Πολιτικό και νομικό δεδομένο, αλλά και διεθνές γεγονός για τη Μεσόγειο, αποκάλεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη συμφωνία της Τρίτης με την Ιταλία για οριοθέτηση ΑΟΖ.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την Αναβάθμιση του Σχολείου η συμφωνία είναι «υπόδειγμα συνεννόησης που αντιμετωπίζει εκκρεμότητα 40 ετών», αλλά και ως διεθνές γεγονός που αποκαθιστά σαφείς κανόνες στη Μεσόγειο θάλασσα.
«Η συμφωνία εγγράφεται ως ιστορικό, πολιτικό και νομικό δεδομένο για ολόκληρη την περιοχή. Με βάση το διεθνές δίκαιο, όσο και το δίκαιο της θάλασσας, αναγνωρίστηκε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι τα νησιωτικά εδάφη έχουν κυριαρχικά δικαιώματα όπως και τα χερσαία εδάφη. Είναι πολύ σημαντικό για την εθνική στρατηγική της χώρας μας» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «η χθεσινή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα συστηματικής και αθόρυβης δουλείας, που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να έχει εθνική αυτοπεποίθηση γιατί έχει πάντα μαζί της το διεθνές δίκαιο, έχει δίπλα της και πολλούς, και ισχυρούς, σύμμαχους έχει και μέσα της τη γνώση την υπερηφάνεια και τη δύναμη να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της όποτε πρέπει, όπου πρέπει και όπως πρέπει».
Όπως επισήμανε o Κυριάκος Μητσοτάκης, «πετύχαμε με την Ιταλία τα νερά που μας ενώνουν να τα κάνουμε ήρεμα νερά, μια εστία ειρήνης για το κοινό συμφέρον. Εύχομαι τέτοιες πρωτοβουλίες να βρουν γόνιμη συνέχεια και μεταξύ άλλων κρατών της περιοχή μας».