13 Φεβρουαρίου 2020

Πέτσας: «Επιλύεται το πρόβλημα ασφάλισης των Βορειοηπειρωτών»

Τη δέσμευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για επίλυση του θέματος, που αφορά την ασφάλιση ομογενών από τη Βόρεια Ήπειρο, επανέλαβε ο Στέλιος Πέτσας.

«Η νομοθετική ρύθμιση θα έρθει στην Βουλή κατά τα τέλη Μαρτίου και θα συνοδεύεται από αναλογιστική μελέτη σύμφωνα με απαίτηση του Συμβουλίου Επικρατείας για θέματα που αφορούν συνταξιοδοτικές διατάξεις», ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ..

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Επικρατείας, για την πλήρη σύνταξη υπάρχει η προϋπόθεση της 40ετούς μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα, γεγονός που αποκλείει εξ ορισμού τους Βορειοηπειρώτες από την θεμελίωση της πλήρους σύνταξης.

Μάλιστα, τόνισε πως οι Βορειοηπειρώτες ήρθαν στην Ελλάδα μετά το 1991 οπότε για να μπορέσει να αρθεί αυτός ο άδικος διαχωρισμός που γίνεται εις βάρος τους η κυβέρνηση θα φέρει διάταξη που θα μειώνει τον χρόνο παραμονής για να μπορέσουν να έχουν μια πιο ισότιμη αντιμετώπιση.

Από εκεί και πέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η Κυβέρνηση έκανε εξαντλητικό διάλογο 2,5 μηνών με τους φορείς των νησιών για τα κλειστά κέντρα αλλά πρόσθεσε ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να προχωρήσει η υλοποίηση.

Ο Στέλιος Πέτσας διευκρίνισε ότι δεν αιφνιδιάστηκε κανείς, καθώς από την πρώτη στιγμή συζητούσαν για συγκεκριμένες περιοχές.

Επίσης, ο υφυπουργός δήλωσε ότι υπήρξε καθυστέρηση όσον αφορά στις κλειστές δομές, σημειώνοντας ότι έπρεπε να ολοκληρωθεί ο διάλογος με τους φορείς.