14 Φεβρουαρίου 2020

Κ. Φραγκογιάννης: Τον Απρίλιο η απάντηση για την επένδυση της Volkswagen στην Ελλάδα

«Αρχές Απριλίου θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τον τρόπο που θα επιλεγεί το νησί, ποιο νησί θα είναι και ποιες οι προϋποθέσεις», σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα για το αποτέλεσμα της μελέτης σκοπιμότητας ως προς την επένδυση της Volkswagen στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, στην Ελλάδα.

Ο κ. Φραγκογιάννης μίλησε και για τις πιθανότητες που έχει η Θάσος να γίνει το «έξυπνο» νησί της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, της Volkswagen, αλλά και για το γενικότερο επενδυτικό ενδιαφέρον ξένων ομίλων για τη χώρα μας, διευκρινίζοντας ότι «κάνουμε μια μελέτη σκοπιμότητας με την VW» και αναμένουμε τα αποτελέσματα.

«Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε διεθνή επενδυτικό προορισμό», τόνισε ο κ. Φραγκογιάννης και πρόσθεσε ότι «είμαστε σε συζητήσεις με την Volkswagen, τον μεγαλύτερο εργοδότη στη Γερμανία, που απασχολεί 680 χιλιάδες άτομα. Συζητάμε μαζί τους για ένα prοject, που αφορά κατά βάση την ηλεκτροκίνηση.»

Ο επικεφαλής της οικονομικής διπλωματίας εξήγησε ότι αυτή η μελέτη γίνεται σε συντονισμό με τα συναρμόδια υπουργεία και ενόψει του σχετικού νομοσχεδίου για την ηλεκτροκίνηση, θέματα υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας, που πρόκειται να καταρτιστεί από το υπουργείο Ενέργειας, καθώς αυτό είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

«Κάνουμε πράξη αυτό που υποσχεθήκαμε: Να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε επενδυτικό προορισμό», τόνισε.

Στη συνέχεια ο υφυπουργός, αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που συγκεντρώνει το νησί της Θάσου για να επενδύσει σε αυτό η Volkswagen. Επικεντρώθηκε στο τετράπτυχο, αεροδρόμιο στην Καβάλα, εύκολη πρόσβαση με πλοίο στο νησί, ικανοποιητικό οδικό δίκτυο, υποβρύχιο καλώδιο που συνδέει ενεργειακά το νησί με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Πάντως ο κ. Φραγκογιάννης διευκρίνισε πως «Είμαστε σε πρώιμο στάδιο στις συζητήσεις μας με την VW.  Είναι αδιευκρίνιστο ακόμη, εάν θα προχωρήσει το εργοστάσιο της Volkswagen στη Σμύρνη της Τουρκίας. Εμείς έχουμε καταστήσει σαφές στην εταιρία το ενδιαφέρον μας να καταθέσουμε μια πρόταση για να  έρθει στην Ελλάδα, έχουν καταθέσει και άλλες χώρες προτάσεις. Το εργοστάσιο που σχεδιάζει να στήσει η  Volkswagen, αφορά σε χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η Volkswagen αποφασίζει που θα επενδύσει »

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Φραγκογιάννης μίλησε για την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του με κυβερνητικό κλιμάκιο στο Τόκιο, σημείωσε ότι «στόχος μας είναι να θεμελιωθεί η Ελλάδα ως ένας επενδυτικός προορισμός», προσθέτοντας ότι επιδίωξη είναι «να συσφίξουμε τις οικονομικές μας σχέσεις μας με την Ιαπωνία και  να προσελκύσουμε περισσότερους Ιάπωνες τουρίστες»

«Κάνομε συζητήσεις με επενδυτές από Αμερική, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Κίνα, την επόμενη εβδομάδα θα βρίσκομαι στο Σικάγο, όπου θα συναντηθώ με πέντε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα» κατέληξε ο υφυπουργός.