21 Φεβρουαρίου 2020

ΓΙΑΥΤΟ ΟΥΣΤ ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΣΑΣ! Καταγγελία Γιατρών Χωρίς Σύνορα: «Μας στήνουν ενέδρα κάτοικοι των νησιών»

Ανησυχούν ιδιαίτερα για την ασφάλειά τους οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, οι οποίοι εργάζονται στις δομές φιλοξενίας προσφύγων στο χωριό της Μόριας, στη Λέσβο.
Μέσα σε λίγες ημέρες δέχθηκαν για δεύτερη φορά επίθεση από μικρή ομάδα κατοίκων.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν ότι λίγοι εξαγριωμένοι κάτοικοι της Μόριας τους είχαν στήσει ενέδρα.

Η επίθεση σημειώθηκε στο ίδιο σημείο, στο οποίο πριν λίγες ημέρες, κάτοικοι του χωριού είχαν προπηλακίσει έναν άλλο εργαζόμενο και μάλιστα εν ώρα εργασίας.

"'Ένα ακόμα περιστατικό προπηλακισμού εργαζομένων μας στο χωριό της Μόριας. Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την ασφάλεια του προσωπικού μας, καθώς είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από δέκα μέρες που δεχόμαστε τέτοια επίθεση", αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην καταγγελία τους.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναφέρουν ότι οι κάτοικοι της Μόριας ήταν από την αρχή της προσφυγικής κρίσης αλληλέγγυοι με τους αιτούντες άσυλο.

Τα τελευταία 5 χρόνια, όμως, όπως αναφέρουν, που οι κάτοικοι έχουν αφεθεί από την ελληνική πολιτεία να διαχειριστούν μόνοι τους το μεγάλο πρόβλημα της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Το τελευταίο περιστατικό συνέβη το βράδυ της περασμένης Δευτέρας. Δύο εργαζόμενοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, την ώρα που κατευθύνονταν στο σπίτι τους με ιδιωτικό αυτοκίνητο, προπηλακίστηκαν και δέχθηκαν απειλές από μια μικρή ομάδα κατοίκων που τους είχε κλείσει τον δρόμο.

Στις 9 Φερβουαρίου, εργαζόμενος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα διερχόμενος από το χωριό της Μόριας για να μεταβεί στο καμπ, προπηλακίστηκε σε σημείο στο οποίο είχε στηθεί μπλόκο.

Ο ίδιος κατάφερε να τελικά να φύγει από το σημείο, ενώ έγινε καταγγελία στην Αστυνομία.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βρισκονται στη Λέσβο από το 2008, παρέχοντας υπηρεσίες υγείας στους αιτούντες άσυλο που έρχονται στην Ελλάδα. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που κάποιο μέλος του προσωπικού προπηλακίστηκε εν ώρα καθήκοντος.

"Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργαζόμαστε ασταμάτητα για να καλύψουμε το τεράστιο κενό που αδυνατεί να καλύψει η κυβέρνηση στον τομέα της παροχής υγειονομικής περίθαλψης στους 20.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά που σήμερα βρίσκονται παγιδευμένοι στη Μόρια.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η Λέσβος, όπως και τα άλλα ελληνικά νησιά, έχουν φτάσει σε οριακό σημείο λόγω των αυξημένων αφίξεων και της τεράστιας συμφόρησης, αλλά ανησυχούμε για τις αυξημένες εντάσεις στη Λέσβο και καταδικάζουμε έντονα κάθε πράξη βίας.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να δράσει άμεσα και να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση του νησιού το συντομότερο δυνατό", ανέφεραν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, στην πρώτη τους καταγγελία.

Πηγή: thetoc.gr