18 Φεβρουαρίου 2020

Τσίπρας: Για όλα φταίει ο… Χατζηπετρής - Το σοβιετικό μανιφέστο

Για τη βαριά τριπλή εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ, φταίνε οι …άλλοι, ο Γιάνης Βαρουφάκης, τα Μνημόνια, η Κίνα, η Ρωσία, αλλά σε καμία περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παραμένει πάλλευκη αθώα …περιστερά.

Ο μέγας «τιμονιέρης» βρίσκεται εκτός κάδρου ευθυνών, παρότι ο μετεκλογικός εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ μαίνεται και απειλεί την ενότητα του υπό διαμόρφωση νέου κόμματος.

Αυτό αποτυπώνεται στο κείμενο απολογισμού για την «πρώτη φορά Αριστερά», που υπογράφουν οι τρεις υποτίθεται ανεξάρτητοι… εκτιμητές του ΣΥΡΙΖΑ: ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Θοδωρής Δρίτσας και ο Αριστείδης Μπαλτάς, που όλως τυχαίως στον νέο ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία ή όπως αλλιώς θα λέγεται, έχουν εξασφαλίσει επίζηλες καρέκλες.

Στο συριζαϊκό εκλογοαπολογιστικό κείμενο, με επτά μήνες καθυστέρηση και πολύ μουρμούρα και γκρίνια, αναφέρονται όλες οι αυταπάτες του κόμματος, ο ρόλος και το πώς έκανε παιχνίδι ο Γιάνης Βαρουφάκης, το πόσο καταστροφική ήταν η τριπλή εκλογική αναμέτρηση, οι φρούδες ελπίδες που είχαν οι σύντροφοι στην Κίνα και τη Ρωσία για οικονομική βοήθεια.

Η αλήθεια είναι ότι η νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και μουτζαχεντίν του Τσίπρα, έκαναν… σπουδαία δουλειά, όσον αφορά τη σύνταξη ενός κειμένου, για να κλείσει επιτέλους μια αιμορραγούσα και κακοφορμισμένη πληγή καθώς μέχρι σήμερα δεν είχαν βρεθεί οι υπαίτιοι της ήττας.

Και όπως ήταν αναμενόμενο, ο «μέγας αρχηγός» δεν ευθύνεται για τίποτε. Έτσι, θα ηγηθεί για άλλη μια φορά του νέου μορφώματος που σχεδιάζει, το οποίο θα οδηγήσει σε εκλογές, όταν γίνουν, και πιθανότατα θα …χάσει για τέταρτη και πέμπτη φορά συνεχόμενα, καθώς η σημερινή κατακερματισμένη εικόνα του δεν προοιωνίζει τίποτε καλύτερο σε εκλογικό επίπεδο.

Οι ινστρούχτορες του κειμένου αλλά και οι παρατρεχάμενοι του Τσίπρα, με τη δημοσιοποίηση του κειμένου, έσπευσαν να φτιάξουν και το άλλοθι για το εκ προμελέτης …έγκλημα.

Δηλαδή, το στήσιμο ενός κειμένου «κομμένου και ραμμένου» στα μέτρα του Τσίπρα. Έτσι, άρχισαν τις αστείες διαρροές, που εν ολίγοις λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν γνώριζε απολύτως τίποτε για τον απολογισμό και πληροφορήθηκε το κείμενο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης!

Ωστόσο, η επιχείρηση…εξαγνισμού του Τσίπρα δεν θα είναι μια ανώδυνη υπόθεση, επειδή στη γωνία παραμονεύει για νέο ισχυρό κτύπημα η αριστερή αντάρτικη «Κίνηση των 53», η οποία στο παρελθόν έχει προχωρήσει σε δικό της κείμενο εκτιμήσεων για τα αίτια της ήττας και «φωτογραφίζει», ως αποκλειστικά υπεύθυνο, τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε και την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας για περισσότερα από τέσσερα χρόνια.

Προφανώς, το κείμενο Δραγασάκη -Μπαλτά - Δρίτσα αναμένεται να γίνει το νέο πεδίο σύγκρουσης στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ βαρύ τις τελευταίες ημέρες. Ο εμφύλιος μαίνεται και οι συνιστώσες είναι στα χαρακώματα. Αυτό δεν αποτελεί συμπέρασμα των υποτιθέμενων εχθρικών ΜΜΕ, που αντιπολιτεύονται τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά διαπίστωση που φέρει την υπογραφή του κόμματος.

Μόλις προ ολίγων ημερών αποφασίστηκε η αναβολή της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, που ήταν προγραμματισμένη για το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, καθώς πληθαίνουν οι φωνές και οι ενστάσεις στο εσωτερικό του κόμματος από τους «53», τους «πασοκογενείς», και τους προεδρικούς, όχι μόνο για το εσωτερικό δημοψήφισμα, αλλά και για την προσθήκη ονόματος, ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.

Η συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας και κυρίως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί το θέμα, άφησε ανοιχτές πληγές, καθώς έστειλε το μήνυμα ενός «εμφυλίου» μεταξύ των τάσεων για μια σειρά από επίδικα, που αφορούν την μετεξέλιξη του κόμματος.

Το… κερασάκι δε στην τούρτα, που αποκαλύπτει ότι είναι …μπαγιάτικη, ήταν η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, που υποστηρίζει ότι όσα ΜΜΕ εμφανίζουν τον πλουραλισμό ως αδυναμία ή στρέφονται εναντίον κορυφαίων στελεχών του κόμματος, «εξυπηρετούν τους σκοπούς αντίπαλων πολιτικών κέντρων».

Υπ’ ατμόν το… δημοψήφισμα!

Το μεγάλο ζητούμενο αυτήν την περίοδο είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος, που έχει ανακοινωθεί για τις 5 Απριλίου. Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ είναι χωρισμένη σε δυο «κομμάτια».

Από τη μια, οι προεδρικοί, που συντάσσονται με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σχετικά με το όνομα που θα προστεθεί δίπλα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη, η ισχυρή αριστερή συνιστώσα και η Κίνηση των 53, που έχει διαμηνύσει ότι η αλλαγή του ονόματος μπορεί να αποφασιστεί μόνο στο Συνέδριο του Μαΐου και αντιπροτείνει διεξαγωγή δημοψηφίσματος για πολιτικές θέσεις. Μάλιστα, ορισμένοι εξ αυτών θεωρούν διχαστικό να μπει το όνομα σε δημοψήφισμα και σημειώνουν ότι δεν πρόκειται να το δεχθούν.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έστειλαν επιστολή προς το Οργανωτικό, με την οποία καταγγέλλουν, εμμέσως πλην σαφώς, θέμα αποκλεισμού τους από την κομματική δραστηριότητα.

Επίσης, ο γραμματέας του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, είχε διαμαρτυρηθεί έντονα στην προηγούμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας περί επιθέσεων, που δέχεται ο ίδιος και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, από φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ sites.

* Δημοσιεύτηκε στο «Καρφί» του Σαββατοκύριακου