18 Μαΐου 2020

Τι προβλέπει το κυβερνητικό σχεδίο για τον τουρισμό: Έως την Πέμπτη οι ανακοινώσεις

Ξεκινάει και επίσημα από 1η Ιουλίου η τουριστική σεζόν για την χώρα μας, με την άδεια και των επιστημών που κρίνουν ότι κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας η χώρα μας μπορεί να υποδεχθεί τουρίστες του εξωτερικού. Η «ανάσα» όχι μόνο για τους επιχειρηματίες του κλάδου, αλλά και για την χώρα μας φαίνεται να είναι αναγκαία όσο ποτέ, καθώς η οικονομία του τουρισμού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την οικονομία της χώρας.

Έως και την επόμενη Πέμπτη, κάποιες πηγές αναφέρουν ακόμη και την Τετάρτη, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει τα νέα μέτρα στήριξης του τουρισμού, αλλά και ένα νέο σχέδιο λειτουργίας και διαμόρφωσης της επιχειρηματικότητας του κλάδου, προκειμένου η χώρα και να λειτουργήσει κανονικά στον τομέα του τουρισμού, αλλά και να εξασφαλίσει την υγεία τόσο των πολιτών, όσο και των ξένων τουριστών.
Προσεκτικά, βήμα – βήμα και προς όλες τις κατευθύνσεις που περιλαμβάνουν τον κλάδο του τουρισμού η κυβέρνηση βάζει τις τελευταίες πινελιές στο σχέδιο που έχει ετοιμάσει και αναμένεται να παρουσιαστεί από τους αρμόδιους υπουργούς. Σε αυτό το πλαίσιο και προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος αρχικά για την επανεκκίνηση του τουρισμού, λαμβάνονται αρχικά υπ’ όψιν όλα τα μέτρα που έχουν ήδη ξεκινήσει για την εκκίνηση του εσωτερικού τουρισμού. Τα μέτρα άρσης της τρίτης φάσης θα αποτελέσουν και τον οδηγό για τα μέτρα του διεθνούς τουρισμού που ετοιμάζεται η χώρα μας να υποδεχθεί από την 1η Ιουλίου.

Ξενοδοχεία

Εστιατόρια, ξενοδοχεία, μετακινήσεις, είναι το βασικό τρίπτυχο στο οποίο κινήθηκε το κυβερνητικό επιτελείο προκειμένου να προσαρμόσει τα νέα μέτρα του τουρισμού. Ωστόσο, πέρα από τα υγειονομικά πρωτόκολλα το κυβερνητικό επιτελείο αναπροσαρμόζει και θέματα που έχουν να κάνουν με τις μεταφορές, τις εργασιακές σχέσεις και την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων.

Επόμενο στάδιο στη άρση των περιοριστικών μέτρων είναι το άνοιγμα των ξενοδοχείων. Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας θα αρχίσουν να λειτουργούν και πάλι από την 1η Ιουνίου, ενώ αναμένονται οι αποφάσεις για τα τουριστικά καταλύματα, για τα οποία οι αρχικές πληροφορίες τοποθετούσαν την επαναλειτουργία τους στις 8 Ιουνίου. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ωστόσο, το άνοιγμα των τουριστικών καταλυμάτων θα γίνει δύο μέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 10 Ιουνίου.

Όλες οι αποφάσεις πάντως λαμβάνονται από το κυβερνητικό επιτελείο με βάση την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων και τη διατήρηση των νέων κρουσμάτων σε χαμηλά επίπεδα.

Η κυβέρνηση σε κάθε τόνο απευθυνόμενη στους επιχειρηματίες του τουρισμού διαβεβαιώνει ότι η χώρα θα είναι καθόλα έτοιμη πριν από την 1η Ιουλίου, προκειμένου οι επιχειρήσεις να λάβουν όλα τα μέτρα ασφαλείας για να υποδεχθούν ξένους τουρίστες.

«Η Ελλάδα διαφημίζεται ως ο απολύτως υγιής προορισμός, ως προορισμός ασφάλειας της υγείας» και πάνω σε αυτό το σχήμα και τις επόμενες 45 ημέρες η κυβέρνηση θα χτίσει ένα πολύ σοβαρό σύστημα δημόσιας υγείας στα νησιά», διαβεβαίωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Τουριστική διπλωματία

Ο κ. Γεραπετρίτης μάλιστα με δηλώσεις του στην ΕΡΤ επικαλέστηκε, εξάλλου, εκτιμήσεις ότι το τουριστικό προϊόν θα υποστεί μεγάλη μείωση, που μπορεί να φθάνει και στο μισό των παρελθόντων ετών, αλλά «αυτό δεν επιδρά στην Ελλάδα αναγκαίως και τούτο γιατί -όπως διαβάζετε σε όλα τα έντυπα και τις ηλεκτρονικές σελίδες του εξωτερικού- η Ελλάδα διαφημίζεται ως ο απολύτως υγιής προορισμός, ως προορισμός ασφάλειας της υγείας, και πάνω σε αυτό θα χτίσουμε. Έχουμε ακόμη περίπου 45 ημέρες για να χτίσουμε ακόμη περισσότερο το δημόσιο σύστημα υγείας, ιδίως στους τουριστικούς προορισμούς. Θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μας ότι η κυβέρνηση θα είναι άοκνη στις προσπάθειές της να δομήσει ένα πολύ σοβαρό σύστημα δημόσιας υγείας στα νησιά».

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά, ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε ότι «η μεγάλη μας έγνοια, το πιο σοβαρό μας πρόβλημα, είναι πώς θα διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας έτσι ώστε να μην κλονισθεί η κοινωνική συνοχή και να έχουμε ένα συνεκτικό εργασιακό περιβάλλον από την επομένη της κρίσης». Υποστηρίζοντας ότι αυτό έχει διασφαλιστεί σε ένα βαθμό έως σήμερα, «με το πιο προωθημένο μέτρο» στις ευρωπαϊκές χώρες, την απαγόρευση των απολύσεων, επέμεινε ότι τώρα περνάμε από τη φάση της επιδότησης της αποχής από την εργασίας σε πιο ενεργητικές πολιτικές, «έτσι ώστε να διευκολύνονται οι επιχειρήσεις στη βιωσιμότητά τους, με νέα κίνητρα σε όσους θα εισέλθουν για πρώτη φορά στην εργασία, θα δώσουμε, δηλαδή, κίνητρα στις επιχειρήσεις όχι μόνο να διατηρήσουν αλλά και να ενισχύσουν το εργατικό τους δυναμικό». Στο ερώτημα, δε, για τη μείωση μισθών απάντησε ότι το κράτος θα παρέμβει ρυθμιστικά αναπληρώνοντας τα χαμένα εισοδήματα εκεί όπου πρέπει.

Ενίσχυση όλων των εργαζομένων και επιχειρήσεων

Ερωτηθείς για τις αντοχές ελληνικής οικονομίας, απάντησε ότι αυτό εξαρτάται από δύο παράγοντες, πόσο γρήγορα θα φύγουμε από τον εφιάλτη της δημόσιας υγείας και πόσο καλά θα κινηθεί η οικονομία μετά την επανεκκίνησή της. «Τα δείγματα, μέχρι στιγμής, είναι θετικά, δεδομένων των συνθηκών πηγαίνουμε αρκετά καλά, δεν έχουμε την υστέρηση των δημοσίων εσόδων που θα οδηγούσε σε μία οικονομική καταστροφή», σημείωσε τονίζοντας την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης, «να προβεί σε λελογισμένη ενίσχυση όλων των εργαζομένων και όλων των επιχειρήσεων, αυτό θα γίνει με ένα πολυπαραγοντικό μείγμα, με ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, με ενίσχυση της εργασίας, με ενίσχυση στο κομμάτι των ασφαλιστικών εισφορών». Από την άλλη, «δεν είναι στις προθέσεις της ελληνικής πολιτείας να αδειάσει τα ταμεία και τούτο γιατί είναι πολύ χρήσιμο για την επιβίωση της χώρας μας να έχουμε τα αναγκαία ταμειακά διαθέσιμα σε περίπτωση επιδείνωσης της κρίσης», πρόσθεσε.

Ο δρόμος της νέας κανονικότητας

Με αισιοδοξία και με μηνύματα ότι είναι κοντά ο δρόμος της νέας κανονικότητας για τον τουρισμό, ο οποίος ωστόσο δεν θα είναι εύκολος, αναφέρθηκε στο σχέδιο της κυβέρνησης για τον τουρισμό και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα συνεκτικό σχέδιο για τον τουρισμό, που θα βασίζεται στο τρίπτυχο εργασία-φορολογία-ρευστότητα:

«Για να στηρίξουμε το εισόδημα και την απασχόληση, κάνουμε ό,τι μπορούμε. Αλλά ας μην τρέφουμε αυταπάτες, το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι σαν το περσινό. Φέτος ο τουρισμός ξεκινά από το μηδέν. Ό,τι κερδίσουμε, θα είναι επιτυχία. Ό,τι μπορέσουμε να πάρουμε, θα είναι ένα μεγάλο κομμάτι από μια μικρή πίτα».