Η κινεζική πόλη Σεντζέν απαγόρευσε με μια «ιστορική απόφαση» την κατανάλωση σκύλων και γατιών, στο πλαίσιο των αυστηρών μέτρων που λαμβάνονται πλέον όσον αφορά στο εμπόριο ειδών άγριας πανίδας, μετά την εμφάνιση και την εξάπλωση στον πλανήτη του νέου κορωνοϊού.
Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται αρμόδιες Αρχές στην πόλη της νότιας Κίνας, η εν λόγω απαγόρευση πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από 1η Μαΐου. «Οι γάτες και οι σκύλοι ως κατοικίδια έχουν αναπτύξει πολύ στενότερους δεσμούς με τον άνθρωπο, συγκριτικά με όλα τα υπόλοιπα ζώα, και η απαγόρευση της κατανάλωσής τους, όπως και της κατανάλωσης άλλων κατοικιδίων, είναι συνηθισμένη πρακτική σε ανεπτυγμένες χώρες, όπως και στο Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν», ανακοίνωσε η διοίκηση της πόλης εχθές, Τετάρτη.
Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, το ανώτατο νομοθετικό σώμα της Κίνας είχε ανακοινώσει στα τέλη του περασμένου Φλεβάρη ότι απαγορεύει το εμπόριο και την κατανάλωση ειδών άγριας πανίδας. Οι διοικήσεις των επαρχιών και οι δήμοι σε όλη τη χώρα είχαν προχωρήσει σε εφαρμογή της απαγόρευσης, ωστόσο οι τοπικές Αρχές στην Σεντζέν θεώρησαν σκόπιμο να ξεκαθαρίσουν με απόλυτη σαφήνεια ότι το μέτρο περιλαμβάνει τις γάτες και τους σκύλους.
Υπενθυμίζεται ότι, ειδικά τα σκυλιά, αποτελούν δημοφιλή τροφή σε αρκετές περιοχές της Ασίας. Ο Λιου Τζινπιάνγκ, αξιωματούχος στο Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών της Σεντζέν, υπογράμμισε ότι τα πουλερικά, τα εκτρεφόμενα ζώα και τα θαλασσινά επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των καταναλωτών. «Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα είδη της άγριας πανίδας είναι πιο θρεπτικά από τα πουλερικά και τα ζώα της φάρμας», επισήμανε ο Λιου, σύμφωνα με την Shenzhen Daily.
Οι αρχικοί κανόνες της Σεντζέν, όπως είχαν διατυπωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου, άφηναν να εννοηθεί ότι ίσως υπάρξει απαγόρευση της κατανάλωσης των χελώνων και των βατράχων, δύο ζώα το κρέας των οποίων καταναλώνεται ευρέως στις νότιες περιοχές της Κίνας. Ωστόσο οι Αρχές της πόλης αναγνώρισαν αυτήν την εβδομάδα ότι το ζήτημα αυτό ήταν πηγή έντονης αντιπαράθεσης, και ξεκαθάρισαν ότι επιτρέπεται η κατανάλωση και των δύο ειδών.
Επιστήμονες υποψιάζονται ότι ο κορωνοϊός που «σαρώνει» τις τελευταίες εβδομάδες τον πλανήτη, αφανίζοντας χιλιάδες ζωές, μεταδόθηκε στον άνθρωπο από ζώα. Ορισμένα από τα πρώτα κρούσματα εντοπίστηκαν σε ανθρώπους που είχαν εκτεθεί σε μια υπαίθρια αγορά στην πόλη Ουχάν, όπου πωλούνταν νυχτερίδες, φίδια και άλλα είδη άγριας πανίδας.
Η ανακοίνωση της Σεντζέν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από οργανώσεις για την προστασία των ζώων. Ο Δρ. Πίτερ Λι, ειδικός για την πολιτική της Κίνας στην οργάνωση Humane Society International, έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του για «ιστορική αποφαση» που μπορεί να αποτελέσει ορόσημο στις προσπάθειες να μπει τέλος σε αυτό το βάναυσο εμπόριο, το οποίο εκτιμάται ότι σκοτώνει κάθε χρόνο στην Κίνα 10 εκατομμύρια σκύλους και 4 εκατομμύρια γάτες.
«Η πλειοψηφία αυτών των ζώων συντροφιάς πέφτουν θύματα κλοπής από τις αυλές των ιδιοκτητών τους ή αρπαγής από τον δρόμο. Στη συνέχεια μεταφέρονται σε καρότσες φορτηγών σε σφαγεία για να θανατωθούν και να σερβιριστούν σε εστιατόρια σε όλη την Κίνα. Η Σεντζέν είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη στην Κίνα. Παρόλο που το εμπόριο σκύλων είναι σχετικά περιορισμένο εκεί, συγκριτικά με την υπόλοιπη επαρχία, η πραγματική σημασία της κίνησης έγκειται στο γεγονός ότι μπορεί να εμπνεύσει ένα φαινόμενο ντόμινο, με άλλες πόλεις να ακολουθούν το παράδειγμά της».
Νάνσυ Κουλούρα
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ