31 Μαΐου 2020

Καταγγελίες για Μενδώνη ότι διόρισε προϊστάμενο στην Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου υπόδικο για 5 κακουργήματα

Πολλά πράγματα έρχονται στο φως για την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενώνη, η οποία μετά την αδιαφορία μηνών για τους εργαζόμενους στον πολιτισμό που έμειναν μετέωροι λόγω κορωνοϊού και lockdown, τις ανακοινώσεις για μέτρα-ασπιρίνες και τη γκριμάτσα για τον Ξαρχάκο… (για να θυμηθούμε μόνο μερικά από αυτά) ήρθε, σύμφωνα με αποκάλυψη του kosmodromio.gr, να διορίσει στη νεοσύσταση Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου ως προϊστάμενο στέλεχος του υπουργείου που φέρεται να κατηγορείται για 5 κακουργήματα (πλαστογραφία, ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, απιστία, ξέπλυμα μαύρου ρήματος και εγκληματική οργάνωση) σε σχέση με το “αμαρτωλό” Ταμείο Αλληλοβοήθειας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του kosmodromio.gr, με υπουργική απόφαση της 29ης Μαΐου 2020, η Λίνα Μενδώνη διορίζει προϊστάμενο στην νευραλγική και ευαίσθητη αυτή θέση τον Κωνσταντίνο Κίσσα, ένα από τα 17 στο σύνολό τους πρόσωπα σε βάρος των οποίων η Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς έχει ασκήσει ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για πέντε αδικήματα: της πλαστογραφίας, της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία, της απιστίας, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) και της εγκληματικής οργάνωσης.

Πρόκειται για μία από τις πολλές δικαστικές εκκρεμότητες γύρω από την πολύκροτη υπόθεση του “αμαρτωλού” Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού. Οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο νεοδιορισθείς πλέον προϊστάμενος της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου του Υπουργείου Πολιτισμού, φέρονται να ενέχονται σε υπόθεση με πλαστογραφημένες αιτήσεις για δάνεια και οικονομικά βοηθήματα, χωρίς σχετικές αιτήσεις των δικαιούχων, με αποτέλεσμα, κατά το κατηγορητήριο, τα χρήματα να τα καρπώνονται οι ποινικά ελεγχόμενοι.



Όπως ανέφερε το dikastiko.gr, η υπόθεση έφθασε στη Δικαιοσύνη κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και αφορά σε πλαστογραφημένες αιτήσεις για δάνεια και οικονομικά βοηθήματα για τα οποία δεν υπήρχαν σχετικές αιτήσεις των δικαιούχων, με αποτέλεσμα -κατά την κατηγορία- τα χρήματα να τα καρπώνονται οι ποινικά ελεγχόμενοι. Σύμφωνα με την ασκηθείσα ποινική δίωξη το επίμαχο ποσό ανέρχεται σε περίπου 200.000 ευρώ. Σύμφωνα με την κατηγορία τα δάνεια και τα βοηθήματα, φέρεται να χορηγήθηκαν σε δικαιούχους οι οποίοι βεβαιώνουν ότι ουδέποτε τα έλαβαν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, 4 μέρες πριν από το διορισμό Κίσσα στη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου, η υπουργός Πολιτισμού είχε απαντήσει στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Βερναρδάκη γιατί δεν έχει ακόμη προχωρήσει, ως πειθαρχικώς προϊσταμένη τους, στην άσκηση πειθαρχικών διώξεων κατά των 17 υπαλλήλων, όπως επιτάσσει το άρθρο 114 παρ. 6 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα. Η Λ.Μενδώνη είχε απαντήσει με υπεκφυγές, επικεντρώνοντας την απάντησή της στην μη ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας για την υπόθεση.

Στο ρεπορτάζ, σημειώνεται επίσης ότι λίγες ημέρες νωρίτερα, με άλλη απόφασή της η Λίνα Μενδώνη είχε διορίσει τον Κωσνταντίνο Κίσσα και μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, αφού απομάκρυνε το μοναδικό μέλος εναπομείναν μέλος που είχε καταψηφίσει την απόφαση για την απόσπαση των αρχαιοτήτων από το σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.

Είναι απορίας άξιον αν αυτές οι κινήσεις της κ. Μενδώνη είναι σε γνώση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που το τελευταίο διάστημα δείχνει να έχει επιστρατευτεί και ο ίδιος στην εντατική επικοινωνιακή προσπάθεια ανασυγκρότησης της δημόσιας εικόνας της υπουργού του, συνοδεύοντας της τόσο στην επίσκεψη στο εργοτάξιο της Εθνικής Πινακοθήκης, όσο και στην πρώτη μετά την καραντίνα πρόβα του Εθνικού Θεάτρου.

Όπως είναι άξιον απορίας και το αν ο συγκεκριμένος διορισμός τελεί σε γνώση του διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελου Μπίνη, στον οποίο δεν κοινοποιείται το έγγραφο διορισμού, αλλά με τον οποίο η υπουργός Πολιτισμού συνυπέγραψε μόλις στις 21 Μαΐου 2020 την υπ. αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΡΥΠ/237518/6051 απόφαση σύστασης της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΦΕΚ 2024/Β΄/26.05.2020).

Ας σημειωθεί εδώ πως το πρώτο δελτίο τύπου που εξέδωσε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας υπό την διοίκηση του Άγγελου Μπίνη, τον Οκτώβριο του 2019, αφορούσε ακριβώς την υπόθεση των διώξεων για την υπόθεση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας των Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού. “Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας”, σημειωνόταν εκεί, “διασφαλίζει τη θεσμική συνέχεια της διοίκησης και ενισχύει τη δημόσια λογοδοσία ενδυναμώνοντας τον ελεγκτικό μηχανισμό με διευρυμένο πλαίσιο αρμοδιοτήτων και καινοτόμες μεθοδολογίες ελέγχων και ερευνών”, ενώ τα δημοσιεύματα της περιόδου έκαναν λόγο για συμβολική κίνηση “επικύρωσης” των διώξεων και κατάρριψης του ισχυρισμού περί “πολιτικών σκοπιμοτήτων”, ισχυρισμό που επαναλαμβάνουν έως σήμερα όχι μόνο τα εμπλεκόμενα στελέχη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και η ίδια η Λίνα Μενδώνη.