14 Φεβρουαρίου 2020

Οι περισσότερο ομιλούμενες γλώσσες παγκοσμίως

Παλαιότερα είχαμε ασχοληθεί και πάλι με τις περισσότερο ομιλούμενες γλώσσες στον κόσμο, αλλά τα δεδομένα φαίνεται ότι αλλάζουν.

Σε πρόσφατο άρθρο που δημοσίευσε ο ιστότοπος Worldatlas.com στην πρώτη θέση με τις περισσότερο ομιλούμενες γλώσσες βρίσκονται τα Αγγλικά αφού 1,39 δις πολίτες στον κόσμο μιλούν τη γλώσσα. Ένας μάλιστα από τους λόγους που τα Αγγλικά έχουν τόσους ομιλητές παγκοσμίως είναι ότι αποτελεί μια γλώσσα που μαθαίνεται πολύ και σε ξένες χώρες.

Ακολουθεί η λίστα με τις περισσότερο ομιλούμενες γλώσσες στον κόσμο.

1. Αγγλικά: 1.39 δισεκατομμύρια ομιλητές

Τα Αγγλικά είναι η μητρική γλώσσα των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, της Ιρλανδίας, της Νιγηρίας, της Αυστραλίας και πολλών άλλων.

2. Κινέζικα: 1.15 δισεκατομμύρια ομιλητές

Συγκεκριμένα η μανδαρίνικη διάλεκτος (αναφέρονται σαν κινεζικά μόνο από τους μή ομιλούντες την κινεζική), καθώς στην Κίνα υπάρχουν πολλές διάλεκτοι με δεύτερη πιο γνωστή τα καντονέζικα.

3. Ισπανικά: 661 δισεκατομμύρια ομιλητές

Είναι η μητρική γλώσσα στην Ισπανία, την Αργεντινή, το Ελ Σαλβαδόρ, την Χιλή, το Μεξικό και σε πολλές ακόμα περιοχές.

4. Χίντι: 544 εκατομμύρια ομιλητές

Η γλώσσα Χίντι ομιλείται στην Ινδία, στο Νεπάλ, στη Νότια Αφρική και την Υεμένη.

5. Αραβικά: 422 εκατομμύρια ομιλητές

Η γλώσσα χρησιμοποιείται ευρέως στη Μέση Ανατολή και σε πολλές ασιατικές χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία, την Υεμένη, το Σουδάν, το Κατάρ, το Αφγανιστάν, το Ιράν και την Ινδονησία.

6. Μαλαϊκά ή Ινδονησιακή: 281 εκατομμύρια ομιλητές

Εκτιμάται ότι η γλώσσα έχει τις ρίζες της στο νησί του Βόρνεο.

7. Ρωσικά: 267 εκατομμύρια ομιλητές

Τα ρώσικα αποτελούν την επίσημη γλώσσα της Ρωσίας ενώ μιλιέται στην Ουκρανία, τη Λετονία, την Αρμενία, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και τη Λιθουανία.

8. Μπενγκάλι: 261 εκατομμύρια ομιλητές

Είναι η επίσημη γλώσσα στο Μπαγκλαντές ενώ μιλιέται και στην Ινδία, στη Σιέρρα Λεόνε καθώς και στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή.

9. Πορτογαλικά: 229 εκατομμύρια ομιλητές

Αποτελεί την επίσημη γλώσσα της Πορτογαλίας ενώ μιλιέται και στην Αγκόλα, τη Βραζιλία, το Πράσινο Ακρωτήριο, το Ανατολικό Τιμόρ, τη Μοζαμβίκη και τη Γουινέα-Μπισάου.

10. Γαλλικά: 229 εκατομμύρια ομιλητές

Γαλλικά εκτός από τη Γαλλία μιλούν στο Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Ελβετία, τον Καναδά, την Ακτή του Ελεφαντοστού, το Μάλι και την Αϊτή.