18 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός: Ξεκινούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα σπίτια - Αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία στις ιδιωτικές κλινικές

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχθούν στην διαδικασια νοσηλίας ασθενών με κορωνοϊό και τα Κέντρα Υγείας της Αττικής

Με στοχευμένες παρεμβάσεις και αποφάσεις συνεχίζει να υλοποιεί η κυβέρνηση το επιχειρησιακό πλάνο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στοχεύοντας αφενός μεν στον περιορισμό της διασποράς του νέου ιού, αφετέρου στην εντατική και βέλτιστη προετοιμασία του συστήματος δημόσιας υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πρωτοφανής κρίση δημόσιας υγείας.

Αναστολή τακτικών χειρουργείων στις ιδιωτικές κλινικές

Η αναστολή λειτουργίας των τακτικών χειρουργείων και στις ιδιωτικές δομές υγείας, που ανακοινώθηκε την Τρίτη από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοιό, καθηγητή Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, είναι φανερό πως αποτελεί μια απόφαση που στοχεύει σε οικονομία δυνάμεων αλλά και κλινών στο σύστημα υγείας ενόψει ενός πιθανού υψηλού κύματος ασθενών με Covid-19 τις επόμενες εβδομάδες. Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα ανάλογη απόφαση είχε ληφθεί και για τα δημόσια νοσοκομεία όπου επιπλέον ανεστάλη και η λειτουργία των απογευματινών ιατρείων.

Με τη διενέργεια μόνο επειγόντων χειρουργικών επεμβάσεων σε όλα τα νοσοκομεία ουσιαστικά διασφαλίζεται πως οι 130 κλίνες ΜΕΘ που θα παραχωρηθούν από τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών στο ΕΚΑΒ και τον ΕΟΠΥΥ θα μπορούν να νοσηλεύουν άμεςα όσα επείγοντα περιστατικά χρειάζονται νοσηλεία από το ΕΣΥ.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, τα επείγοντα περιστατικά από τα δημόσια νοσοκομεία θα διακομίζονται σε ιδιωτική ΜΕΘ οταν αυτό κρίνεται αναγκαίο, και τα δημόσια
θα σηκώνουν αποκλειστικά το βάρος της νοσηλείας ασθενών με Covid-19.

Μονάδες υγείας ενεργοποιούνται στον «πόλεμο» κατά του κορωνοϊού

Στο μεταξύ το ένα μετά το άλλο τα δημόσια νοσοκομεία που περιλαμβάνονται στο επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού βρίσκονται είτε σε ετοιμότητα να υποδεχθούν τα περιστατικά είτε στην τελική ευθεία των εκκενώσεων από τους ασθενεις τους και τη νοσηλεία νέων ασθενών με τη νόσο Covi-19. Σε αυτή τη φάση μάλιστα εξετάζεται και το γεγονός να ενταχθούν στην ίδια διαδικασια κατά του κορωνοϊού και τα Κέντρα Υγείας της Αττικής.

Αναφέρεται ενδεικτικά πως το νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Σωτηρία» εντάσσεται στα νοσοκομεία πρώτης γραμμής που θα διαχειρίζονται αποκλειστικά ασθενείς με λοίμωξη Covid – 19. Μέχρι τέλος της εβδομάδας θα έχει εκκενωθεί και θα ειναι έτοιμο να διαθέσει τις κλινικές του στους αςθενεις με κορωνοϊό. Στο «Σωτηρία» επισης έχουν τεθει σε λειτουργία 20 κλίνες ΜΕΘ. Για τον ίδιο σκοπό παραχωρήθηκε στο ΕΣΥ και το ΝΙΜΤΣ, ενώ στην «Παμμακάρριστο» ήδη νοσηλεύονται ασθενείς.

Στην 2η Υγιειονομικη Περιφέρεια τα νοσοκομεία που θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος της υγειονομικής κρίσης είναι το ιδιωτικό θεραπευτήριο «Attica» και το δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα «Αγία Βαρβάρα».

Από τα Κέντρα Υγείας επίσης καταγράφεται κινητικότητα. Τόσο σε εκείνο το Κέντρο Υγείας των Σπάτων όσο σε σε εκείνο της λεωφόρου Αλεξάνδρας εκπαιδεύεται το προσωπικό ώστε να μπορέσει να ενταχθεί στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Τεστ και επιδημιολογική επιτήρηση κυρίως στους νοσούντες

Με φόντο τις παγκόσμιες ελλείψεις σε αντιδραστήρια για το μοριακό έλεγχο του κορωνοϊού, που δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν πρόβλημα και στη χώρα μας, ο κ. Τσιόδρας μίλησε για νέο μοντέλο επιτήρησης.

Μέχρι τώρα η καταγραφή της επιδημίας γίνεται με την παρακολούθηση όλων των επιβεβαιωμένων περιστατικών και με την ιχνηλάτηση των επαφών τους καθώς και με την καταγραφή των σοβαρών περιστατικών και των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ.

Ωστόσο, πλέον όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας θα σχεδιαστεί και υλοποιηθεί και σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων κορονοϊού και στην κοινότητα, με δειγματοληπτικούς ελέγχους κατ’ οίκον από ειδικά κλιμάκια.

«Ένας μαζικός εργαστηριακός έλεγχος ο οποίος δεν γίνεται με τρόπο συγκεκριμένο, που να μην φέρνει σε επαφή τον ύποπτο με άλλους υπόπτους ή με το σύστημα υγείας, ενέχει τον κίνδυνο διασποράς του ιού ή και έκθεσης στον ιό από άτομα που έχουν κάτι άλλο, όπως μια κοινή εποχική ίωση ή γρίπη, η οποία συνεχίζεται» εξήγησε ο καθηγητής Τσιόδρας για ποιο λόγο δεν μπορεί να γίνει το τεστ για τον κορωνοϊό.

Τα κριτήρια του τεστ

«Ο έλεγχος γίνεται με επιδημιολογικά κριτήρια για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού και δεν έχει γενικευτεί. Η στρατηγική μας παραμένει ο περιορισμός κατ’ οίκον των ελαφρών περιπτώσεων, με την κατά το δυνατόν μηδενική επαφή με άλλους, με ταυτόχρονη επικοινωνία με το γιατρό τους και αποφυγή του εργαστηριακού ελέγχου, ο οποίος μπορεί να αρνητικός, ιδίως την περίοδο επώασης» εξήγησε ο ειδικός.

Έτσι και σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σε εξέταση θα υποβάλλονται οι εξής:

*Ασθενείς με Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη του Αναπνευστικού, που χρειάζονται νοσηλεία ή που νοσηλεύονται.
*Νοσηλευόμενοι ή φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων ή χρονίως πασχόντων που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό και βήχα ή δύσπνοια
*Προσωπικό υπηρεσιών υγείας που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό
*Ηλικιωμένοι (> 70 έτη) ή άτομα με σοβαρή χρόνια υποκείμενη νόσο (π.χ. χρόνια πνευμονοπάθεια, χρόνια καρδιαγγειακό νόσημα, σακχαρώδης διαβήτης, σοβαρή ανοσοκαταστολή) που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό και βήχα ή δύσπνοια.

Στοπ στη μετακίνηση προς την Περριφέρεια από τα αστικά κέντρα

Το αίσθημα ατομικής ευθύνης των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων και τον αυτοπεριορισμό τους επικαλέστηκε εμφατικά ο κ.Τσιόδρας, καλώντας «ομάδες πληθυσμού και ιδιαίτερα άτομα από ομάδες αυξημένου κινδύνου, τα οποία ούτως ή άλλως έπρεπε να έχουν αυτοπεριοριστεί».

«Να μην απομακρύνονται στα νησιά ομάδες πληθυσμού και ιδιαίτερα άτομα από ομάδες αυξημένου κινδύνου, τα οποία ούτως ή άλλως έπρεπε να έχουν αυτοπεριοριστεί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας και ανέφερε τις τεράστιες δυσκολίες για διακομιδή γενικά περιστατικών και ιδιως για αεροδιακομιδών.

Ερωτηθείς για το θέμα των μετακινήσεων του πληθυσμού μέσα στη χώρα απο τα αστικά κέντρα προς την περιφέρεια τόνισε πως είναι βέβαιον πως θα γίνει διασπορά της νόσου, και μπαίνουν σε κίνδυνο όσοι τυχόν κολλήσουν και μπορεί να εμφανίζουν τη νόσο με σοβαρές επιπλοκές, και μάλιςτα στην επαρχία που είναι και δυσκολότερα τα πράγματα όσον αφορά στο σύστημα υγείας, σε πολλές από τις περιοχές της πατρίδας μας.

Τι ισχύει με τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό

Οπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, απο σήμερα δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα πολίτες που δεν είναι Έλληνες ή από χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή δεν μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, πολίτες χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά μόνο για απολύτως αναγκαία συνθήκη που σχετίζεται αποκλειστικά με επείγουσα εργασία ή οικογένεια.

Όσοι βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα από το εξωτερικό για διακοπές, τους συστήνεται να περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες τις όποιες μετακινήσεις τους στο εσωτερικό. Έλληνες και κοινοτικοί αλλοδαποί μπορούν να εισέρχονται στη χώρα, αλλά τους απευθύνεται ισχυρή σύσταση να παραμείνουν σε οικειοθελή καραντίνα για 14 ημέρες.

Η σύσταση αυτή είναι ακόμα πιο ισχυρή για όσους έχουν έρθει από το Ηνωμένο Βασίλειο. «Μία σύσταση που κατηγορηματικά σάς τονίζω θα περιφρουρήσουμε και δεν θα επιτρέψουμε τη μη εφαρμογή της» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσιόδρας επισήμανε την ανάγκη τήρησης αυστηρών μέτρων υγιεινής στο χώρο του σπιτιού και την αποφυγή επαφής των ατόμων αυτών με άτομα αυξημένου κινδύνου και, ει δυνατόν, την απομόνωση σε ειδικό χώρο στο σπίτι, κρατώντας τις αποστάσεις από τους υπόλοιπους που μένουν στο ίδιο σπίτι. «Αυτή τη στιγμή, όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό, ιδιαίτερα από χώρες με υψηλή τοπική μετάδοση, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τους χειριζόμαστε σαν να έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα, ό,τι κάνουμε εδώ στις δικές μας επαφές κρουσμάτων, για να περιορίσουμε περαιτέρω πιθανή μετάδοση» κατέληξε.

Παναγιώτα Καρλατήρα
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ