01 Ιουνίου 2020

Ντ. Μπακογιάννη: Κλιμάκωση η πρόθεση της Τουρκίας για έρευνες στα 6 μίλια

Η πρόθεση της Τουρκίας για έρευνες στα 6 μίλια κοντά στη Ρόδο, την Κάρπαθο και την Κρήτη «είναι σαφώς μια κλιμάκωση», τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη, σημειώνοντας πως τις τελευταίες μέρες «υπάρχει μια στροφή του Ερντογάν προς τη Δύση και προς τους Αμερικάνους και προς τους Ευρωπαίους», ωστόσο, «αυτή τη στιγμή η Δύση θα του πει ξεκάθαρα του Ερντογάν ότι αλά κάρτ Δύση δεν υπάρχει».

Μιλώντας στον Θέμα 104,6, η κα Μπακογιάννη σημείωσε ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων όλων των δυτικών δυνάμεων στην παρούσα συγκυρία. «Η αίσθησή μου είναι ότι ρίχνει (σ.σ ο Ερντογάν) τα διαπραγματευτικά χαρτιά πάνω στο τραπέζι», σημείωσε η πρώην υπουργός Εξωτερικών , χαρακτηρίζοντας ως «κεκτημένο πλέον» την ευρωπαϊκή στήριξη απέναντι στην Ελλάδα σε μια βεντάλια ζητημάτων, όπως η οικονομία και η φύλαξη των συνόρων.

Η «κίνηση του Ερντογάν είναι καθαρά πολιτική και ξέρει ότι αυτή η κίνηση δεν θα προκαλέσει ελληνοτουρκική κρίση, αλλά ευρωτουρκική κρίση» σημείωσε η κα Μπακογιάννη,τονίζοντας πως «όποιος δεν ανησυχεί είναι αφελής».

«Η Ελλάδα πρέπει να κάνει μια τεράστια διπλωματική κινητοποίηση ενημερώνοντας φίλους και εταίρους», ανέφερε η πρώην υπουργός, τασσόμενη υπέρ μιας «συνολικής συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας», η οποία θα αφορά στην οικονομία, το μεταναστευτικό, θέματα σεβασμού των συνόρων και διεθνούς δικαίου.

«Οι Τούρκοι ξέρουν πολύ καλά, ιδιαίτερα μετά τον Έβρο ότι η πολιτική αυτή γύρισε μπούμερανγκ» επισήμανε η κ. Μπακογιάννη, ενώ εμφανίστηκε αρνητική στο ενδεχόμενο σύγκλησης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.