαζομένου και το δεύτερο η κατάργηση των μέτρων προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων. Δεν ντραπήκατε να ταυτίστετε την αιτιολόγηση των απολύσεων με το φακέλωμα των εργαζομένων. Το νέο κόλπο για να παραβιάζεται η νομιμότητα είναι οι υπεργολαβίες

- Χτύπημα 4ο ήταν η διάλυση της διαπραγμάτευσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Κάνατε αυτό που το ΔΝΤ επιδίωκε. Μπορεί ο Τόμσεν να συνταξιοδοτήθηκε. Η Θάτσερ είναι εδώ στις καρδιές και τις ψυχές σας και δώσατε λευκή επιταγή στον υπουργό Εργασίας για να διαλέγει ποιες επιχειρήσεις θα μπορούν να μειώνουν τους μισθούς

- Χτύπημα 5ο: Καταργήσατε το δικαίωμα των εργοζομένων για προσφυγή. Αφαιρείτε τους εργαζομένους από ένα από τα όπλα απέναντι στους εργοδότες

- Χτύπημα 6ο: Μειώσατε τα πρόστιμα για παράβαση της εργοδοτικής νομοθεσίας και για αδήλωτες υπερωρίες. Θα είναι μικρότερες κατά 15 φορές.

«Και τώρα έρχεστε να μας πείτε ότι η εικόνα είναι θετική και έχουμε εξαιρετικό ισοζύγιο» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε την πρωτολογία του με το θέμα του κατώτατου μισθού. «Πάρτε μια ξεκάθαρη θέση. Μας λέτε ότι κάνουμε επικοινωνιακά κόλπα και λαϊκισμό. Εμείς μόλις βγήκαμε από τα Μνημόνια ξεκινήσαμε τη διαδικασία, όπως προβλέπει ο νόμος. Εμείς νομοθετήσαμε αύξηση 11% και ο ΣΕΒ έλεγε 1%-2%. Κάποιοι από εσάς μας κατηγορούσατε ότι η αύξηση θα διαλύσει την οικονομία αλλά δεν είδαμε τίποτα τέτοιο. Προεκλογικά προτείναμε 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021 ώστε μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος και επανέλθουμε στα 751 ευρώ πριν ο κ. Βρούτσης το 2012 επιβάλει μείωση 22%. Όταν εμείς το λέγαμε προεκλογικά, δεν μας είπατε ότι είναι αντιεπιστημονικό. Και μετά κάνατε ρελάνς λέγοντας ότι θα έχει διπλάσιο ρυθμό της ανάπτυξης, μιλάγατε για 4%, άρα αύξηση 8%. Δεσμευτείτε ότι μετά το τέλος της διαδικασίας ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στο 5,6% βάσει της ανάπτυξης 2,8% που προβλέπει ο προϋπολογισμός».

Τσίπρας προς Μητσοτάκη (δευτερολογία): Είστε ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας

Εμείς έχουμε τόλμη να κοιτάμε και τα σωστά και τα λάθη - Αναρωτιέμαι ποιο άλλο κόμμα είχε την παρρησία να το κάνει, είπε για τον σχεδιαζόμενο απολογισμό του ΣΥΡΙΖΑ - Εσείς κοκορεύεστε γιατί εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα Μνημόνια
Με παρατήρηση για την «αγάπη» του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Γιάνη Βαρουφάκη ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας τη δευτερολογία του. «Πόσο τον αγαπήσατε τώρα τελευταία τον κ. Βαρουφάκη. Ο άνθρωπος που κατέστρεψε την χώρα και τις τράπεζες έτσι δεν λέγατε; Τόσο τον αγαπήσατε. Σας είναι εξαιρετικά σημαντικός. Καταλαβαίνουμε τους λόγους» είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.
«Γιατί;» ρώτησε από τα έδρανα των υπουργών ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, «θα καταλάβετε γιατί κ. Γεραπετρίτη» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Συνεχίζοντας τη δευτερολογία του, ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά μίλησε για το είδος της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ. «Μάλλον ξεχάσατε το δικό σας» είπε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη προσθέτοντας: «δύο μήνες μετά την ανάληψη της προεδρίας της ΝΔ ζητήσατε εκλογές. Ζητούσατε εκλογές επι 3,5 χρόνια. Δεν τις είχατε. Προβλέψατε καταστροφή και 4ο μνημόνιο. Αναφερθήκατε όμως και κάνατε μεγάλο λάθος στα χρόνια 2012-14. Αναφερθήκατε με έλλειψη επίγνωσης για τα χρόνια που εσείς κυβερνούσατε. Τότε που διαλύσατε τις εργασιακές σχέσεις και εκτοξεύσατε την ανεργία. Και σήμερα μας κουνάτε το χέρι γιατί εμείς διεκδικήσαμε τα εργασιακά δικαιώματα και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Εκεί που εσείς αποτύχατε εμείς βγάλαμε τη χώρα απο τα μνημόνια και αν σήμερα είστε σε θέση να κοκορεύεστε είναι γιατί εμείς βγάλαμε την χώρα απο τα μνημόνια. Μέχρι πρότινος ήξερα ότι με κατηγορείτε ότι αντάλλαξα τις συντάξεις με την Συμφωνία Πρεσπών. Δεν το πήρατε πίσω αν και ακόμα και ο Γιούνκερ το χαρακτήρισε αθλιότητα. Σήμερα μας λέτε ότι ανταλλάξαμε τα πλεονάσματα και συνταξιοδοτικό. Δεν μας λέτε για την Συμφωνία Πρεσπών γιατί και την τηρείτε και την τιμάτε. Εσείς είστε ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας».



Μιλώντας, δε, για τα πρωτογενή πλεονάσματα ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «εσείς με την κυβέρνηση Σαμαρά είχατε συμφωνήσει σε πλεονάσματα 4% και 5%. Τα θυμάστε; Δεν σας αρέσει να τα θυμάστε γιατί τώρα ο Σαμαράς είναι απέναντι».

Όσον αφορά τον απολογισμό που θα επιχειρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το προσεχές Σαββατοκύριακο ο Αλέξης Τσίπρας είπε «είναι σε όλους γνωστό πόσες ομάδες φράξιες και κόμματα υπάρχουν στο δικό σας κόμμα. Μην κάνετε σε εμάς μαθήματα. Εμείς έχουμε τόλμη να κοιτάμε και τα σωστά και τα λάθη. Αναρωτιέμαι ποιο άλλο κόμμα είχε την παρρησία να το κάνει. Εσείς τα έχετε κάνει όλα σωστά. Και την χρεοκοπία της χώρας και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και τις μίζες των εξοπλιστικών τα κάνατε σωστά. Και τα θαλασσοδάνεια τα κάνατε σωστά. Μπράβο σας. Συγχαρητήρια».

«Αναφερθήκατε στα δύσκολα στα πνιγερά χρόνια όταν η ΔΕΗ έκοβε το ρεύμα και άνθρωποι πεθαιναν. Στα δικά μας χρόνια αυτό δεν γινόταν. Αυτό το χαρακτηρίζετε λαϊκισμό. Είναι ύβρις απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους. Είναι ντροπή αυτό που κάνατε» είπε ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας.

«Μιλάτε για δήθεν ανταλλαγές για κρίσιμα εθνικά θέματα. Μήπως οι ανταλλαγές γεννιούνται απο τη δική σας θέση και αντίληψη; Μήπως η σπουδή σας να προχωρήσετε στην άρση την απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας έχει να κάνει με τις όποιες διεκδικήσεις σε άλλα ζητήματα; Θα σας πω με απόλυτη επίγνωση του τι λέω. Η κατάσταση στην χώρα δεν είναι ειδυλλιακή και εύκολη, είναι δύσκολη . Πριν απο λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός Ιρλανδίας, ο Λίο Βαράνκαρ, έχασε τις εκλογές ενώ η Ιρλανδία είχε ανάπτυξη 6%. Είχε ανεργία 5% και χρέος 50%. Γιατί τις έχασε; Τα 2/3 ερωτηθέντων απάντησαν ότι δεν βλέπουν βελτίωση. Εσείς υποσχεθήκατε όχι βελτίωση αλλά ραγδαία βελτίωση. Σήμερα αντί γαλανό ουρανό βλέπουν σύννεφα: στο προσφυγικό καταδικάσατε νησιά και νησιώτες, στα εθνικά θέματα είναι δύσκολη κατάσταση, στην πραγματική οικονομία δεν υπάρχει φως, στην Ιρλανδία κέρδισε η Αριστερά και έχασε ο δεξιός πρωθυπουργός».

«Η Ιρλανδία μας διδάσκει ότι ούτε οι ρυθμοί ανάποτυξης απο μόνοι τους επαρκούν αν δεν αντιμετωπίσουμε το δύσκολο ζήτημα της βελτίωσης των εργασιακών συνθηκών. Το μοντέλο που προωθείτε είναι αυτό του εργαζόμενου φτωχού. Εσείς φέρατε αυτή την πραγματικότητα. Εμείς προσπαθήσαμε να την αλλάξουμε» συμπλήρωσε τις αναφορές του στην Ιρλανδία ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά το θέμα του κατώτατου μισθού είπε στον πρωθυπουργό «μην επιχειρείτε να ξεφύγετε. Διάγραμμα δείχνει ότι η μόνη χώρα ΕΕ που ο κατώτατος μισθός του 2020 είναι χαμηλότερος απο το 2010 είναι η Ελλάδα. Άκουσα με ενδιαφέρον με την Γεννηματά να συμφωνεί στην αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά να θεωρεί ότι η ευθύνη ανήκει στους κοινωνικούς εταίρους. Αν συμφωνούμε ότι πρέπει να επανέλθουμε τουλάχιστον το 2021 εκεί που είμασταν στο 2010 δηλαδή στα 751 τότε είμαι έτοιμος να αλλάξουμε την πρόταση νόμου μας και να δίνουμε την ευθύνη στους κοινωνικούς εταίρους με την προϋπόθεση ότι το πάτωμα θα είναι 7,5% για 2020 και 7,5% για 2021 και αν θέλετε να καταθέσουμε μαζί την πρόταση».

«Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις. Αλλά δεν υπάρχει ισχυρή οικονομία χωρίς ποιότητα των εργαζομένων. Να απευθυνθείτε στους εργαζόμενους των Λιπασμάτων και στον κόσμο εργασίας. Σε αυτούς έχετε να απολογηθείτε» έκλεισε τη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας.

Χρήστος Μπόκας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ