18 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός: Οσοι κάνουν απολύσεις δεν θα πάρουν καμία ενίσχυση, ξεκαθαρίζει ο Σταϊκούρας

«Όσοι κάνουν απολύσεις δεν θα πάρουν καμία ενίσχυση», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση του νέου πακέτου οικονομικών μέτρων για τις επιχειρήσεις που κλείνουν ή μειώνεται ο τζίρος τους λόγω κορωνοϊού.

Μιλώντας στο Mega, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εξήγησε ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα θα είναι ύψους 2 δισ. ευρώ και τις επόμενες ημέρες θα έρθουν άλλα 1,8 δισ.

Στα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα, το 1 δισ. θα αφορά ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και το άλλο 1 δισ. ευρώ τους εργαζόμενους που έχουν πληγεί από το κλείσιμο των επιχειρήσεων.

«Το ένα θα πάει προς τις επιχειρήσεις και ένα δισ. Ευρώ προς τους εργαζόμενους», είπε συγκεκριμένα ο κ. Σταϊκούρας εξηγώντας ότι πρόκειται για «εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που κλείνουν, αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και πολίτες οι οποίοι έχουν δικές τους δουλειές». « Θα είναι μέσα 700.000 εργαζόμενοι», σημείωσε.

Ο κ. Σταϊκούρας διαβεβαίωσε ότι θα ακολουθήσουν και άλλα πακέτα μέτρων «γιατί δεν γνωρίζουμε ακόμα την ένταση και την έκταση του προβλήματος».

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα ανακοινωθούν παρεμβάσεις για τα ενοίκια, «στις περιπτώσεις που κάποιοι επιχειρηματίες κλείνουν με κυβερνητική εντολή εκεί θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες προβλέψεις», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Επιπλέον, τόνισε ότι θα υπάρξει πρόβλεψη για τις νέες αντικειμενικές αξίες. «Ουσιαστικά ηάσκηση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί στο χρονικό διάστημα που έχουμε πει άρα ο ΕΝΦΙΑ της φετινής χρονιάς δεν μπορεί να μεταβληθεί», εξήγησε.

Για τις δόσεις και ρυθμίσεις χρεών, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η τετράμηνη αναστολή καλύπτει όσες επιχειρήσεις πλήττονται.

Σχετικά με την πρόβλεψη για την ανάπτυξη μέσα στο 2020, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι αυτή θα πέσει στο -1,5% με -2%.