26 Φεβρουαρίου 2020

Κοροναϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα του ιού - Πώς μεταδίδεται-ΚΑΡΤΕΣ

Το πρώτο κρούσμα κοροναϊού στη χώρα μας είναι πλέον γεγονός. Μία γυναίκα 38 ετών να νοσηλεύεται σε καραντίνα σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Η ασθενής επέστρεψε από ταξίδι στη βόρεια Ιταλία και σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας σε καλή κατάσταση και δεν έχει άλλα προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά για την επιδημία, ο ιός ανήκει στη κατηγορία των κοροναϊών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα αλλά και σοβαρότερες λοιμώξεις.

Ο ιός έχει περιορισμένη μεταδοτικότητα από άνθρωπο σε άνθρωπο και χαρακτηρίζεται από χαμηλότερη θνητότητα σε σχέση με άλλους κοροναϊούς, όπως ο ιός MERS-CoV.



Πώς επηρεάζει το σώμα μας ο κοροναϊός (Πηγή: CNNi)

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κυρίως πυρετό και αναπνευστική δυσχέρεια. Επίσης, οι ακτινογραφίες θώρακα ασθενών έδειξαν σοβαρές αλλοιώσεις και στους δύο πνεύμονες.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα εξακριβώσει την αρχική πηγή του ιού. Το σίγουρο είναι ότι ο νέος κοροναϊός μεταδόθηκε από ζώο στον άνθρωπο, γι’ αυτό και ένα από τα πρώτα μέτρα που λήφθηκαν ήταν να σφραγιστεί η αγορά της πόλης Γουχάν όπου πωλούνταν εκτός από θαλασσινά και κοτόπουλα, νυχτερίδες, μαρμότες και άλλα άγρια ζώα.

Πώς μεταδίδεται ο ιός;

Ο Covid-19 μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με ασθενή, μέσω σταγονιδίων τα οποία παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων από τη σίελο ή από τη ρινική κοιλότητα. Για την αποφυγή μετάδοσης είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής. Για παράδειγμα, καλύψτε το στόμα σας και τη μύτη σας με ιατρική μάσκα, μαντίλι, το μανίκι σας ή το λυγισμένο αγκώνα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Πετάξτε αμέσως το μαντίλι σε κλειστό κάδο. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα συμπτώματα που προκαλεί ο Covid-19, ο ιός της γρίπης και το κοινό κρυολόγημα;

Τα άτομα που νοσούν από Covid-19, ιό της γρίπης ή ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα συνήθως αναπτύσσουν αναπνευστικά συμπτώματα, όπως είναι ο πυρετός, ο βήχας και η καταρροή. Διαφορετικοί ιοί μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα. Λόγω των ομοιοτήτων των συμπτωμάτων, η διάγνωση της νόσου πραγματοποιείται μόνο μέσω εργαστηριακών εξετάσεων.

Ο κοροναϊός μεταδίδεται από άτομο που δεν εμφανίζει συμπτώματα;

Με βάση πρόσφατες αναφορές, η μετάδοση είναι πιθανή από άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό, αλλά δεν εμφανίζουν ακόμα σοβαρά συμπτώματα. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, υπεύθυνα για την εξάπλωση του ιού είναι κυρίως τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα.

Πώς ορίζεται το «ύποπτο κρούσμα»;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, έως τώρα ύποπτο κρούσμα θεωρείται ο ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού και τουλάχιστον ένα επιδημιολογικό κριτήριο εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από τα συμπτώματα (στενή επαφή με πιθανό η επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού ή ιστορικό ταξιδιού σε χώρα με συνεχιζόμενη μετάδοση κορωνοϊού ή εργασία/επίσκεψη σε δομή παροχής φροντίδας υγείας με ασθενείς νοσούντες). Κάθε ύποπτο κρούσμα πρέπει να υποβάλλεται αμέσως σε εργαστηριακό έλεγχο, που πραγματοποιείται μόνο στα ορισθέντα «νοσοκομεία αναφοράς».