27 Φεβρουαρίου 2020

📺ΕΛΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΟΥ ΑΛΗΤΗ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ! Χυδαίο βίντεο Μουτζούρη - «Να κι αν είναι οργισμένος ο πρωθυπουργός»-Αμετανόητος ο ΚΑΦΡΟΣ


Αμετανόητος ο Μουτζούρης για την χυδαιότητά του: Γιατί να ζητήσω συγγνώμη;

Δείτε βίντεο με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου να αποκαλεί τα ΜΑΤ «στρατό του Ερντογάν» -Στέλιος Πέτσας: Γραφικός και επικίνδυνος ο Μουτζούρης - Στις 17:00 η συνάντηση Μητσοτάκη-δημάρχων Χίου, Λέσβου, Σάμου - 43 αστυνομικοί τραυματίες και από σκάγια στις άγριες συγκρούσεις - Αποσύρονται οι ενισχύσεις των ΜΑΤ στα νησιά
Συνάντηση με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, τους αντιπεριφερειάρχες και τους δημάρχους της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου είχε προγραμματίσει για σήμερα το απόγευμα στις 17:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου για το μεταναστευτικό. Παρ’ όλα αυτά, ένα βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, βγάζει από το κάδρο τον περιφερειάρχη, αφήνοντας τους υπόλοιπους αυτοδιοικητικούς παράγοντες να επιχειρήσουν να βρουν κοινό έδαφος με την κυβέρνηση, ώστε να αποφορτιστεί το πολεμικό κλίμα που επικρατεί στα νησιά.

Την ώρα που συνομιλεί τηλεφωνικά ο περιφερειάρχης με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη ακούγεται να λέει «να κι αν είναι οργισμένος ο πρωθυπουργός». Την φράση αυτή, μάλιστα, συνοδεύει με την αντίστοιχη κίνηση των χεριών του, η οποία δεν συνάδει με τον θεσμικό του ρόλο.



«Μετά από αυτή τη χυδαία συμπεριφορά, δεν έχουμε να πούμε κάτι με τον κ. Μουτζούρη. Θα συνομιλήσουμε με τους υπόλοιπους αυτοδιοικητικούς. Είναι κρίμα για τα νησιά να είναι σε αυτή την δύσκολη συγκυρία περιφερειάρχης ο κ. Μουτζούρης» σχολίασαν κυβερνητικά στελέχη. Θα προηγηθεί η σύγκληση του πρωινού υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

Η κυβέρνηση εμμένει στο ότι η συνάντηση με τους αιρετούς των νησιών δεν σηματοδοτεί κάποιου είδους αναδίπλωση από τα σχέδιά της, στο κέντρο των οποίων είναι η κατασκευή νέων κλειστών δομών. Το Μέγαρο Μαξίμου προτίθεται να τους ζητήσει να βρεθούν προ των πυλών των ευθυνών, εξηγώντας τους το κυβερνητικό σχέδιο και την πρόθεση τους να προχωρήσει στα επόμενα βήματα.

Παρ’ όλα αυτά, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και στην οποία συμμετείχε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αποφασίστηκε να αποσυρθούν από τα νησιά οι αστυνομικές δυνάμεις που είχαν σταλεί εκεί, με αποτέλεσμα να πυροδοτηθούν εκτεταμένες συγκρούσεις. «Κάποιες από τις δυνάμεις της αστυνομίας που ήταν ενίσχυση θα αποσυρθούν και κάποιες θα παραμείνουν, γιατί δεν μπορούμε να αφήσουμε και τα νησιά χωρίς αστυνομική προστασία, ειδικά σε αυτή την εποχή» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η επίσημη τοποθέτηση είναι ότι η παρουσία τους δεν είναι πλέον απαραίτητη, καθώς ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του σχεδίου και ξεκίνησαν τα έργα κατασκευής.

Την πρωτοβουλία αυτή ανακοίνωσε, εν μέσω των σφοδρών αντιδράσεων των νησιωτών και των σοβαρών επεισοδίων στη Χίο και στη Λέσβο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε τηλεοπτική συνέντευξή του. «Όλοι όσοι είδαν τις εικόνες δεν θέλουν να τις ξαναδούν. Δεν μπορεί ο πολίτης που θέλει να διαμαρτυρηθεί να παίρνει μαζί του μολότοφ. Συνήθως παίρνει την οργή του, όχι μολότοφ», σχολίασε ο Στέλιος Πέτσας.

Σκληρή απάντηση Πέτσα

"Γραφικό και επικίνδυνο, με τα χειρότερα χαρακτηριστικά ενός Έλληνα", χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τον κ. Μουτζούρη με αφορμή την απρεπή χειρονομία και τα σχόλια του απέναντι στον πρωθυπουργό.

"Ο κ. Μουτζούρης αποτελεί μια κατηγορία από μόνος του. Καμία συζήτηση από δω και πέρα με τον κ. Μουτζούρη", δήλωσε ο κ. Πέτσας στον ΣΚΑΪ, ενώ προσέθεσε πως ακόμα κι αν ζητήσει συγγνώμη δεν θα γίνει δεκτή "γιατί θα είναι υποκριτική".

"Τι συζήτηση να κάνετε με αυτόν τον άνθρωπο", συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας πως ο κ. Μουτζούρης θα αναλάβει τις ευθύνες των πράξεών του.

"Δεν είναι πλάκα" θέλησε να επισημάνει ο κ. Πέτσας, λέγοντας ότι ο ίδιος ο Μουτζούρης είπε ότι δεν θα έρθει στη σύσκεψη για το θέμα των κλειστών δομών, αλλά και η κυβέρνηση δεν θα τον καλούσε μετά από τα τελευταία γεγονότα.

Σχετικά με το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση μετά τα επεισόδια, ο κ. Πέτσας είπε πως η κυβέρνηση έχει ευελιξία στην προσέγγιση του στόχου.

Επίσης, όπως είπε, παρά τα επεισόδια την πρώτη μέρα τα μηχανήματα έφτασαν στο σημείο που έπρεπε για να ξεκινήσουν τις εργασίες.

"Είχαμε ακραία επεισόδια, μέχρι και πυροβολισμούς", είπε ο κ. Πέτσας επισημαίνοντας ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι να πέσουν οι τόνοι σήμερα, Πέμπτη, ενώ συμπλήρωσε πως θα σχηματιστούν δικογραφίες για όσους συμμετείχαν στα ακραία επεισόδια.

"Η εικόνα των ΜΑΤ δεν βοηθά", υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ωστόσο "το θέμα είναι να προχωρήσει στο σχέδιο της κυβέρνηση, από τη στιγμή που τόσο καιρό δεν υπήρξε εναλλακτική λύση".

"Είχαμε συμφωνήσει με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους να επιταχύνουμε τις διαδικασίες", είπε ο κ. Πέτσας σχετικά με την αποσυμφόρηση των νησιών.

Στη συνέχεια, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι όσοι μετανάστες δεν παίρνουν άσυλο θα επιστρέφουν. "Έχουμε αυξήσει τις επιστροφές, αλλά ακόμα δεν έχουν φτάσει στον αριθμό που θέλουμε" συμπλήρωσε.

Η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθεί η κατασκευή των κλειστών δομών για να γίνει η αποσυμφόρηση.

Είναι περίπου 93.000 αιτούντες άσυλο, εκ των οποίων 17.000 Σύροι και πάνω από 30.000 Αφγανοί, όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

"Ξεκίνησε ως προσφυγικό έχει γίνει περισσότερο μεταναστευτικό" σχολίασε και προσέθεσε ότι "οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να αντιληφθούν ότι είναι προς όφελος τους το σχέδιο της κυβέρνησης, διότι δεν είναι βιώσιμη λύση να μείνουν τα πράγματα στην κατάσταση που είναι".

Ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, χαρακτήρισε «δικαιολογημένη σε μεγάλο βαθμό τη δυσπιστία των νησιωτών», τις ειρηνικές αντιδράσεις απολύτως σεβαστές και «εξέφρασε την ευχή τις επόμενες ώρες να επικρατήσει η ηρεμία και η σύνεση… Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν μεμονωμένα γεγονότα, τα οποία αμαυρώνουν και την εικόνα των νησιών και δημιουργούν μια αυξητική ένταση, που πρέπει άμεσα, εντός των επόμενων ωρών, να αντιμετωπισθεί».

Μουτζούρης: "Καμία συγγνώμη για το να μου" - "Δε μιλάμε με τον γραφικό" απαντά ο Πέτσας

Καμία πρόθεση να απολογηθεί για τη χειρονομία του και όσα είπε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν έχει, όπως δήλωσε στο MEGA, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.

Όπως υποστήριξε, "για τις ιδιωτικές μου συνομιλίες δε ζητάω συγγνώμη. Στις ιδιωτικές μου συνομιλίες μπορώ να εκφράζομαι όπως θέλω"

Πρόσθετε ότι εκείνος δεν μεταφέρει τι του είπε ο κ. Μτησοτάκης στο τηλέφωνο, εξηγώντας ότι "συνομιλώ με υψηλό τόνο, γιατί εκείνη την ώρα είμαι μέσα στο στρατόπεδο επί τρεις ώρες και χιλιάδες Μυτιλινιών επιχειρούσαν να εισβάλουν".

"Η συνομιλία είναι υπό φόρτιση μεγάλη" είπε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου σχολιάζοντας βίντεο που κυκλοφόρησε στο οποίο εμφανίζεται να κάνει μία χειρονομία αναφερόμενος στον πρωθυπουργό και να αποκαλεί τα ΜΑΤ δυνάμεις κατοχής και στρατό του Ερντογάν.

"Καμία επανάσταση κατά του κράτους, κατά της κυβερνήσεως, θέλουμε τα νησιά μας να παραμείνουν ελληνικά", συνέχισε.

"Η μέριμνά μου είναι να αποχωρήσουν ασφαλείς οι δυνάμεις και να μπουν στα πλοία. Χθες τρεις ώρες ήμουν σε ένα στρατόπεδο που είχαν καταφύγει τα ΜΑΤ και προσπαθούσα να διαφυλάξω τη σωματική τους ακεραιότητα. Τρεις ώρες προσπαθούσα για την ασφάλεια των ανδρών των ΜΑΤ".

Ζήτησε να κατέβουν οι τόνοι και "όλα τα θέματα θα λυθούν και λύσεις θα βρεθούν. Αγαπάμε την πατρίδα μας".

"Δεν μίλαγα με τον Πρωθυπουργό, και εσείς κάποιες στιγμές εξοργίζεστε και μιλάτε με τρόπο που δεν σας αντιπροσωπεύει" συνέχισε.

Όσο για το να θα πάει στη συνάντηση στο Μαξίμου, είπε ότι αν αποχωρήσουν τα ΜΑΤ μέχρι το μεσημέρι, θα πάει.





Πέτσας: Αποσύρονται από Χίο και Λέσβο οι δυνάμεις των ΜΑΤ που πήγαν για ενίσχυση

Το πρωί της Πέμπτης αναμένεται να αποσυρθούν δυνάμεις των ΜΑΤ από τη Λέσβο και τη Χίο, καθώς η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου.

Η απόφαση ελήφθη νωρίτερα την Τετάρτη από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έπειτα από σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου με συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυχοσοΐδη και της ηγεσίας της ΕΛΑΣ. Εκεί διαπιστώθηκε η έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα νησιά και ελήφθη η σχετική απόφαση να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ.

Μιλώντας στον Alpha, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είπε, μεταξύ άλλων: «Να συγχαρούμε τις αστυνομικές δυνάμεις, γιατί έδειξαν πρωτοφανή αυτοσυγκράτηση. Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν πλέον λόγο να παραμένουν εκεί και επιστρέφουν στις βάσεις τους. Κάποιες από τις δυνάμεις της αστυνομίας που ήταν ενίσχυση θα αποσυρθούν και κάποιες θα παραμείνουν, γιατί δεν μπορούμε να αφήσουμε και τα νησιά χωρίς αστυνομική προστασία, ειδικά σε αυτή την εποχή».

Υπενθυμίζεται ότι δυνάμεις των ΜΑΤ υπάρχουν εδώ και χρόνια στα νησιά. Έτσι, θα αποχωρήσουν οι διμοιρίες που πήγαν ως ενίσχυση από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, «πυροσβεστική» παρέμβαση για να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης με τους νησιώτες και να μην επαναληφθούν τα σημερινά βίαια επεισόδια με τις αστυνομικές δυνάμεις επιχειρεί η κυβέρνηση.

Όπως έγινε γνωστό, στο Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθούν την Πέμπτη ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και δήμαρχοι τριών νησιών που θα κατασκευαστούν κλειστές δομές σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η ένταση των τελευταίων ημερών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου, στις 17.00, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, τους Αντιπεριφερειάρχες και τους Δημάρχους της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου.

«Το πρόγραμμα της κυβέρνησης θα προχωρήσει, ο στόχος μας είναι να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση» διευκρίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφορικά με τον σκοπό της αυριανής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις, όλα δείχνουν ότι, εάν δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή στη στάση του κ. Μουτζούρη, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κόψει κάθε διάλογο και δίαυλο επικοινωνίας μαζί του.