Οι ημέρες του έχουν γίνει δύσκολες. Με το ποδήλατο πηγαίνει από ραντεβού σε ραντεβού, στα υπουργεία, στις τοπικές αρχές του Βερολίνου. Δεν έχει πλέον τον καιρό για να διαβάσει τις νεωτέρες επιστημονικές μελέτες, είπε την περασμένη εβδομάδα στη βορειογερμανική ραδιοφωνία NDR. Η εγκυρότητα και η επιστημοσύνη του ψηλόλιγνου ανδρός με τα σγουρά μαλλιά είναι περιζήτητη αυτόν τον καιρό όσο ποτέ άλλοτε λόγω της πανδημίας του Covid19. Ο Kρίστιαν Ντρόστεν έχει γίνει ως ειδικός σε νεοεμφανιζόμενες λοιμώξεις η πιο ισχυρή παρουσία σε αυτήν την πρωτόγνωρη παγκόσμια κρίση.
«Κορυφή ανάμεσα στους ντεντέκτιβ επιδημιών»
Στις συνεντεύξεις τύπου κάθεται δίπλα στον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν. Είναι προσκεκλημένος σε τοκσόου, μιλά με εφημερίδες, στέλνει tweet και εκφράζει τις απόψεις του κάθε εργάσιμη ημέρα σε Podcast με θέμα τα νεώτερα από τον κορωνοϊό μέσω του NDR. Αντιμετωπίζει με υπομονή ερωτήσεις για καθημερινές καταστάσεις σε σχέση με τις εξελίξεις. Ο πατέρας ενός αγοριού δυόμιση χρονών εξηγεί με τρόπο ήρεμο και κατανόητο, που μπορεί να καταλάβει και ο πιο άσχετος χωρίς να ωραιοποιεί. Με δύο λέξεις είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς την κατάσταση, γι αυτό η φύση του podcast του δίνει τη δυνατότητα να παίρνει ανάσες και να κάνει έκκληση στη λογική.
Το περιοδικό Spiegel αποκαλεί τον Κρίστιαν Ντρόστεν «κορυφή ανάμεσα στους ντεντέκτιβ επιδημιών». Η εφημερίδα Tagesspiegel κάνει λόγο για τον γιατρό με τη μεγαλύτερη επιρροή στη χώρα. Υπάρχουν χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τον αποκαλούν ήρωα. Και είναι αλήθεια. Ο Ντόρστεν ξέρει όσα κανείς άλλος επιστήμων στη Γερμανία. Το 2003, στο Ινστιτούτο Μπέρνχαρντ Νόχτ Τροπικής Ιατρικής στο Αμβούργο, ήταν ανάμεσα σε αυτούς που ανακάλυψαν το κορωνοϊό SARS, έναν πολύ κοντινό στον ιό αυτού που μας ταλαιπωρεί τώρα. Μαζί ανακάλυψε κι έναν γρήγορο τεστ για τον εντοπισμό του. Για την επίδοσή του, τού απονεμήθηκε το 2005 σε ηλικία 32 χρονών το Ομοσπονδιακό Μετάλλιο.
Πανταχού παρών
Υπό την επίβλεψη του Ντόρστεν η ομάδα εργασίας του στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Σαριτέ, παρουσίασε το πρώτο τεστ για τον νέο ιό. Λόγω των γνώσεών του και της υπεύθυνης θέσης που κατέχει στο Σαριτέ έχει αναπτύξει την υπευθυνότητα να μην αφήνει το πεδίο σε αυτοαποκαλούμενους εμπειρογνώμονες. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει συνεχή παρουσία στα πρωτοσέλιδα, σχόλια μίσους ή ακόμη και λεπτομέρειες που αφορούν το πρόσωπό του. Προκαλεί εντύπωση, για παράδειγμα, όταν διηγείται ότι εδώ και χρόνια επειδή στις μπυραρίες δεν πλένονται καλά τα ποτήρια και μένουν ιοί, πίνει απευθείας από το μπουκάλι.
Ο Ντόρστεν μεγάλωσε σε αγρόκτημα στο Emsland και σπούδασε Ιατρική στη Φρανκφούρτη. Μετά από ένα διάστημα στο Ινστιτούτο Μπέρνχαρντ Νοχτ Τροπικής Ιατρικής στο Αμβούργο έγινε επικεφαλής του Ινστιτούτου Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόννης και το 2017 πήγε στο Σαριτέ. Για τη φημισμένη πανεπιστημιακή κλίμακα του Βερολίνου είχε σε παλαιότερη συνέντευξη ότι δεν είναι χώρος για χαλάρωση, αλλά για να κινήσει κανείς μερικά πράγματα. Φυσικά δεν μπορούσε να φανταστεί ο γερμανός λοιμωξιολόγος ότι θα ήταν όλα αυτά σήμερα σε υπερθετικό βαθμό.
Deutsche Welle Γκίζελα Γκρος/ dpa-Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου