25 Μαΐου 2020

📺Ο Τσίπρας ξανά στο Ζάππειο: Μικρότερο και φθηνότερο το νέο πακέτο του ΣΥΡΙΖΑ-ΒΙΝΤΕΟ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε το επικαιροποιημένο πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» του κόμματος ύψους 13,4 δισ ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης - Απουσία κάθε αναφοράς στο μαξιλάρι ασφαλείας και τις αγορές - Αναλυτικά οι προτάσεις του

Τετράμηνο «πακέτο δημοσιονομικής επέκτασης 13,4 δις ευρώ» υπό τον τίτλο «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» παρουσίασε από το Ζάππειο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επικαιροποιώντας την αρχική πρόταση του κόμματός του για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αναγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα «κατάφερε να βγει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες από αυτή τη σκληρή δοκιμασία», ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε κρίσιμο «για όσα ο καθένας και η καθεμιά αυτό το διάστημα και για όσα εμπόδια θα αντιμετωπίσει από δω και πέρα από τις συνέπειες του lockdown, η ανταμοιβή να είναι δίκαιη», προχωρώντας στην εξειδίκευση των μέτρων που προτείνει για την ανάσχεση της ύφεσης η αξιωματική αντιπολίτευση.


Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για απομάκρυνση στην παρούσα φάση από την από ευρωπαϊκή πραγματικότητα, «η ελληνική κυβέρνηση, «η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που δημιουργούνται σε αυτό το πλαίσιο» τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντας στο Μέγαρο Μαξίμου σκοπιμότητα, ώστε δηλαδή να «μη διαταραχθεί το σχέδιο των συντηρητικών αλλαγών που είχε σχεδιάσει στις εργασιακές σχέσεις, το περιβάλλον, το κοινωνικό κράτος, την παιδεία και την οικονομία».

Παρακολουθήστε την τοποθέτηση Τσίπρα και τις ομιλίες των τομεαρχών του κόμματος



«Δεν μπορούμε να δεχτούμε να γίνουν οι Έλληνες οι αιώνιοι Σίσσυφοι. Που θα βλέπουν τα χρόνια να περνούν, ζαλισμένοι ανάμεσα σε τόνους προπαγάνδας, ψεμάτων και παραδοξολογίας» εξήγησε ο πρώην Πρωθυπουργός και έκανε λόγο για μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα «virtual reality», διαπιστώνοντας διάσταση ανάμεσα στις «εικόνες μιας ιδανικής και ευημερούσας κοινωνίας» στις οθόνες και από την άλλη «όταν το βλέμμα φύγει από την οθόνη, να ξεκινά το άγχος και η απόγνωση».

Σε μια άσκηση πολιτικού ρεαλισμού, ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, προβάλλοντας ένα άλλο μίγμα πολιτικών και οικονομικών προτεραιοτήτων. «Δεν θέλουμε να χαϊδέψουμε τα αυτιά κανενός. Οι συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία θα είναι δύσκολες παντού» παραδέχτηκε.

Μοχλός ανάκαμψης και ρευστότητας για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το κράτος, επικαλούμενος μάλιστα τον Μίλτον Φρίντμαν και την πρότασή του για «λεφτά από το ελικόπτερο», μόνο που ο κ. Τσίπρας έσπευσε να εξηγήσει πως «μη ταράζεστε, δεν θα εισηγηθώ σήμερα μια τέτοια λύση».

Αντιπαραβάλλοντας την παγκόσμια και ευρωπαϊκή συζήτηση για την τόνωση της ζήτησης, «εδώ στα μέρη μας όμως, η βελόνα φαίνεται να έχει κολλήσει» σχολίασε σκωπτικά ο κ. Τσίπρας και εγκάλεσε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι «ασχολείται μονάχα με το πως θα αξιοποιήσει την κρίση για να επιταχύνει όσα αντιδραστικά είχε σχεδιάσει για την οικονομία, την εργασία και το κοινωνικό κράτος, ήδη πριν την πανδημία».

Εξαπολύοντας μάλιστα προσωπική επίθεση στον Πρωθυπουργό, «ο κ. Μητσοτάκης αντί να πρωταγωνιστεί σε αυτή τη πανευρωπαϊκή συζήτηση, αντί να κάνει το παν για να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους που θα πέσουν άμεσα στην αγορά, έχει επιλέξει έναν άλλο δρόμο. Να εμφανίζεται τακτικά και να παριστάνει το μάντη κακών» ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Αντίθετα, για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «η εικόνα σήμερα στη πραγματική οικονομία, είναι με τρείς προτάσεις, η εξής :Οι επιχειρήσεις δε μπορούν. Η κυβέρνηση δεν θέλει. Οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν».

Στα αντιπολιτευτικά βέλη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ανήκουν και οι αναφορές του για την Επιθεώρηση Εργασίας που «έχει γίνει ξανά ανέκδοτο στα χείλη κάθε εργαζόμενου σε αυτή τη χώρα», αλλά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε στον αέρα χιλιάδες εργαζόμενους και επιχειρηματίες, λέγοντας τους απλά ότι έχουμε καπιταλισμό, και κόψτε το λαιμό σας» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

Στον αντίποδα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσανατόλισε το «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» ως εργαλείο για «ένα νέο κύμα νέων Ελλήνων επιστημόνων και επιχειρηματιών, πάνω που άρχισε να ονειρεύεται και να δημιουργεί, τώρα ετοιμάζεται να κλείσει οριστικά πίσω του την πόρτα».

Επικριτικός υπήρξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ως προς την πρώτη εκδοχή του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι», καθώς «η κυβέρνηση της ΝΔ, όχι μόνο δεν αξιοποίησε τη πρότασή μας, αλλά αρνήθηκε ακόμη και να συμμετάσχει σε ένα ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο» τόνισε ο κ. Τσίπρας και συμπέρανε ότι «σήμερα έχουμε ήδη χάσει πολύτιμο χρόνο». Στο ίδιο πλαίσιο, η ύφεση που θα καταγραφεί το 2020 «πιθανώς η μεγαλύτερη σε όλη την ευρωζώνη» προέβλεψε ο πρώην Πρωθυπουργός, αποδίδοντας αποκλειστικά την ευθύνη στην κυβέρνηση.

Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Τσίπρας παρομοίασε το «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» ως παράθυρο ευκαιρίας, παραθέτοντας τη δέσμη των προτάσεών του με βασικό άξονα τη «στήριξη της εργασίας και όχι της αναστολής της»..



Αναλυτικά τα μέτρα του «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ»:

Μέτρα για τρεις κατηγορίες επιχειρήσεων:

· Πλήρης κάλυψη του ασφαλιστικού και μισθολογικού τους κόστους από το κράτος για όσες επιχειρήσεις που μένουν κλειστές.

· Αυτές που επανεκκινούν αλλά με βαρύτατα πλήγματα στο τζίρο τους, όπως οι επιχειρήσεις στην εστίαση, στον τουρισμό και στις μεταφορές, όπου προτείνουμε τη πλήρη κάλυψη του ασφαλιστικού κόστους και του 40% του μισθολογικού κόστους από το κράτος.



· Και όλες τις υπόλοιπες που επανεκκινούν μετά την αναστολή, για τις οποίες προτείνουμε τη κάλυψη για τους επόμενους 4 μήνες του 40% του ασφαλιστικού και μισθολογικού τους κόστους από το κράτος.

· «Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης» που θα καλύπτει με 400 ευρώ μηνιαίως κάθε πρώτο ενήλικο μέλος νοικοκυριού, 200 ευρώ κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και με 100 ευρώ το κάθε παιδί. Δικαιούχοι του θα είναι άνεργοι και επισφαλώς εργαζόμενοι, ΑΜΕΑ, αγρότες, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον πολιτισμό, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.



Για την εργασία που βοηθούν και τις πληττόμενες επιχειρήσεις:

· Πακέτο μέτρων για την απευθείας ενίσχυση από το κράτος για επιχειρήσεις που η πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα είναι δύσκολη έως αδύνατη.

· Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για κεφάλαιο κίνησης που θα ενισχύει άμεσα με 2000 ευρώ κάθε επιχειρηματία ή αυτοαπασχολούμενο και επιπλέον 2.000 για κάθε εργαζόμενο που απασχολεί.

· Ειδικά εγγυοδοτικά εργαλεία μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

· Ένα ισχυρό πακέτο εγγυήσεων από το κράτος, ώστε να διασφαλίζονται ευνοϊκοί όροι δανεισμού για τις επιχειρήσεις, που σήμερα δε μπορούν να περάσουν ούτε από τον προθάλαμο των τραπεζών.

· Μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%.



Για τον τουρισμό:

· Πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού, με στόχο 3 εκατομμύρια πολίτες να μετακινηθούν φέτος δωρεάν και να έχουν πενθήμερη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, με το κόστος να καλύπτεται από το κράτος.

· Κατάργηση εκτάκτως του φόρου διαμονής.

· Μείωση για την εστίαση και τον τουρισμό στον υπερεκπτωτικό συντελεστή του 6%, τον ΦΠΑ.



Για τον πρωτογενή τομέα:

· Για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς, προβλέπουμε τη πλήρη κάλυψη των άμεσων αναγκών τους, από την μη επιστρεπτέα ενίσχυση, την αναπλήρωση του μισθολογικού κόστους και από το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης.

· Στήριξη των κτηνοτρόφων με 80 εκ., και των ελαιοκαλλιεργητών με 120 εκ.

· Άμεση ενεργοποίηση του μέτρου των μικροχρηματοδοτήσεων.



Ταυτόχρονα, επιλέγοντας σκληρούς τόνους, «η κυβέρνηση της ΝΔ, δείχνει να μην έχει κανένα απολύτως ενδοιασμό να φέρει ξανά την κοινωνία εκεί που την άφησε 6 χρόνια πριν» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας και ισχυρίστηκε ότι «αυτή η προοπτική δεν είναι μονόδρομος».

Παππάς: Οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν είναι ζόμπι



«Η λογική της ανοσίας της αγέλης στην οικονομία έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνει αρνητικές συνθήκες» τόνισε ο Τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς και πρόσθεσε ότι «οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν είναι ζόμπι. Οι άνθρωποι της αγοράς δεν είναι μπαταχτσήδες», αλλά χρειάζονται παροχή άμεσης ρευστότητας και αναγκαία στήριξη της εργασίας.

Στο ίδιο πλαίσιο, η «τεράστια πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων αποκλείονται εντελώς από τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί μέχρι τώρα» εξήγησε ο κ. Παππάς και χαρακτήρισε ως σχέδιο ενεργής παρέμβασης και στήριξης της ρευστότητας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πρόταση αυτή, μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται, άμεση και μη μη επιστρεπτέα ενίσχυση των επιχειρήσεων με κονδύλι 3 δις ευρώ και 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, αλλά και προβλέψεις για ατομικές επιχειρήσεις που επιχειρούν σε διαφορετική έδρα από τον ιδιοκτήτη, καθώς ενισχύονται με 2.000 ευρώ.

«Η ύφεση δυστυχώς βρίσκεται εν εξελίξει λόγω της κυβερνητικής αδράνειας» ισχυρίστηκε ο κ. Παππάς και αντέτεινε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα «επιστρέψει λεφτά στα ταμεία». Ο Τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνθηκε ενός «Ηρακλή» για τη ρευστότητα επιχειρήσεων και εγγυήσεις δανείων από το 80 έως το 100%. Επιπλέον, στις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκαταλέγεται και η «άμεση ψήφιση κληρονομημένου από εμάς νομοσχεδίου» για τις μικροπιστώσεις, καθώς πρόκειται κατά τον κ. Παππά για μια «αδικαιολόγητη αδράνεια που μας κάνει δυστυχώς καχύποπτους».

Επιπρόσθετα, ο Τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για γενναίο πακέτο εσωτερικού τουρισμού και υποστήριξε παράλληλα ότι «η δημόσια περιουσία μπορεί και πρέπει να εγγυηθεί των δημόσιων αγαθών». Αναφερόμενος, τέλος, στα μεγάλα έργα υποδομής, αυτά πρέπει να αποτελέσουν την «μηχανή της νέας ανάπτυξης. Όχι να γίνουν αυτές οι υποδομές πρώτη ύλη για εκποίηση».

Η μηχανή της νέας ανάπτυξης. Όχι να γίνουν αυτές οι υποδομές πρώτη ύλη για εκποίηση.

Τσακαλώτος: «Τα 24 δις απλώς δεν υπάρχουν στο πρόγραμμα της ΝΔ»



Για το «από που θα βρούμε τα λεφτά» τοποθετήθηκε στο Ζάππειο και ο Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Με κριτική διάθεση, «τα 24δις μέτρα που μας λένε ότι υπάρχουν που όταν τα λέει η ΝΔ είναι μια σοβαρή πολιτική όταν εμείς λέμε 13 δις μας λένε ότι έχουμε βρει λεφτόδεντρα» περιέγραψε ο κ. Τσακαλώτος, περνώντας στην αντεπίθεση και θέτοντας στο στόχαστρο την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. «Τα δις δεν δημιουργούν απαιτήσεις μελλοντικές από τις επιχειρήσεις» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι «μέτρα δεν τα λες. Τα 24 δις απλώς δεν υπάρχουν στο πρόγραμμα της ΝΔ».

Αναφερόμενος στα ταμειακά διαθέσιμα που παρέδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, «είχαν παραδεχθεί ότι τους παραδώσαμε 43 δις ταμειακά διαθέσιμα» σχολίασε ο πρώην υπουργός και διευκρίνισε ότι «ούτε εμείς προτείνουμε να τα ξοδέψουμε όλα». Μάλιστα, ο ίδιος έκανε διεξοδική αναφορά σε δυνητικές δεξαμενές εξεύρεσης πόρων για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβάνοντας σε αυτές τόσο τα προγράμματα ΕΣΠΑ, αλλά και «τα προγράμματα SURE, δηλαδή «ευρωπαϊκοί πόροι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν», ασκώντας μάλιστα κριτική στην κυβέρνηση που δεν πίεσε ώστε «να πάρουν περισσότερα χρήματα».

Από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «έχουμε όλους τους πόρους για αυτό το πρόγραμμα που σας έχουμε ανακοινώσει» υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος και κατέληξε πως «οι πολιτικές λιτότητας δεν είναι απάντηση σε καμία ερώτηση».

Ξενογιαννακοπούλου: Ένας άλλος δρόμος είναι εφικτός

Με το βλέμμα στραμμένο και στη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, την εκδήλωση έκλεισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Από την εκκίνηση, όμως της τοποθέτησής της, η ίδια διαπίστωσε ότι «αντιπαρατίθενται σήμερα δύο αντίθετες πολιτικές», υποστηρίζοντας πως «η κυβέρνηση της ΝΔ εμμένει στις ιδεοληψίες και αντιμετωπίζει την κρίση ως ευκαιρία απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων». Αντίθετα, το «Μένουμε όρθιοι ΙΙ απαντά στις ανάγκες των εργαζομένων και των επαγγελματιών επισήμανε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, εστιάζοντας στο γεγονός ότι «τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία είναι μέτρα κοστολογημένα και εφικτά».

Στην κατεύθυνση αυτή παρέθεσε 9 παραδείγματα των επιπτώσεων της ύφεσης στα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα, εξηγώντας ότι «ένας άλλος δρόμος είναι και αναγκαίος αλλά΄ πάνω από όλα είναι και εφικτός». Με ειδική αναφορά και στην ανάγκη να οικοδομηθούν από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης νέες κοινωνικές συμμαχίες, «να μείνουμε όρθιοι ως χώρα ως κοινωνία, ως λαός και να προχωρήσουμε μπροστά», κατέληξε.

Αχτσιόγλου: Ιδεοληψία η απορρύθμιση της εργασίας



«Βασικός στόχος προγράμματός μας είναι η προστασία της εργασίας» τόνισε η Τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου. Εξηγώντας «τι εννοούμε όταν μιλάμε για προστασία της εργασίας», η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε σε:

· Διατήρηση θέσεων εργασίας

· Διατήρηση των σχέσεων εργασίας

· Καταβολή των μισθών στο 100% και για λόγους συγκράτησης της ύφεσης

«Δυστυχώς κυβέρνηση της ΝΔ κινείται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Αξιοποίησε την έκτακτη συνθήκη ως δικαιολογητικό λόγο, ως πρόφαση για την απορρύθμιση αγοράς εργασίας» τόνισε η πρώην υπουργός και περιέγραψε τρείς δρόμους για τους εργαζόμενους:

· Ή μείωση μισθού κατά 20%

· Ή θα απολυθούν οι εργαζόμενοι

· Ή θα παραμείνουν σε καθεστώς ανεργίας

Η ίδια χαρακτήρισε «απολύτως επιβεβλημένο να τερματιστεί η επιχείρηση αποσταθεροποίησης των εργασιακών σχέσεων» και εξαπέλυσε επίθεση προς την κυβέρνηση για ιδεοληψίες που οδηγούν σε μια «χαμένη γενιά».

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε λόγω ιδεοληψιών της κυβέρνησης να οδηγηθούμε σε μια «χαμένη γενιά». Επιπλέον, για την «μεγαλύτερη δυνατή ανταπόδοση», ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ακόμη:

· Κατάργηση του καθεστώτος αναστολής εργασίας

· Κατάργηση της εκ περιτροπής εργασίας

· Κατάργηση της αναστολής δήλωσης ωραρίου

· Κανόνες στην τηλεργασία

· Διατήρηση των συμβάσεων για 6 μήνες μετά από κρατική επιχορήγηση

Με το σύνολο των παρεμβάσεων για την εργασία να προσδιορίζεται στα 3.7 δις με ωφελούμενους 1.7 εκατομμύρια εργαζόμενους, κατέληξε η κ. Αχτσιόγλου.


Γεωργία Σαδανά
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ