11 Μαΐου 2020

Ο ελληνικός τουρισμός κινδυνεύει να χάσει όσα κέρδισε εδώ και 10 χρόνια

Με τις δύσκολες μέρες της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του '08 παρομοιάζει την κατάσταση στην οποία κινδυνεύει να βρεθεί ο ελληνικός τουρισμός σε δημοσίευμά του το Reuters, καθώς σημειώνει πως η ελληνική τουριστική βιομηχανία που αποτελεί το ένα πέμπτο της οικονομίας έχει παραλύσει από την πανδημία του κορονοϊού.

Μειώσεις προσωπικού, κλειστά καταλύματα και μειωμένος τζίρος συνθέτουν την εικόνα του νέου τοπίου με τους επιχειρηματίες να φοβούνται ότι η σεζόν θα είναι πολύ χειρότερη από ό,τι το 2015, όταν η Ελλάδα αναγκάστηκε να κλείσει τις τράπεζες και να επιβάλει capital controls. Σύμφωνα με οικονομολόγους, αν ο τουρισμός εξαλειφθεί φέτος, τα οικονομικά και χρηματοοικονομικά κέρδη που γεννήθηκαν μέσα στα  χρόνια της λιτότητας και κατά τα τρία μνημόνια ενδέχεται να εξανεμιστούν.

«Αυτή τη φορά, το σοκ που περιμένουμε θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα σοβαρά οικονομικά σοκ στο παρελθόν», δήλωσε ο Νίκος Μαγγίνας, οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας.

Παρόλο που η Ελλάδα έχει ένα από τα καλύτερα ρεκόρ της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με 2.678 κρούσματα κορονοϊού και 148 θανάτους, η τουριστική βιομηχανία της χώρας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους επισκέπτες από το εξωτερικό, ειδικά από την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διασφαλίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να δανείζεται με προσιτά επιτόκια, η κυβέρνηση προβλέπει οικονομική συρρίκνωση μεταξύ 4,7% και 8,9%. «Νομίζω ότι η επιδείνωση θα αποδειχθεί προσωρινή επειδή η Ευρώπη αντιδρά», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στο Reuters. Η τράπεζα προβλέπει συρρίκνωση έως και 4% φέτος στο βασικό της σενάριο και 8% στο δυσμενές.

Η κυβέρνηση εστιάζει τις προσπάθειές της στην προσέλκυση Ευρωπαίων επισκεπτών στηριζόμενη στην επιτυχία της Ελλάδας ως προς τον περιορισμό της επιδημίας για να διαβεβαιώσει τους επισκέπτες ότι θα είναι ασφαλείς.

«Αυτή η σεζόν δεν θα είναι όπως τα άλλα χρόνια», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης στο Reuters. Όπως ανέφερε, η Ελλάδα πιέζει να θεσπιστούν κοινοί κανόνες της ΕΕ σχετικά με την προστασία των τουριστών από τον ιό κατά τη διάρκεια των ταξιδιών: ένα σύνολο πρωτοκόλλων ώστε να μην χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα, τόσο στον προορισμό τους όσο και όταν επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Ακόμη πρόσθεσε πως οι επισκέπτες πρέπει να είναι σε θέση να χαλαρώσουν στην παραλία και να μην ανησυχούν συνεχώς αν κάποιος δίπλα τους έρχεται από μέρος με υψηλά ποσοστά κρουσμάτων.

Πηγή: Reuters