01 Ιουνίου 2020

Τι κρύβει η πρόθεση της Τουρκίας για έρευνες στα 6 ναυτικά μίλιαΜια ακόμη κρίσιμη κίνηση που οδηγεί σε σοβαρή κλιμάκωση τις ελληνοτουρκικές σχέσεις κάνει η Άγκυρα, καθώς η τουρκική κρατική εταιρία ΤΡΑΟ ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση την άδεια για έρευνες σε οικόπεδα τα οποία βρίσκονται ακόμη και σε μικρή απόσταση από τα χωρικά ύδατα της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κρήτης και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Αθήνα πρόκειται να προβεί άμεσα σε διάβημα προς την Τουρκία, ενώ αναμένεται να προβεί και σε ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ αφού βεβαίως εγκριθεί το αίτημα της τουρκικής εταιρίας και δημοσιευθεί επίσημα η χορήγηση των αδειών για έρευνες.

Αν και επισήμως δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί ο χάρτης των Οικοπέδων αυτών, κάτι που θα συμβεί μόλις εγκριθεί η άδεια ερευνών, ο εντοπισμός τους γίνεται με βάση τον επίσημο χάρτη του τουρκικού Υπουργείου Ενέργειας και της Γενικής Διεύθυνσης Μεταλλευτικών και Πετρελαϊκών Υποθέσεων (MAPEG) ο οποίος μέχρι τώρα περιόριζε τις τουρκικές διεκδικήσεις επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μέχρι τον 28ο Μεσημβρινό (σ.σ. που διατέμνει κάθετα την Ρόδο).

Όμως πλέον μετά την υπογραφή του τουρκολυβικού Μνημονίου η Τουρκία έχει επεκτείνει κατά πολύ προς τα δυτικά τις διεκδικήσεις της και ουσιαστικά όπως έχει δηλώσει επισήμως δεν αναγνωρίζει σε κανένα νησί, ακόμη και του μεγέθους της Κρήτης καμιά θαλάσσια ζώνη πέραν των χωρικών υδάτων τους των 6 ν.μ.

Η αίτηση και η αναμενόμενη έγκριση της για άδεια ερευνών από την ΤΡΑΟ σε αυτές τις περιοχές είναι η πρώτη προσπάθεια για την εφαρμογή και εμπέδωση του τουρκολυβικού Μνημονίου το οποίο οδηγεί στην οικειοποίηση από την Τουρκία όλης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο και αποτελεί πρόκριμα και για το τι θα επιδιώξει η Τουρκία και στο Αιγαίο.

Παράλληλα με την διαδικασία αυτή, η Τουρκία έχει κινηθεί και προς την Λιβύη και όπως έχει γίνει γνωστό από λιβυκά ΜΜΕ η ΤΡΑΟ έχει υποβάλει αίτημα και προς την κυβέρνηση Σάρατζ για άδεια ερευνών και εκτιμάται ότι θα αφορά σε περιοχές που έχουν θεωρηθεί παράνομα ότι εμπίπτουν στην Λιβυκή υφαλοκρηπίδα αλλά πρόκειται για περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας βάσει της αρχής της μέσης γραμμής με υπολογισμό πλήρους επήρειας των νησιών, κάτι που με το τουρκολυβικο Μνημόνιο απέρριψε και η Τουρκία και η Λιβύη.

Πάντως στην περιοχή μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Ρόδου η Τουρκία είχε παραχωρήσει το 2011 τρεις άδειες για έρευνες στην ΤΡΑΟ σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας προκαλώντας ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Όμως οι άδειες αυτές έμειναν για 9 χρόνια ανενεργές .

Στο αίτημα που υπέβαλε τώρα (21 Απριλίου) η ΤΡΑΟ ζητά την επέκταση προς τα δυτικά των δυο αυτών οικοπέδων για τα οποία έχει ήδη εκδοθεί παράνομη άδεια και πέντε νέες άδειες σε περιοχές που ακολουθούν την «ρότα» που χαράχθηκε με το τουρκολυβικό Μνημόνιο.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Νίκος Μελέτης
liberal.gr