11 Ιουνίου 2020

Η καραντίνα «έφαγε» 2 δισ. ευρώ φόρους

“Το μη χείρον, βέλτιστον”, λέει το γνωστό ρητό και στο υπουργείο Οικονομικών έχουν κάθε λόγο να το ενστερνίζονται, βλέποντας τα στοιχεία των φορολογικών εσόδων του Μαΐου.

Ο Απρίλιος, παρά το καθολικό lockdown, επεφύλαξε μια ευχάριστη έκπληξη στο οικονομικό επιτελείο, καθώς τα έσοδα υστέρησαν μόλις 17% από το στόχο. Στο ΓΛΚ προετοιμάζονταν για τα χειρότερα το Μάιο, καθώς αυτήν τη φορά δεν θα υπήρχε το κίνητρο της έκπτωσης του 25% για εμπρόθεσμες πληρωμές ΦΠΑ, ωστόσο τα στοιχεία- που δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα- δείχνουν ότι η κατάρρευση αποφεύχθηκε.

Η τρύπα στα έσοδα του Μαΐου

Σύμφωνα με υπολογισμούς, η “τρύπα” από το lockdown του Μαΐου διαμορφώνεται στα 1 με 1,4 δισ. ευρώ κι αυτό ισοδυναμεί με υστέρηση 30- 40% έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ αν αθροίσει κανείς και τις απώλειες του Απρίλιου, προκύπτει μια “τρύπα” γύρω στα 2 δισ ευρώ, η οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να χαρακτηριστεί διαχειρίσιμη.

Μια από αυτές τις προϋποθέσεις είναι να πάρει μπροστά η μηχανή της αγοράς κι αυτό επί του παρόντος δεν συμβαίνει. Αν και το λιανεμπόριο έχει “ανοίξει” εδώ και περίπου ένα μήνα, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν άπνοια, κοινώς ο κόσμος δεν ψωνίζει παρά τις προσφορές που πολλές φορές θυμίζουν εκπτώσεις. Παράγοντες της αγοράς δεν κρύβουν, μάλιστα, τον προβληματισμό τους για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην παρούσα φάση το σχέδιο ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας. Αν και μακροπρόθεσμα μπορεί να λειτουργήσει ως πόλος έλξης, στη σημερινή συγκυρία όπου τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν είναι ιδιαιτέρως... ελκυστικά λόγω κορωνοϊού, ο αποκλεισμός των αυτοκινήτων είναι πιθανόν να λειτουργήσει αποτρεπτικά για επισκέψεις και ψώνια στο κέντρο.

Αντιθέτως, ενθαρρυντικά χαρακτηρίζονται τα πρώτα στοιχεία από το “ευαίσθητο” μέτωπο της εστίασης, παρά το ότι οι επαγγελματίες του κλάδου επισημαίνουν ότι ένα ποσοστό κοντά στο 30% δεν ανέβασε ρολά, ενώ άλλο ένα 20% κινείται στη λογική του βλέποντας και κάνοντας.

Από τι θα εξαρτηθεί η ροή των εσόδων

Η ομαλοποίηση- όσο μπορεί να μιλήσει κανείς για κάτι τέτοιο- της ροής των εσόδων θα εξαρτηθεί κι από την αγοραστική δύναμη των πολιτών. Πέρα από τη μείωση εισοδημάτων για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, των οποίων ανεστάλησαν οι συμβάσεις το Μάρτιο, τον Απρίλιο, το Μάιο ή και τον Ιούνιο, αλλά και το “ψαλίδι” ως 20% σε χιλιάδες άλλους που θα υπαχθούν στο σχήμα της επιδοτούμενης εργασίας “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”, “κλειδί” χαρακτηρίζονται οι διευκολύνσεις που προτίθεται να κάνει το υπουργείο Οικονομικών στην πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος.

Αυτό που δεν αλλάζει είναι η καταληκτική προθεσμία καταβολής της 1ης δόσης: 31 Ιουλίου. Από εκεί και πέρα, έχουν επιβεβαιωθεί οι πληροφορίες για “σπάσιμο” του φόρου σε περισσότερες από το σύνηθες δόσεις. Έτσι, είναι πολύ πιθανό εκτάκτως για φέτος ο φόρος να πληρωθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις, δηλαδή ως και το Φεβρουάριο του 2021, ενώ πάντα υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης ως και σε 24 δόσεις, αλλά με τις αναλογούσες προσαυξήσεις.

Γιώργος Παππούς
https://www.economistas.gr/oikonomia/26627_i-karantina-efage-2-dis-eyro-foroys