08 Ιουνίου 2020

Το αστέρι της γυμναστικής που έγινε π@ρνοστάρ -Τι την οδήγησε εκεί

Η λατρεία της για τις ρόδες (άσκηση γυμναστικής) σε ηλικία 5 ετών, είναι αυτό που στιγμάτισε την πορεία της Βερόνα βαν ντε Λερ, ένα παιδικό πάθος που τελικά την οδήγησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τις τρεις δεκαετίες που μεσολάβησαν από τότε, η Βαν ντε Λερ έγινε ένα είδος εθνικού θησαυρού στην Ολλανδία, για τις αθλητικές της ικανότητες. Ένας όμως τραυματισμός κατέστρεψε την καριέρα της και η ζωή της βγήκε εκτός ελέγχου. Κλειδωμένη στο οικογενειακό σπίτι, λέει ότι πέρασε δύο χρόνια άστεγη και είχε μια διαρκή νομική μάχη με τον πατέρα της.

Τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα όταν φυλακίστηκε, μετά την καταδίκη της για εκβιασμό το 2011. Κι όπως λέει, κάποια στιγμή βρέθηκε ένας μόλις βήμα προτού πέσει μπροστά σε ένα τρένο για να δώσει τέλος στην ζωή της. Όπως λέει, η λύτρωση ήρθε όταν έγινε πορνοστάρ και τώρα σε ηλικία 34 ετών, η Βαν ντε Λερ έγραψε την αυτοβιογραφία της, παρουσιάζοντας λεπτομέρειες για τη ζωή της.



Η Βερόνα είχε χαρακτηριστεί «Ολλανδή αθλήτρια της χρονιάς» το 2002
Η Βερόνα είχε χαρακτηριστεί «Ολλανδή αθλήτρια της χρονιάς» το 2002


Όπως λέει δεν μετανιώνει για τίποτα. Ούτε για την εισβολή της στην βιομηχανία ταινιών ενηλίκων, την οποία όπως τονίζει, σταμάτησε πέρυσι. Μιλώντας στο δημοσιογράφο του CNN Ντον Ρίντελ, δήλωσε: «Στην πραγματικότητα δεν μετανιώνω γιατί ζούσα στους δρόμους. Θα το έκανα πάλι, επομένως δεν λυπάμαι, όχι με τον τρόπο που το έκανα».

Μία από τις μεγαλύτερες γυμνάστριες στην ιστορία της Ολλανδίας


Η Βερόνα Βαν ντε Λερ είχε συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 ενώ κέρδισε ασημένια μετάλλια τόσο στο Παγκόσμιο όσο και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Είχε λάβει τον τίτλο «Ολλανδή αθλήτρια της χρονιάς» το 2002, λίγο πριν κλείσει τα 17 της. Η Λίζα Ντεν, που εργάζεται ως αθλητικογράφος με ειδικότητα την γυμναστική, περιγράφει την Βαν ντε Λερ ως «μία από τις μεγαλύτερες γυμνάστριες στην ιστορία της Ολλανδίας».

Η αρχική λατρεία για την δημοσιότητα


Αρχικά, η Βαν ντε Λερ αγαπούσε την ζωή της ως αθλήτρια. «Είναι αρκετά παράξενο, αλλά φυσικά είναι και διασκεδαστικό - εννοώ το να είσαι έφηβη και όλοι να σε παρακολουθούν, με την καλή έννοια, να σου ζητούν αυτόγραφο, οπότε νιώθεις πως είσαι ξεχωριστή» λέει. «Οι γονείς σου είναι περήφανοι, η οικογένειά σου είναι περήφανη, όλοι μιλάνε θετικά για σένα. Αλλά, από την άλλη πλευρά, έχεις όλη αυτή την πίεση πως πρέπει να πετύχεις στον επόμενο διαγωνισμό ξανά και ξανά».

Προσπαθώντας να εντοπίσει πότε άρχισαν τα πράγματα να δυσκολεύουν, είναι δύσκολο για την αθλήτρια. Μερικές φορές, πιστεύει πως θα μπορούσε να ήταν ήδη από την ηλικία των 9 ετών, όταν άρχισε να ασχολείται με την γυμναστική ανταγωνιστικά. Αυτό για το οποίο δεν αμφιβάλει καθόλου είναι πως η πτωτική της πορεία ξεκίνησε το 2003 μετά από έναν τραυματισμό. Ξαφνικά, όπως λέει, δεν είχε τίποτα.





«Αν κάνω μια αναδρομή, ήταν απλά ένα άθλημα, ένα χόμπι στο οποίο ήμουν καλή» λέει. «Αλλά εκείνη την περίοδο ήταν τυπωμένο στο μυαλό μου. ‘Αυτό είσαι. Μια αθλήτρια γυμναστικής’. Και για μένα δεν υπήρχε ζωή πέρα από την γυμναστική. Για τους ανθρώπους γύρω μου, ήμουν μόνο αυτό το ρομπότ, μόνο η αθλήτρια και δεν είχα κανέναν φίλο. Όταν λοιπόν καταρρέει η ζωή σου ως αθλήτρια, δεν υπάρχει πλέον τίποτα, μόνο μια μαύρη τρύπα».

Το τέλος της καριέρας της στην γυμναστική


Η Βαν ντε Λερ λέει ότι η αγάπη της για την γυμναστική τελείωσε το 2008, όταν ανακοίνωσε στα ΜΜΕ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυμναστικής πως αποχωρούσε από το άθλημα που είχε καθορίσει την ζωή της. Ήταν μόλις 22 ετών.

Η πρώτη της αντίδραση ήταν ευτυχία, που είχε τελειώσει όλο αυτό και για μία φορά ένιωθε σαν να έπαιρνε τον έλεγχο της ζωής της. Ωστόσο, όταν το ανακοίνωσε στους γονείς της, εκείνοι διαμαρτυρήθηκαν, ανησυχώντας πως η Βαν ντε Λερ γυρνούσε την πλάτη της σε πιθανά κέρδη. Κατά την γνώμη της, η στάση τους έδειχνε πως «τα χρήματα ήταν πιο σημαντικά από την κόρη τους». Εκείνη την εποχή, επέστρεψε για να ζήσει στο οικογενειακό σπίτι, ανακαλύπτοντας ωστόσο, πως δεν ήταν ευπρόσδεκτη.





Οταν η οικογένειά της, της έκλεισε την πόρτα


Το CNN προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον πατέρα της για κάποιο σχόλιο, με ποικίλους τρόπους, αλλά αποδείχθηκε ανεπιτυχές, όπως και με την αδερφή της.

«Δοκίμασα τις κλειδαριές, είχα ένα κλειδί από τότε που ζούσα εκεί και το δοκίμασα αλλά δεν έκανε» θυμάται η αθλήτρια. «Αρχικά, σκέφτεσαι: ‘Πρέπει να έχει γίνει κάποιο λάθος, ας τηλεφωνήσω στο σπίτι’. Αλλά δεν απάντησαν, δεν άνοιξαν την πόρτα και μετά συνειδητοποίησα πως δεν ήμουν πλέον ευπρόσδεκτη». Έτσι, κοιμήθηκε στο αυτοκίνητό της με τον φίλο της εκείνο το βράδυ, πονώντας πολύ που την είχε απορρίψει η οικογένειά της. Όπως λέει: «Την τελευταία φορά που τους είδα ήταν στο δικαστήριο».





Η δικαστική διαμάχη με τους γονείς της


Σύμφωνα με μια περίληψη της δικαστικής υπόθεσης, η Βαν ντε Λερ υποστήριξε πως το 2008, ο πατέρας της, ο οποίος ενεργούσε ως ατζέντης της, «πήρε το ποσό των 9.000 ευρώ από τον λογαριασμό πληρωμής του ενάγοντος χωρίς τη συγκατάθεση ή τη γνώση του ενάγοντος, εκ των οποίων μόνο ένα μέρος του ενάγοντα εξοφλήθηκε ή σχετίζεται με έξοδα που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό του ενάγοντος.».

Όπως λέει η ίδια: «Ζήτησα ανάλυση του λογαριασμού προκειμένου να μάθω πού ήταν τα χρήματα που είχα πάρει από την χορηγία και όλα εκείνα από τις νίκες μου στην γυμναστική, και είχαν εξαφανιστεί όλα. Το μόνο πράγμα που μπορούσα να κάνω ήταν να κινηθώ δικαστικά, κι αυτό έκανα».

Η περίληψη της υπόθεσης αναφέρει πως ο πατέρας της ισχυρίστηκε ότι είχε «πραγματοποιήσει διάφορα έξοδα, συμπεριλαμβανομένης της μετακίνησης της προσωπικής περιουσίας του ενάγοντα από το σπίτι της, την αγορά δώρων για τον προπονητή και την οικογένειά του, την αντικατάσταση των κλειδαριών στο σπίτι του κατηγορούμενου που σχετίζεται με το ενδεχόμενο απειλών».





Ωστόσο, τον Φεβρουάριο του 2009, ένα δικαστήριο της Χάγης διέταξε τον πατέρα της να της πληρώσει 1.355,89 ευρώ και να επιτρέψει στην αθλήτρια να επιστρέψει στο σπίτι του για να πάρει μια σειρά από αντικείμενα: μια ξαπλώστρα, φόρμες και κορμάκια και διάφορα δώρα, όπως επίσης και να σταματήσει την λειτουργία μιας ιστοσελίδας στο όνομά της. Μιλώντας για την στιγμή εκείνη που βρέθηκε αντιμέτωπη με τους γονείς της στο δικαστήριο, η Βαν ντε Λερ λέει: «Από την αρχή, ήξερα ότι είχα χάσει τα πάντα και πως τα λεφτά δεν φέρνουν πίσω τους γονείς».

Ο χρόνος που πέρασε στην φυλακή, για εκβιασμό


Για δύο χρόνια μετά τον διωγμό της από την οικογένειά της, λέει ότι ήταν άστεγη. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, η Βαν ντε Λερ συνελήφθη επειδή προσπάθησε να εκβιάσει ένα ζευγάρι που είχε εξωσυζυγική σχέση – κατηγορήθηκε για εκβιασμό – με αποτέλεσμα να περάσει 72 ημέρες στη φυλακή.





«Εκείνη την εποχή, όταν ήμουν άστεγη, δεν με ένοιαζε πια πώς θα έβρισκα λεφτά για φαγητό» είπε. «Αλλά ακόμη και σε εκείνη την χειρότερη κατάσταση στην οποία βρισκόμουν, ξέρω ότι δεν ήταν δικαίωμά μου να καταπατήσω τον νόμο και ναι, λυπάμαι που δεν επέλεξα ούτε βρήκα άλλη επιλογή εκείνη την περίοδο. Ίσως ήταν καλό για μένα που τιμωρήθηκα με φυλάκιση 72 ημερών, για να συνειδητοποιήσω ότι έκανα λάθος».

Η καριέρα στην βιομηχανία πορνό


Όταν βγήκε από την φυλακή, η βιομηχανία ενηλίκων – πρώτα ως μοντέλο και έπειτα κάνοντας βίντεο με τον σύντροφό της – φάνηκε ένας καλός τρόπος για να βγάζει χρήματα. Το ζευγάρι είναι ακόμη μαζί μετά από 13 χρόνια.

«Το είδα ως μια ευκαιρία» είπε η Βαν ντε Λερ. «Ήταν ένα μεγάλο συμβόλαιο, οπότε θα μπορούσα να φτιάξω κάτι, ξεκινώντας την επιχείρησή μου. Ξεκίνησα ως μοντέλο κάμερας. Δεν υπήρξε φυσική επαφή, οπότε η οθόνη του υπολογιστή ήταν μια χαρά. Δεν είχα συνηθίσει να δείχνω τον εαυτό μου γυμνή».

Η αντίδραση του κόσμου στην Ολλανδία με την δραματική αλλαγή της σταδιοδρομίας της, λέει, ήταν ανάμεικτη, αλλά επειδή ήταν άστεγη και είχε περάσει κάποιο χρόνο στην φυλακή, η πρώην αθλήτρια, είχε την νέα της δουλειά ως μια νέα αρχή. «Δεν είπα σε κανέναν τότε ότι έμενα στον δρόμο, αλλά για μένα αυτό ήταν πραγματικά ένα θετικό βήμα, ενώ ο κόσμος πίστευε ότι καταστρεφόμουν»είπε. «Εγώ έλεγα στον εαυτό μου πως αυτή είναι η ζωή μου, μου αρέσει αυτό που κάνω και πάντα το έβλεπα ως δουλειά».





Η Βαν ντε Λερ, επέστρεψε στον κόσμο της γυμναστικής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Στουτγάρδης πέρυσι, όπου εργάστηκε ως αναλύτρια για τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, αλλά επέστρεψε στο σπίτι πρόωρα προτού ολοκληρωθεί το event.

Αντανακλώντας τις διάφορες στροφές της ζωής της, η Βαν ντε Λερ, λέει ότι επιθυμεί να ήταν πιο έξυπνη σε εναρή ηλικία, όταν ξεκινούσε η καριέρα της στην γυμναστική. Πάνω από όλα θέλει να αγκαλιάσει τη ζωή – την οποία παραλίγο να βάλει η ίδια τέλος. Ήταν εν μέσω μιας διαφωνίας με την οικογένειά της, όταν η πρώην αθλήτρια είπε ότι πήγε σε μια σιδηροδρομική γραμμή για να αυτοκτονήσει.

«Πήγα μπροστά στις γραμμές του τρένου και μετρούσα αντίστροφα από το 10, αλλά δεν πήδηξα. Δεν ξέρω γιατί, αλλά πραγματικά τότε θα μπορούσαν να είχαν τελειώσει όλα. Σκεφτόμουν την οικογένειά μου που είχα χάσει, ότι ζούσα στους δρόμους, ότι δεν είχα τίποτα, τίποτα να φάω, ήμουν άφραγκη άρα δεν είχα κάποιον λόγο για να ζήσω. Αυτά σκεφτόμουν εκείνη την στιγμή, όταν περνούσε το τρένο, αλλά κάτι με συγκράτησε. Ακόμη δεν ξέρω τι ήταν αυτό, αλλά εκείνη την στιγμή έκλαιγα και μετά απλά έφυγα». Τώρα όπως λέει, εκείνη η στιγμή της έδωσε δύναμη και πως έμαθε να «απολαμβάνει κάθε στιγμή της ζωής της».