18 Μαρτίου 2020

Αυτά θα έχει τo πακέτο των 2 δισ. ευρώ για επιχειρήσεις και εργαζομένους

Ανακοινώνει μέτρα η κυβέρνηση για την οικονομική ζημιά που έχει προκαλέσει ο νέος κορονοϊός. Αγωνιούν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που τίθενται σε… αργία από τα αναγκαστικά λουκέτα. Οι δυο άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούν οι ενισχύσεις.

Πόλεμος, ερείπια, νέοι περιορισμοί. Στο επόμενο δίμηνο ο κίνδυνος θα γιγαντώνεται. Οι λέξεις και οι φράσεις αυτές στο τηλεοπτικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη συνοψίζουν την κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με την εξάπλωση του κορονοϊού.

Μιλώντας με ειλικρίνεια, αλλά και αποφασιστικότητα, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να καταστήσει τους πολίτες κοινωνούς των έκτακτων συνθηκών και της κρίσιμης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα και ολόκληρη η Ευρώπη.

Δηλώνοντας πάντως ότι βάζει την ανθρώπινη ζωή πάνω από την οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης κάθε άλλο παρά υποτίμησε τις συνέπειες που θα έχει ο κορονοϊός στο οικονομικό πεδίο. Άλλωστε, και κατά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ χθες βράδυ τόνισε πως τα μέτρα που αποφάσισε το Eurogroup θα έπρεπε να είναι πιο τολμηρά, καθώς και να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στις χώρες-μέλη ως προς τους πόρους των διαρθρωτικών ταμείων και τη δυνατότητα να πέσουν αυτά τα χρήματα για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Πακέτο 2 δισ. ευρώ
Και όπως αποκάλυψε στο τηλεοπτικό μήνυμά του, η κυβέρνηση θ’ ανακοινώσει ήδη σήμερα  πακέτο ενισχύσεων ύψους 2 δις ευρώ για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Η στήριξη να κινείται σε δύο άξονες, προς τις επιχειρήσεις, αλλά και προς τους εργαζόμενους που πλήττονται από τον κορονοϊό. Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, υπολογίζεται ότι περισσότερες από 300.000 επιχειρήσεις έχουν κατεβάσει αυτή την στιγμή ρολά, ενώ οι εργαζόμενοι που έχουν σταματήσει να εργάζονται υπολογίζεται ότι είναι περίπου 1 εκατ., με τους αριθμούς να παρουσιάζουν αυξητική τάση.

Τα μέτρα θα ανακοινωθούν σήμερα στις 12 το μεσημέρι. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων,  Άδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας, Γιάννη Βρούτση. Θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα και με βάση την απόφαση που έλαβε το Eurogroup δεν θα λαμβάνονται υπόψη στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Όλες οι παρεμβάσεις θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, ενώ τυχόν συμπληρωματικά μέτρα που οπωσδήποτε θα απαιτηθούν στη συνέχεια θα καλυφθούν από το αποθεματικό του προϋπολογισμού ή από το μαξιλάρι των εσόδων.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του newsit.gr, στο πακέτο των μέτρων θα προβλέπεται, μεταξύ άλλων:

  • Ειδική αποζημίωση – επίδομα στους εργαζόμενους επιχειρήσεων που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με κρατική εντολή και δεν θα πληρώνονται. Σε αυτή την κατεύθυνση, το ποσό της επιδότησης αναμένεται στη ζώνη των 400-500 ευρώ, αλλά θα υπάρχουν και συμπληρωματικές παρεμβάσεις – ενδεχομένως σε συνδυασμό με το επίδομα ανεργίας. Το σημαντικό είναι ότι, εκτός από το επίδομα, θα καλύπτονται παράλληλα και τα ασφαλιστικά δικαιώματα του υπόχρεου, αφού το κράτος θα πληρώνει τις εισφορές τους. Οι υπόχρεοι θα μπαίνουν σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα δηλώνουν τα ατομικά τους στοιχεία, τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού, την επιχείρηση στην οποία εργάζονται κλπ.
  • Παράταση για 4 ακόμη μήνες του μέτρου της αναστολής των φορολογικών και των ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολουμένους.
  • Πιθανή αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων και για τα φυσικά πρόσωπα – σε πρώτη φάση για εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έχουν κατεβάσει υποχρεωτικά ρολά.
  • Δράσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, όπως αναστολές πληρωμής δανείων και καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών για όσους επιχειρηματίες έχουν μπει σε προγράμματα δόσεων. Ειδικά για τα δάνεια, ο πρωθυπουργός είπε ότι παγώνει η πληρωμή των χρεολυσίων για ένα εξάμηνο, ενώ οι τόκοι θα πληρώνονται από το κράτος.

Πληρωμές νωρίτερα

Εξετάζεται ακόμη το ενδεχόμενο να δοθούν σε διαφορετική ημερομηνία οι συντάξεις του Δημοσίου, ώστε να μην δημιουργηθούν ουρές στα ATMs των τραπεζών ή ακόμη και στα γκισέ, διότι τα καταστήματα των τραπεζών παραμένουν ανοικτά.

Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα δεν θα είναι τα τελευταία. Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους, θα παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις και ανάλογα θα πράττει. Σκέψεις υπάρχουν π.χ. και για την ενίσχυση σε δεύτερη φάση των επιχειρήσεων με πτώση τζίρου άνω του 50%, αλλά και των αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους παρακολουθεί τα δεδομένα της αγοράς και συγκεκριμένα τους τζίρους των επιχειρήσεων που δείχνουν κάθετη πτώση σε πωλήσεις σε καταστήματα ένδυσης–υπόδησης, αλλά και στον τουρισμό (σ.σ.: 522 εκατ. ευρώ η ζημιά από τις ακυρώσεις, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών), αλλά και παράλληλη έκρηξη τζίρου σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία.